Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020

Ευρύτομο αμυγδαλιάς: να γίνουν άμεσα ψεκασμοί πριν προλάβουν να ωοτοκήσουν στους καρπούς

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
Ευρύτομο αμυγδαλιάς: να γίνουν άμεσα ψεκασμοί πριν προλάβουν να ωοτοκήσουν στους καρπούς

Επειδή τα εξειδικευμένα διασυστηματικά εντομοκτόνα για την αντιμετώπιση του ευρύτομου της αμυγδαλιάς, στο στάδιο της νεαρής προνύμφης έχουν ανακληθεί, θα πρέπει η καταπολέμηση του εντόμου να γίνει στοχεύοντάς στα ενήλικα έντομα πριν αυτά προλάβουν να ωοτοκήσουν στους καρπούς.

Έπειτα από επιτόποιους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στο δίκτυο κλωβών του ευρύτομου (Erytoma amygdali), διαπιστώθηκε η έξοδος και η έναρξη της πτήσης του εντόμου σε περιοχές του Ν.Καβάλας. Η έξοδος του εντόμου και η δραστηριότητα του διαρκεί συνήθως 20- 25 ημέρες ή και περισσότερο. Το ευρύτομο θεωρείται από τους σπουδαιότερους εχθρούς της αμυγδαλιάς και η μη έγκαιρη αντιμετώπιση του μπορεί να επιφέρει σημαντική οικονομική ζημιά στους αμυγδαλοπαραγωγούς.

Συστάσεις

Επειδή τα εξειδικευμένα διασυστηματικά εντομοκτόνα για την αντιμετώπιση του ευρύτομου της αμυγδαλιάς , στο στάδιο της νεαρής προνύμφης έχουν ανακληθεί, θα πρέπει η καταπολέμηση του εντόμου να γίνει στοχεύοντάς στα ενήλικα έντομα πριν αυτά προλάβουν να ωοτοκήσουν στους καρπούς.

Συνεπώς συνιστάται στους παραγωγούς του Ν.Καβάλας να ψεκάσουν, άμεσα, τις επόμενες ημέρες στις πρώιμες περιοχές και στη συνέχεια στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στις πιο όψιμες περιοχές με ένα κατάλληλο, εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν για την αντιμετώπιση του εντόμου.

Οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται κατά τις θερινές ώρες της ημέρας όπου παρατηρείται μεγαλύτερη δραστηριότητα των πληθυσμών του εντόμου. Αντίθετα θα πρέπει να αποφεύγεται η διενέργεια ψεκασμών όπου επικρατεί συννεφιά ή χαμηλές θερμοκρασίες. Οι ψεκασμοί πρέπει να επαναληφθούν μετά από 7-8 ημέρες και ως το στάδιο της σκλήρυνσης του ενδοκαρπίου. Στην περίπτωση των βιοκαλλιεργητών, οι ψεκασμοί θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε εβδομάδα με την εφαρμογή του aluminium silicate.

Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στην ποικιλία Τέξας που θεωρείται ότι είναι η πιο ευαίσθητη στην προσβολή του ευρύτομου της αμυγδαλιάς και μπορεί να προκληθεί πρόωρη καρπόπτωση.

Οι πτήσεις του ακμαίου στο Ν. Σερρών συνεχίζονται, οπότε εκεί οι ψεκασμοί θα πρέπει να συνεχιστούν σύμφωνα με το Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων που έχει εκδοθεί για το Ν. Σερρών.

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες:

deltamethrin (ως 2 εφαρμογές/ τελευταία επιτρεπόμενη επέμβαση πριν τη συγκομιδή: 30 ημέρες)

phosmet (ως 2 εφαρμογές/ τελευταία επιτρεπόμενη επέμβαση πριν τη συγκομιδή: 7 ημέρες)

aluminum silicate (προστατευτικό, απωθητικό εντόμων).

Η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων πρεέπει να γίνεται από κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων Ο.Χ.Γ.Φ. και με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις.


 Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας