Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020

Έντονο το πρόβλημα με μεγάλους πληθυσμούς αφίδων στα Εσπεριδοειδή

ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Έντονο το πρόβλημα με μεγάλους πληθυσμούς αφίδων στα Εσπεριδοειδή

Το τελευταίο διάστημα σε αρκετούς οπωρώνες του νομού Θεσπρωτίας παρατηρείται έντονο πρόβλημα με μεγάλους πληθυσμούς αφίδων.

ΒΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ

VLASTIKA STADIA

ΑΦΙΔΕΣ

Τα όρια για την καταπολέμηση είναι 5-10% των βλαστών με αποικίες αφίδων στις μανταρινιές και τις πορτοκαλιές.

Επειδή τα όρια σε κάποιους οπωρώνες ενδεχομένως να μην ξεπεραστούν, καλό είναι ο κάθε παραγωγός να εξετάζει τα δένδρα του, παρατηρώντας τον αριθμό των προσβεβλημένων βλαστών μια ή δυο φορές την εβδομάδα, με επισκόπηση στο 10% των δέντρων του οπωρώνα και καταμέτρηση του αριθμού των προσβεβλημένων βλαστών σε ένα m2 κόμης, ελέγχοντας παράλληλα για την ύπαρξη ωφέλιμων (ειδικά των αρπακτικών που ξεχωρίζουν εύκολα).

Η παρουσία ωφέλιμων αρπακτικών είναι επιθυμητή και πρέπει να σταθμίζεται πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης για εφαρμογή που ενδεχομένως τα βλάψει.

akmaio genous scymus sp

Εικ1. Ακμαίο γένους Scymus sp.

scymus sp orangetrees

Εικ2.  Λάρβες αρπακτικού Scymus sp. που τρέφονται σε αφίδες

Σε οπωρώνες της Θεσπρωτίας ειδικά τα αρπακτικά του γένους Scymus sp απαντώνται συχνά.

Εάν τοπικά ξεπεραστούν τα ανωτέρω όρια, μπορεί να σχεδιαστεί αντιμετώπιση του εχθρού με χημικά.

Προτείνεται σε οπωρώνες με έντονο πρόβλημα να χρησιμοποιούνται πυρεθρίνες. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν αφίδες αλλά είναι έντονο το πρόβλημα της καπνιάς να χρησιμοποιηθούν χαλκούχα σκευάσματα.

Μπορεί επίσης να γίνει συνδυασμός των δύο αλλά όμως τα χαλκούχα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν 4-5 ημέρες μετά τις πυρεθρίνες.

Επισήμανση:

Σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία οι δραστικές ουσίες (chlorpyrifos) και χλωρπυριφώς μεθύλ (chlorpyrifos-methyl) ΔΕΝ είναι πλέον εγκεκριμένες σε ΚΑΜΙΑ καλλιέργεια.

Όλες οι εγκρίσεις φ.π με τις ανωτέρω δραστικές ουσίες έχουν ανακληθεί και η καταληκτική ημερομηνία χρήσης αποθεμάτων τους από του παραγωγούς, ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020.

Λόγω των αποφάσεων μη έγκρισης των δραστικών ουσιών, σας γνωρίζουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2020 ψηφίστηκε κανονισμός μείωσης όλων των ανωτέρω ορίων υπολειμμάτων των παραπάνω δραστικών στο όριο του αναλυτικού προσδιορισμού.


 Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας