Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018

Συμπτώματα προσβολών Σεπτορίωσης και Ωιδίου σε Λάρισα και Μαγνησία

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ, ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ
Συμπτώματα προσβολών Σεπτορίωσης και Ωιδίου σε Λάρισα και Μαγνησία

Από επιτόπους ελέγχους σε καλλιέργειες σιταριού στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας, αλλά και από εξετάσεις δειγμάτων που έχουν προσκομισθεί στην Υπηρεσία μας, έχουν διαπιστωθεί μεικτές μολύνσεις από Σεπτορίωση (Septoria spp.) και Ωΐδιο (Erysiphe graminis f.sp. tritici)

Τα συμπτώματα είναι κατά τόπους έντονα, ιδιαίτερα σε αψέκαστους αγρούς και σε περιοχές όπου συνηθίζεται η μονοκαλλιέργεια σιτηρών.

Σε πολλές περιπτώσεις οι προσβολές έχουν φτάσει στο φύλλο σημαία, η καταστροφή του οποίου επηρεάζει καθοριστικά όχι μόνο την ποσοτική, αλλά και την ποιοτική απόδοση των σιτηρών.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να επισκέπτονται και να παρατηρούν τα κτήματά τους, καθώς πολλές φορές οι φυτείες φαίνονται υγιείς, αν όμως κανείς παρατηρήσει τα φυτά από κοντά θα διαπιστώσει ότι είναι προσβεβλημένα. Σε περίπτωση σοβαρής προσβολής συστήνεται ψεκασμός άμεσα με ένα εγκεκριμένο μυκητοκτόνο.

Η απόφαση για ψεκασμό θα πρέπει πάντα να παίρνεται σε συνεργασία με τους κατά τόπους γεωπόνους.

Παρόμοιες παρατηρήσεις προσβολών έχουν αναφερθεί από τα Εργαστήρια Φυτοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Λάρισας, το οποίο κάνει επίσης αναφορά και για μολύνσεις από Πυρηνοφόρα (Pyrenophora tritici-repentis).


 Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων


 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας