Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018

Επεμβάσεις για Τετράνυχο, Θρίπα και Σκωρίαση στο Τριφύλλι

ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ
Επεμβάσεις για Τετράνυχο, Θρίπα και Σκωρίαση στο Τριφύλλι

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη Σκωρίασης, καθώς και για την ανάπτυξη του τετρανύχου και του θρίπα σε καλλιέργειες με τριφύλλι.

ΣΚΩΡΙΑΣΗ (Uromyces fabae, U. pisi, U. ciceris-arietini)

SKWRIASH TRIFYLLI

Διαπιστώσεις: Έναρξη της σκωρίασης έχει παρατηρηθεί σε καλλιέργειες με τριφύλλι στους Νομούς Καρδίτσας, Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του μύκητα.

Συμπτώματα: Στην κάτω επιφάνεια των φύλλων σχηματίζονται μικρές φλύκταινες οι οποίες ανοίγουν και εμφανίζονται τα σπόρια του μύκητα που έχουν χρώμα σκουριάς.

Η έντονη προσβολή προκαλεί ξήρανση των φύλλων, πρόωρη φυλλόπτωση και μείωση ή καταστροφή της παραγωγής. Παρόμοιες φλύκταινες εμφανίζονται στους μίσχους, στα στελέχη και στους λοβούς. Τα σπόρια του μύκητα μεταφέρονται σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις με την βροχή και τον άνεμο.

Συνθήκες ανάπτυξης: Για τη βλάστηση των σπορίων του μύκητα και την μόλυνση των φυτών είναι απαραίτητη η παρουσία νερού στα φύλλα (από βροχή, δρόσο, πότισμα). Άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης του παθογόνου είναι 17-23oC και διαβροχή φύλλων 6-8 ώρες.

Συστάσεις: Να γίνουν ψεκασμοί με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων στις καλλιέργειες των ψυχανθών και επανάληψη αυτών μετά από βροχή και μέχρι την άνθηση, με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως azoxystrobin.

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ (tetranychus urticae)

TETRANYXOS TRIFYLLI

Διαπιστώσεις: Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο μας διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν μέτριοι έως υψηλοί πληθυσμοί του τετρανύχου σε καλλιέργειες με τριφύλλι στους Νομούς Καρδίτσας, Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του τετρανύχου. Ο τετράνυχος συνήθως εμφανίζεται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, στην πάνω επιφάνεια εμφανίζεται η ζημιά σαν μικρές ασπροκιτρινες κηλίδες, στην συνέχεια τα φύλλα κιτρινίζουν και τελικά νεκρώνεται όλο το φυτό.

Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση των τετρανύχων μόνον όταν διαπιστωθούν στην καλλιέργεια με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

ΘΡΙΠΑΣ (Thrips tabaci, Frankliniella occidentalis)

THRIPAS TRIFYLLI

Διαπιστώσεις: Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν υψηλοί πληθυσμοί του θρίπα σε καλλιέργειες με τριφύλλι στους Νομούς Καρδίτσας, Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας. Οι θρίπες προκαλούν ζημιές με το να διαρρηγνύουν και να απομυζούν τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων προκαλώντας εσχαρώσεις (κατσάρωμα φύλλων), καρπών και ανθόροια.

Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με εκλεκτικά για το θρίπα και επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως deltamethrin κ.α. στους αγρούς όπου υπάρχει πρόβλημα

ΠΡΟΣΟΧΗ

Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.


 Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων


 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας