Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018

Αποτίμηση της φετινής καλλιεργητικής περιόδου στα Αμπέλια, ενώ βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης- τρύγου

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας
Αποτίμηση της φετινής καλλιεργητικής περιόδου στα Αμπέλια, ενώ βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης- τρύγου

Η φετινή καλλιεργητική περίοδος χαρακτηρίζεται από τις αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες (παρατεταμένες και συνεχείς βροχοπτώσεις έως τα τέλη Ιουλίου και τοπικές χαλαζοπτώσεις).

Συνέπεια αυτών των συνθηκών ήταν η εμφάνιση έντονων μυκητολογικών προσβολών (κύρια περονόσπορου και βοτρύτη) με καταστροφικές συνέπειες στην παραγωγή ορισμένων καλλιεργητών.

Περονόσπορος

Οι συνεχείς και παρατεταμένες βροχοπτώσεις των θερινών μηνών ευνόησαν την ανάπτυξη περονόσπορου και οδήγησαν σε αλλεπάλληλους κύκλους εμφάνισης του παθογόνου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία αντιμετώπισης του από ορισμένους καλλιεργητές παρά τους επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς μέσα στα πλαίσια της ολοκληρωμένης αντιμετώπισης εχθρών και ασθενειών.

Οι προσβολές παρατηρήθηκαν τόσο στη φυλλική επιφάνεια (κυρίως στη βλάστηση) όσο και στους βότρεις. Τα φύλλα μετά τις προσβολές δεν ήταν σε φυσιολογική κατάσταση και παρά την υποχώρηση των προσβολών με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών τον Αύγουστο, δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν και να ανταποκριθούν προς όφελος της σωστής ωρίμανσης αλλά και διατήρησης των σταφυλιών. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να παρουσιαστούν δυσκολίες στην ωρίμανση των σταφυλιών αλλά και στην όξυνση φαινομένων όπως ο μαρασμός των σταφυλιών (αφυδάτωση).

Οι σωστές καλλιεργητικές τεχνικές (αποφυλλώσεις, δεσίματα, καθαρισμοί) αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα εμφάνισης ζημιών. Επιπλέον ορισμένες ποικιλίες ανταπεξήλθαν καλύτερα στις προσβολές ενώ και η τοποθεσία των αγροτεμαχίων (μικροκλίμα) έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Βοτρύτης

Παράλληλα με τις προσβολές του περονόσπορου είχαμε και προσβολές από βοτρύτη (σήψεις) καθ΄όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το πρόβλημα ήταν πιο έντονο σε ράγες προσβεβλημένες από ευδεμίδα, θρίπα ή υπέστησαν χαλαζόπτωση (δευτερογενείς προσβολές).

Εντομολογικές προσβολές

Όσον αφορά τις εντομολογικές προσβολές, οι πτήσεις της ευδεμίδας κυμάνθηκαν σε χαμηλά και ελεγχόμενα επίπεδα, ανάλογα με την περιοχή, ενώ αυξημένη ήταν η παρουσία από το τζιτζικάκι όπως και πέρυσι.

Εφόσον υπάρχουν υψηλοί πληθυσμοί εντόμων (τζιτζικάκια, θρίπας, ψευδόκοκκος) στα φυτικά μέρη, καλό θα ήταν οι καλλιεργητές να προβούν σε μια εφαρμογή με κατάλληλο φυτοπροστατευτικό προϊόν μετά τον τρύγο, προκειμένου να περιορίσουν τις διαχειμάζουσες μορφές.


 Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων


Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας