Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2023

Παραμένουν αποτελεσματικά τα ζιζανιοκτόνα που έχουν εφαρμοστεί ακόμη και μετά την εμφάνιση παγετών;

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Παραμένουν αποτελεσματικά τα ζιζανιοκτόνα που έχουν εφαρμοστεί ακόμη και μετά την εμφάνιση παγετών;

Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν, τα θρεπτικά συστατικά μετακινούνται από τα φύλλα προς τα κάτω στις ρίζες και αν ένα ζιζανιοκτόνο μπορεί να απορροφηθεί και να μεταφερθεί με αυτά τα θρεπτικά συστατικά, τότε μπορεί να αποτελέσει και τον καλύτερο έλεγχο για τα ζιζάνια.

Η εμφάνιση ενός παγετού όμως, μπορεί να σκοτώσει κάποια ζιζάνια ή μπορεί να βλάψει τον ιστό των φύλλων γεγονός που θα μειώσει την πρόσληψη ζιζανιοκτόνου και θα μειώσει το επίπεδο ελέγχου των ζιζανίων.

Μέσα στις επόμενες μέρες μετά τον παγετό, θα πρέπει να αξιολογήσετε τα ζιζάνια-στόχους στις περιοχές που θέλετε να αποκτήσετε έλεγχο – αναπτύσσονται ακόμη αυτά τα ζιζάνια;

Τι ποσοστό του συνολικού ιστού των φύλλων έχει υποστεί βλάβη;

autumnfrost

Ελαφρύς παγετός:

Ένας ελαφρύς παγετός (0 έως -3 ° C) μπορεί να βελτιώσει πραγματικά τον έλεγχο των ζιζανίων αυξάνοντας τη μετακίνηση του ζιζανιοκτόνου στη ρίζα. Ωστόσο, η διάρκεια του παγετού παίζει επίσης ρόλο. Ελέγξτε τα ζιζάνια σας για ζημιές από παγετό εάν έχετε προγραμματίσει μια εφαρμογή ζιζανιοκτόνου μετά από ελαφρύ παγετό. Το ζιζανιοκτόνο μπορούν να ληφθεί και να μεταφερθεί μόνο από ζιζάνια που είναι υγιή και ενεργά αναπτυσσόμενα.

Σε αυτήν την περίπτωση, εάν ψεκάσετε το απόγευμα όταν οι θερμοκρασίες είναι ζεστές και ηλιόλουστες, αυτό θα βοηθήσει στην πρόσληψη του ζιζανιοκτόνου. Αναζητήστε ημερήσιες θερμοκρασίες  ~ 10 οC για τουλάχιστον δύο ώρες.

Έντονος παγετός:

Ανάλογα με τη ζημιά, ένας έντονος παγετός (≤ -5 οC) μπορεί να θέσει τέλος στον (αποτελεσματικό) έλεγχο των ζιζανίων μετά τη συγκομιδή. Ωστόσο, εάν τα φύλλα των φυτών εξακολουθούν να είναι λαμπερά πράσινα με ελάχιστη βλάβη στα φύλλα των ιστών (δηλαδή όχι μαυρισμένα / καφέ ή εύθραυστα) ή εάν λιγότερο από το 40% του φυτού έχει σοβαρότερη βλάβη στα φύλλα του ιστού, τότε ναι, η εφαρμογή ζιζανιοκτόνων έχει νόημα. Περιμένετε τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την εκτίμηση της ζημίας από παγετό μετά από έντονο παγετό και αναλόγως της ζημιάς που έχει προκληθεί, αποφασίστε αναλόγως.

Στην περίπτωση που αποφασίσετε να εφαρμόσετε ψεκασμούς, σε αυτήν την περίπτωση αιτούνται θερμοκρασίες ημέρας ~ 10 οC για τουλάχιστον δύο ώρες. Επίσης, μεγαλύτεροι όγκοι νερού μπορεί να βελτιώσουν την πρόσληψη από τα πιο κατεστραμμένα ζιζάνια.

weddcontrol3

Και μία τελευταία συμβουλή!!

Παρακολουθείστε τις μετεωρολογικές προβλέψεις για την επόμενη εβδομάδα μετά την εφαρμογή...

Εάν οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι κάτω από 8 οC και / ή αν οι θερμοκρασίες νύχτας προβλέπεται να είναι συνεχώς κάτω από το σημείο παγετού, μάλλον οποιαδήποτε εφαρμογή θα είναι ανώφελη.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας