Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019

Ακάρεα στο Αμπέλι – μειώνουν σημαντικά την παραγωγή!

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ακάρεα στο Αμπέλι – μειώνουν σημαντικά την παραγωγή!

Το ακανόνιστο άνοιγμα των ματιών είναι ένα φαινόμενο που αποδίδεται σε πολλούς παράγοντες και συναντάται συχνά στην επιτραπέζια σουλτανίνα.

(Eriophyidae)

Στα οινάμπελα δεν είναι συνηθισμένο, τα τελευταία όμως χρόνια εμφανίζεται όλο και περισσότερο (πιο έντονα σε γαλλικές ποικιλίες π.χ. merlot και στις τοπικές βιδιανό, ασύρτικο).

Οι εργαστηριακές εξετάσεις δειγμάτων δείχνουν αυξημένη παρουσία ακάρεων του είδους Colomerus vitis και με βάση τη συμπτωματολογία, την φυλή των οφθαλμών (ματιών).

Η παραπάνω φυλή του είδους έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τα αμπέλια σε περιοχές της Κρήτης, προκαλώντας ανάλογα συμπτώματα και ζημιές στις ποικιλίες ραζακί και σουλτανίνα.

Μια άλλη φυλή του ίδιου είδους, η φυλή της ερίνωσης των φύλλων του αμπελιού προκαλεί τις εντυπωσιακές φουσκάλες – εξογκώματα, χωρίς όμως οικονομική σημασία.

Σ υ μ π τ ώ μ α τ α

Ανάλογα με τον πληθυσμό των ακάρεων που θα αναπτυχθούν μέσα στους οφθαλμούς, στις κληματίδες των προσβεβλημένων πρέμνων ( Εικ. 1 - 3) συνυπάρχουν οφθαλμοί που:

► δεν ανοίγουν καθόλου (συνήθως προς την βάση της κληματίδας)

► ανοίγουν και δίνουν ασθενική βλάστηση

► ανοίγουν δίνοντας κανονικούς και υγιείς βλαστούς (μη προσβεβλημένα μάτια).

ΑΚΑΡΕΑ 1

Εικόνα 1. Κληματίδες με κακή και ανώμαλη έκπτυξη οφθαλμών

ΑΚΑΡΕΑ 2

Εικόνα 2. Βλαστός χωρίς ομαλή εξέλιξη, από προσβεβλημένο μάτι

Ζη μ ι έ ς

Σε σοβαρές προσβολές η παραγωγή μειώνεται σημαντικά. Επιπλέον, οι αμπελουργοί αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στις επιλογές τους για την ομαλή διαμόρφωση των πρέμνων κατά τα χειμερινά κλαδέματα λόγω των καχεκτικών κληματίδων.

ΑΚΑΡΕΑ 3

Εικόνα 3. Βραχυγονάτωση, ζιγκ-ζαγκ και διαπλάτυνση βλαστού

Π ε ρ ι γ ρ α φ ή – β ι ο λ ο γ ί α

Πρόκειται για μικροσκοπικά σκωληκόμορφα ακάρεα (0,14-0,20 χλστ), μη ορατά με γυμνό μάτι. Διαχειμάζουν ως ενήλικα κατά κανόνα μέσα στους οφθαλμούς, σπανιότερα σε προστατευμένες θέσεις του άνω μέρους του πρέμνου (στη βάση κληματίδων και στους βραχίονες). Δραστηριοποιούνται με την έκπτυξη της βλάστησης, αναπτύσσουν πληθυσμούς με αρκετές γενιές την άνοιξη και το καλοκαίρι και κλείνουν τον ετήσιο κύκλο τους επιστρέφοντας στις θέσεις διαχείμανσης. Ειδικότερα τα ακάρεα της φυλής των οφθαλμών παραμένουν εντός των ματιών στο μεγαλύτερο διάστημα του έτους ενώ ελεύθερα συναντώνται πάνω στους βλαστούς μόνο κατά τη μετανάστευσή τους στους νέους οφθαλμούς που σχηματίζονται στις μασχάλες των φύλλων της ετήσιας κληματίδας. Αυτό γίνεται νωρίς την άνοιξη και διαρκεί λίγες εβδομάδες.

Α ν τ ι μ ε τ ώ π ι σ η

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα η αντιμετώπιση των ακάρεων της φυλής των οφθαλμών είναι δύσκολη λόγω του περιορισμένου χρονικού διαστήματος που βρίσκονται εκτεθειμένα στα φάρμακα. Βασίζεται σε στοχευμένες εφαρμογές που θα πρέπει να επαναληφθούν και στην επόμενη χρονιά.

ΑΚΑΡΕΑ PINAKAS

Χ ρ ό ν ο ς - τ ρ ό π ο ς - μ έ σ α  ε π έ μ β α σ η ς

Στα αμπέλια που παρουσιάζουν συμπτώματα κακής έκπτυξης της βλάστησης και με σκοπό την μείωση των πληθυσμών των ακάρεων για την επόμενη χρονιά γίνονται επεμβάσεις με θειάφι σε μορφές WP, WG ή SC (βρέξιμο ή υγρό), ως εξής:

εφαρμογή στο ξεδίπλωμα των φύλλων (στάδιο Ε, μήκος βλαστών 5-10 εκ. περίπου)

εφαρμογή 10 - 14 ημέρες αργότερα (στάδια F – G). 

► Κατά τους ψεκασμούς πρέπει να γίνεται καλή διαβροχή μέχρι απορροής του άνω μέρους του πρέμνου (βραχίονες, κληματίδες και κυρίως νέοι βλαστοί) ώστε να είναι αυξημένη η πιθανότητα επαφής των ακάρεων με το φάρμακο. Για το σκοπό αυτό απαιτούνται 60 - 90 λίτρα ψεκαστικού διαλύματος ανά στρέμμα.

► Η αποτελεσματικότητα αυξάνει σε εφαρμογές που γίνονται σε ζεστές για την εποχή ημέρες. 

► Οι επεμβάσεις αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα και το ωίδιο.


 Δελτία Γεωργικών Προειδοποιήσεων

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας