Τρίτη, 03 Απριλίου 2018

Αμπέλι: Συχνοί έλεγχοι για έντομα διογκωμένων οφθαλμών & νεαρής βλάστησης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ, ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΧΑΪΑΣ
Αμπέλι: Συχνοί έλεγχοι για έντομα διογκωμένων οφθαλμών & νεαρής βλάστησης

Συνιστάται, στο φούσκωμα των ματιών αλλά και στα επόμενα στάδια, ο συχνός έλεγχος των κεφαλών, για την ύπαρξη φαγωμένων οφθαλμών, καθώς και για την παρουσία σκουληκιών (Λεπιδοπτέρων) ή σκαθαριών (Ωτιόρρυγχος).

fouskwma ofthalmwn

Στάδια:  Φούσκωμα οφθαλμών (Β)

ΕΝΤΟΜΑ ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΩΝ ΜΑΤΙΩΝ & ΝΕΑΡΗΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ

Συστάσεις: Συνιστάται, στο φούσκωμα των ματιών αλλά και στα επόμενα στάδια, ο συχνός έλεγχος των κεφαλών, για την ύπαρξη φαγωμένων οφθαλμών, καθώς και για την παρουσία σκουληκιών (Λεπιδοπτέρων) ή σκαθαριών (Ωτιόρρυγχος). Προτείνεται η τοπική εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοκτόνων, μόνο σε περίπτωση διαπιστωμένης προσβολής και ύπαρξης προνυμφών ή σκαθαριών.

ΑΚΑΡΕΑ: ΑΚΑΡΙΩΣΗ & ΕΡΙΝΩΣΗ

Συστάσεις: Συνιστάται καταπολέμηση στο φούσκωμα των ματιών, μόνο στην περίπτωση που έχουν διαπιστωθεί σημαντικές ζημιές (κυρίως νεκρώσεις οφθαλμών και ισχυρές παραμορφώσεις βλαστών και φυλλώματος) την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο.

Η καταπολέμηση αφορά ψεκασμό με βρέξιμο θείο 1%.

Μετά την έκπτυξη των οφθαλμών και για λόγους τοξικότητας, η αναλογία πρέπει να μειωθεί σε 0,8-0,6%. Ο ψεκασμός αυτός είναι μεγάλης σημασίας, διότι οι επεμβάσεις αργότερα, μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, δεν είναι υψηλής αποτελεσματικότητας. Σημειώνεται, ότι ο ψεκασμός αυτός έχει ευεργετική δράση τόσο εναντίον του ωιδίου, όσο και εναντίον της φόμοψης και της μακρόφωμα.

ΘΡΙΠΕΣ

Εμφάνιση θριπών στο στάδιο της έκπτυξης των ματιών ή/και κατά την έναρξη της βλάστησης (βλαστός 1-2 εκ.), μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην νεαρή και ταχύτατα αναπτυσσόμενη βλάστηση, όπως ισχυρή παραμόρφωση βλαστών και φύλων, καθώς και καθήλωση ανάπτυξης των εκπτυσσόμενων οφθαλμών.

Συστάσεις: Συνιστάται επισκόπηση για τυχόν παρουσία θριπών στην εκπτυσσόμενη βλάστηση με ελαφρά και προσεκτικά τινάγματα τυχαία επιλεγμένων νεαρών βλαστών πάνω από μία κόλα λευκό χαρτί. Εναλλακτικά προτείνεται η τοποθέτηση και ο ανά διήμερο έλεγχος μίας μπλε ή κίτρινης κολλητικής παγίδας ανά 3-4 στρέμματα.

ΦΟΜΟΨΗ

Συνθήκες μόλυνσης: Διαχειμάζει, με μαύρα στίγματα (καρποφορίες-πυκνίδια), στην επιφάνεια των προσβεβλημένων κληματίδων. Με τις βροχές μολύσματα μεταφέρονται στους νέους ευαίσθητους ιστούς. Η επέκταση της ασθένειας ευνοείται από βροχερό καιρό.

Συστάσεις: Σε αμπελώνες αλλά και σε περιοχές με ιστορικό προσβολής, προτείνεται η διενέργεια 1-3 προληπτικών ψεκασμών με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο.

Ο πρώτος ψεκασμός διενεργείται στην έκπτυξη των οφθαλμών (στάδιο Γ) και ο δεύτερος αμέσως μετά την πλήρη ανάπτυξη του πρώτου φύλλου (στάδιο Δ). Στο βλαστικό στάδιο των 2-3 φύλλων (Ε: μήκος βλαστού 5-7 εκ.), συνιστάται ένας τρίτος προληπτικός ψεκασμός.

Τοπικά, όπου η ασθένεια ενδημεί και στην περίπτωση που η άνοιξη είναι υγρή, η προστασία της βλάστησης θα πρέπει να συνεχιστεί, τουλάχιστον μέχρι μήκους βλαστών 15 εκ.

Η καταπολέμηση της φόμοψης είναι δυνατόν να συνδυαστεί με αυτή του ωιδίου, με χρήση μυκητοκτόνου που καταπολεμεί ταυτόχρονα και τις δύο ασθένειες.

ΩΙΔΙΟ

Συνθήκες μόλυνσης: Διαχειμάζει, υπό μορφή λευκού επιχρίσματος (μυκήλιο), στους οφθαλμούς των προσβεβλημένων κληματίδων, καθώς και με τη μορφή μαύρων οργάνων αναπαραγωγής (κλειστοθήκια) στην επιφάνεια των προσβεβλημένων κληματίδων και των πεσμένων φύλλων. Δραστηριοποιείται με την έναρξη της βλάστησης του αμπελιού και σε ευνοϊκές συνθήκες προκαλεί πρώιμες προσβολές. Τα μολύσματα (κονίδια) μεταφέρονται με τον άνεμο και προκαλούν τις μολύνσεις. Χαρακτηριστικό του μύκητα είναι ότι μπορεί να αναπτύσσεται ακόμη και σε συνθήκες χαμηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας (25%), ενώ η εξάπλωση της ασθένειας συμβαίνει σε ευρύ θερμοκρασιακό εύρος (15-32 0C). Θερμοκρασία 25 0C και υγρασία πάνω από 40 % είναι άριστες συνθήκες για την ανάπτυξη της ασθένειας.

Συστάσεις: Η 1η επέμβαση είναι απαραίτητο να γίνει στο στάδιο Ε (πλήρης έκπτυξη πρώτων 2- 3 φύλλων, μήκος βλαστού 5-7 εκ.). Ο ψεκασμός αυτός θεωρείται καθοριστικός για την παραπέρα εξέλιξη της ασθένειας και είναι απαραίτητος σε περιοχές όπου η ασθένεια ενδημεί, καθώς και στις ευαίσθητες στην ασθένεια ποικιλίες. Για τον περιορισμό του αρχικού μολύσματος, συνιστάται η εβδομαδιαία συλλογή και καταστροφή των προσβεβλημένων νέων βλαστών μέχρι την άνθηση.

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ

Από τις λίστες με τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά έκδοση 03/04/2018 σύμφωνα με τις οδηγίες


Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων


 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας