Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020

Συνιστώνται ψεκασμοί & καλλιεργητικά μέτρα για τα Εσπεριδοειδή

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ, ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Συνιστώνται ψεκασμοί & καλλιεργητικά μέτρα για τα Εσπεριδοειδή

Καλλιεργητικά Μέτρα που αφορούν το μάζεμα και την καταστροφή (με παράχωμα) των προσβεβλημένων καρπών που πέφτουν στο έδαφος μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην μείωση των προσβολών.

Μύγα Μεσογείου

Οι καρποί εσπεριδοειδών που προσβάλλονται από κάμπιες λεπιδοπτέρων (καθώς και άλλων ευπαθών φρούτων όπως σύκα που προσβάλλονται απευθείας από τη μύγα μεσογείου) και πέφτουν στο έδαφος, αποτελούν εκκολαπτήριο ανάπτυξης του πληθυσμού του εχθρού.

Οι συλλήψεις των αρσενικών εντόμων στα σταθερά παρατηρητήρια είναι χαμηλές στον κάμπο Φιλιατών.

Με προηγούμενη ανάρτηση, ενημερώσαμε για την ανάγκη συνδυασμού των μέτρων αντιμετώπισης του εχθρού. Η ανάρτηση παγίδων προσέλκυσης και θανάτωσης ξεκινά πριν την αλλαγή χρώματος των καρπών σε πυκνότητα που προτείνει ο κατασκευαστής.

Στους οπωρώνες της Άρτας και Γλυκής Θεσπρωτίας, σε ποικιλίες που έχει επιτευχθεί η αλλαγή χρώματος (Navel και πρώιμες μανταρινιές) να ξεκινήσει η προστασία που έγκειται:

Σε ψεκασμούς με το βιοτεχνολογικό σκεύασμα μποβέρια (beauveria bassiana). Το σκεύασμα εφαρμόζεται μέχρι 5 φορές ανά 7 ημέρες, επιτρέπεται στην βιοκαλλιέργεια και αφορά την μανταρινιά.

Σε ψεκασμούς κάλυψης με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια σκευάσματα, Βλ. λίστα φυτοφαρμάκων που σας έχουν αποσταλεί.

Οι ψεκασμοί κάλυψης καταστρέφουν τα ωφέλημα έντομα και επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Βακτηρίωση

Οφειλόμενη στο Pseudomonas syringae pv. syringae

bakthriwsh

Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, βροχής και σχετικά ψυχρές θερμοκρασίες το βακτήριο μπορεί να προσβάλει δια των πληγών (κυρίως) ευπαθή όργανα. Η έντονες ριπές ανέμου ευνοούν την ασθένεια κυρίως με τη δημιουργία πληγών.

Συστήνεται να γίνει προληπτικός ψεκασμός με χαλκούχα μυκητοκτόνα και επανάληψη σε μηνιαία διαστήματα και οπωσδήποτε μετά από χαλάζι ή παγετό.

► Οι προσβεβλημένοι κλάδο είναι επιβεβλημένο να αφαιρούνται και να καταστρέφονται με φωτιά. Τα εργαλεία κλαδέματος να απολυμαίνονται με διάλυμα χλωρίνης.

► Η εγκατάσταση ανεμοφρακτών μπορεί να περιορίσει τη δημιουργία πληγών και συνεπώς την εμφάνιση προσβολών.

Κορυφοξήρα

Στην ευαίσθητη ποικιλία μανταρινιάς Ortanique στην περιοχή κάμπου Φιλιατών, να αρχίσουν μηνιαίοι ψεκασμοί με χαλκούχα για τον έλεγχο της ασθένειας.

► Να αποφεύγονται οι τραυματισμοί ριζών, κορμού και κλάδων με τις καλλιέργητικές εργασίες κατά το Φθινόπωρο και Χειμώνα. Ιδιαίτερα, να αποφεύγεται η κατεργασία εδάφους.

Φυτόφθορα

Σε οπωρώνες που παρατηρείτε συχνά προσβολή από φυτόφθορα (οπωρώνες με βαριά εδάφη και σε δενδροκομία που το έδαφος διατηρείται γυμνό από βλάστηση) να γίνει εφαρμογή χαλκούχου μυκητοκτόνου. Ο ψεκασμός μπορεί να αφορά τους χαμηλότερους κλάδους (ποδιές).

► Για όλα τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα για την καλλιέργεια, επισκεφθείτε το FARMABASE.

Σε κάθε περίπτωση κατά τη συλλογή φροντίστε οι καρποί να μην έρχονται σε επαφή με το έδαφος.


 ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας