Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020

Προσβολές Περονόσπορου και Αλτερνάριας στην Πατάτα - Επιβεβλημένη η προστασία των φυτών!

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Προσβολές Περονόσπορου και Αλτερνάριας στην Πατάτα - Επιβεβλημένη η προστασία των φυτών!

Οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την πολύ αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία και τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση του περονόσπορου και της αλτερνάριας στις πατατοκαλλιέργειες.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την πολύ αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία και τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, η μέγιστη τιμή της οποίας δεν ξεπέρασε τους 25ο C καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων πέντε εικοσιτετράωρων όπως καταγράφηκε από εγκατεστημένους μετεωρολογικούς σταθμούς της Υπηρεσίας, έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για άμεση εξάπλωση του περονόσπορου στις πατατοκαλλιέργειες.

Από τις επιτόπιες παρατηρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του οροπεδίου, έχουν διαπιστωθεί προσβολές από περονόσπορο, κυρίως στις πιο υγρές θέσεις.

Ο βροχοπτώσεις είχαν σα αποτέλεσμα τα οποιαδήποτε σκευάσματα επαφής που είχαν εφαρμοστεί να έχουν ξεπλυθεί πλέον, μη παρέχοντας ουσιαστικά καμία προστασία στα φυτά.

Είναι απολύτως επιβεβλημένη η ανάγκη της συνεχούς προστασίας των φυτών με κατάλληλα μυκητοκτόνα που εισχωρούν μέσα στο φυτό, δεν ξεπλένονται με τη βροχή και παρουσιάζουν και θεραπευτική δράση (μίγματα διεισδυτικών ή διασυστηματικών με επαφής).

Θα πρέπει να αποφεύγεται η επαναλαμβανόμενη χρήση ενός ή περισσοτέρων μυκητοκτόνων της ίδιας χημικής ομάδας. Συστήνεται να γίνονται πάντοτε εναλλαγές μεταξύ των δραστικών ουσιών ως προς τον τρόπο δράσης (εναλλαγή διαφορετικών ομάδων κατά F.R.A.C.), για να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο της ανάπτυξης ανθεκτικότητας του παθογόνου στα μυκητοκτόνα.

Κατάλληλα Φάρμακα:  FARMABASE

ΑΛΤΕΡΝΑΡΙΑ

Από τις επιτόπιες παρατηρήσεις διαπιστώθηκε η παρουσία του μύκητα σε αρκετά πατατοχώραφα. Η ανάπτυξη της ασθένειας ευνοείται από τη διαδοχή υγρού και ξηρού καιρού με υψηλές θερμοκρασίες, συνθήκες που την εποχή αυτή επικρατούν σχεδόν καθημερινά στο οροπέδιο της Χρυσοβίτσας. Πολλά από τα μυκητοκτόνα που ελέγχουν τον περονόσπορο καταπολεμούν και την αλτερνάρια, όπως φαίνεται στη λίστα των μυκητοκτόνων στο FARMABASE.

Κατάλληλα Φάρμακα:  FARMABASE


Προσοχή: Να χρησιμοποιείτε μόνο εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα, να τηρείτε σχολαστικά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα συσκευασίας, μην κάνετε υπέρβαση των δόσεων και να ελέγχετε προσεκτικά τη συνδυαστικότητα των γεωργικών φαρμάκων.


 ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας