Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020

Χειμερινές επεμβάσεις φυτοπροστασίας σε Πυρηνόκαρπα

Χειμερινές επεμβάσεις φυτοπροστασίας σε Πυρηνόκαρπα

Τα καλλιεργητικά μέτρα και οι ψεκασμοί που προτείνονται κατά την περίοδο του ληθάργου των δένδρων έχουν σκοπό να μειώσουν τους αρχικούς πληθυσμούς των εχθρών (έντομα, ακάρεα) καθώς και τα αρχικά μολύσματα των ασθενειών (μυκητολογικές, βακτηριολογικές), με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτών κατά την επερχόμενη βλαστική περίοδο.

ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ - ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ - ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ - ΚΕΡΑΣΙΑ - ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ

Οι επεμβάσεις αυτές αφορούν οπωρώνες που παρουσίασαν προσβολές κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο.

ΕΞΩΑΣΚΟΣ-ΚΟΡΥΝΕΟ-ΦΑΙΑ ΣΗΨΗ-ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΕΛΚΟΣ

Για την καταπολέμηση των ανωτέρω ασθενειών συνιστάται την εποχή αυτή:

1. Το κλάδεμα να γίνεται με ξηρό καιρό και με τρόπο, ώστε να διευκολύνεται αργότερα ο αερισμός της κόμης των δένδρων.

2. Κατά τη διαδικασία του κλαδέματος να αφαιρούνται πλήρως και να καίγονται όλοι οι προσβεβλημένοι βλαστοί, κλάδοι καθώς και οι μουμιοποιημένοι καρποί που παραμένουν στα δένδρα, αλλά και εκείνοι που είναι πεσμένοι στο έδαφος.

3. Δένδρα με μεγάλης έκτασης προσβολή από τις ανωτέρω ασθένειες πρέπει να εκριζώνονται και να καίγονται άμεσα.

4. Άμεση προστασία των μεγάλων τομών κλαδέματος με κατάλληλα μυκητοκτόνα, καθώς και απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης 10%.

5. Ψεκασμός πλήρους κάλυψης των δένδρων με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα, δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες μετά το κλάδεμα και μέχρι το φούσκωμα των ματιών, με ξηρό καιρό και θερμοκρασία υψηλότερη από 50 C.

ΑΣΠΡΗ ΨΩΡΑ (ΒΑΜΒΑΚΑΔΑ)

Σε οπωρώνες που κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο παρατηρήθηκαν σοβαρές προσβολές από το κοκκοειδές συνιστάται:

1. προσεκτική αφαίρεση όλων των προσβεβλημένων από το έντομο κλάδων και κλαδίσκων κατά τη διαδικασία του κλαδέματος και καταστροφή αυτών με κάψιμο.

2. ψεκασμός υψηλής πίεσης με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια ορυκτέλαιο και με πλήρη κάλυψη των δένδρων.

Τα χειμερινά ορυκτέλαια να εφαρμόζονται μέχρι το φούσκωμα των ματιών, ενώ τα θερινά μέχρι το στάδιο της πράσινης κορυφής.

Επισημαίνεται, ότι με την επέμβαση αυτή καταπολεμούνται ταυτόχρονα και άλλες διαχειμάζουσες μορφές φυτοφάγων εντόμων καθώς και ακάρεων.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας