Τρίτη, 21 Μαΐου 2019

Αντιμετώπιση σημαντικότερων εχθρών σε Πυρηνόκαρπα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
Αντιμετώπιση σημαντικότερων εχθρών σε Πυρηνόκαρπα

Για τη λήψη της απόφασης για ψεκασμό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η επιτόπια παρατήρηση για ύπαρξη αυγών και προνυμφών καθώς και η εμπειρία προηγούμενων ετών.

Καρπόκαψα

(Grapholita molesta)

karpokapsa

Η καρπόκαψα είναι λεπιδόπτερο (μεγέθους άνοιγμα πτερών 13 mm) που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς των πυρηνόκαρπων προσβάλλοντας τους βλαστούς και τους καρπούς κυρίως της ροδακινιάς και δευτερευόντως  της βερικοκιάς, δαμασκηνιάς  και αμυγδαλιάς.

Συμπληρώνει 4-5 γενιές το χρόνο.

Η πρώτη γενεά εμφανίζεται περίπου από τα μέσα Απριλίου στις πρώιμες περιοχές έως τα μέσα Μαΐου στις όψιμες περιοχές, από τις ανεπτυγμένες προνύμφες που διαχείμασαν, προσβάλλοντας τους νεαρούς βλαστούς. Η εγκατάσταση των φερομονικών παγίδων στην περιοχή της Χρυσούπολης έγινε από γεωπόνους Ομάδων Παραγωγών στις 10- 05-2019, στην περιοχή των Σερρών από τη ΔΑΟΚ Σερρών στις 15/3/2019, στην περιοχή Δράμας από τη ΔΑΟΚ Δράμας στις 07- 03-2019 και στην περιοχή Ξάνθης από τη ΔΑΟΚ Ξάνθης στις 08/05/2019.

Από τη μελέτη των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες διαπιστώνουμε ότι η πτήση της πρώτης γενιάς του εντόμου ξεκίνησε από τις 10-04-2019 στις Σέρρες (πρώιμες περιοχές) έως τις 09-05-2019 στις όψιμες περιοχές με καταγραφή σημαντικού αριθμού συλλήψεων.

Η έναρξη των εκκολάψεων παρατηρείται συνήθως 9-15 ημέρες μετά την έναρξη της πτήσης ανάλογα με τις επικρατούσες θερμοκρασίες και οι νεαρές προνύμφες εισέρχονται στους ακραίους νεαρούς βλαστούς και ανοίγουν στοά στο κέντρο τους.

Οι ψεκασμοί πρέπει να πραγματοποιούνται με ωοκτόνα σκευάσματα κατά την έναρξη των εκκολάψεων (μέγιστο συλλήψεων) ή με προνυμφοκτόνα 3-4 ημέρες αργότερα.

Συνιστάται η χρήση φυτοφαρμάκων μειωμένης τοξικότητας λόγω του μεγάλου πληθυσμού ωφέλιμων εντόμων αυτή την εποχή.

Ανάρσια

(Anarsia Lineatella)

anarsia

Η ανάρσια είναι λεπιδόπτερο (μεγέθους – άνοιγμα πτερών 11-14 mm). Η ροδακινιά αποτελεί τον κυριότερο ξενιστή της ανάρσια, η οποία προσβάλει επίσης τη βερικοκιά και την αμυγδαλιά.

Στη ροδακινιά ζημιώνει τους νεαρούς βλαστούς όπου ορύσσει στοές. Οι βλαστικές κορυφές λυγίζουν και καταστρέφονται.  Στους νεαρούς καρπούς προκαλεί επιφανειακά φαγώματα, ενώ στους ανεπτυγμένους κοντά στην ωρίμανση εισέρχεται στο εσωτερικό και τρέφεται από τη σάρκα.

Διαχειμάζει ως προνύμφη δεύτερης γενεάς 1ου και 2ου σταδίου σε κατάλληλες κρύπτες που σκάβει μέσα στο φλοιό ή κατασκευάζει στους νεαρούς βλαστούς. Στο τέλος του χειμώνα ξεκινάει η διατροφική της δραστηριότητα εις βάρος των οφθαλμών, ανθέων και στη συνέχεια των βλαστών και καρπών.

Η έναρξη των πτήσεων ξεκίνησε στις 29/04/2019 στις Σέρρες (πρώιμες περιοχές) ενώ στις όψιμες μέχρι σήμερα καταγράφηκε πολύ μικρός αριθμός σποραδικών συλλήψεων. Τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της καρπόκαψας μας καλύπτουν και για την αντιμετώπιση της ανάρσιας.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει απόλυτη συσχέτιση του αριθμού συλλήψεων στις παγίδες με την ένταση των προσβολών. Οι φερομονικές παγίδες μας παρέχουν πληροφορίες για την εξέλιξη του κύκλου ζωής των εντόμων εχθρών.

Οι ψεκασμοί πρέπει να είναι επιμελημένοι με διαβροχή όλης της φυλλικής επιφάνειας και στα ψηλά τμήματα των δένδρων.

Η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται από κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων Ο.Χ.Γ.Φ.

Να εφαρμόζονται οι οδηγίες χρήσης με έμφαση στη δοσολογία, συνδυαστικότητα και την τήρηση μέτρων προστασίας του ψεκαστή.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας