Παρασκευή, 02 Απριλίου 2021

Φυτοπροστασία Ελιάς κατά την ανθοφορία

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ, ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΧΑΪΑΣ
Φυτοπροστασία Ελιάς κατά την ανθοφορία

Φαινολογικά στάδια: Πρώιμες περιοχές: Στάδια Ε (διαχωρισμός τσαμπιού) Μεσοπρώιμες: Στάδια Δ-Ε (φούσκωμα ανθοφόρου τσαμπιού - διαχωρισμός τσαμπιού) Όψιμες περιοχές: Στάδια Β-Γ (φούσκωμα οφθαλμών-σχηματισμός ανθοφόρου τσαμπιού)

ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ

Συμπτώματα / Κύκλος μολύνσεων:

Τα συμπτώματα της ασθένειας γίνονται συνήθως αντιληπτά στο έλασμα των φύλλων - «μάτι παγωνιού». Ο μύκητας προσβάλει επίσης τους μίσχους των φύλλων και τους ποδίσκους των καρπών. Σε σοβαρές προσβολές προκαλείται φυλλόπτωση και καρπόπτωση και τα δένδρα οδηγούνται σε καχεξία. Σπανιότερα προσβάλλονται οι καρποί και οι νεαροί κλαδίσκοι. Οι ανοιξιάτικες μολύνσεις είναι βασικής σημασίας καθώς από αυτές προέρχεται το αρχικό μόλυσμα για τις μολύνσεις της περιόδου. Για την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι απαραίτητη η βροχή ή η υψηλή υγρασία.

ΓΛΟΙΟΣΠΟΡΙΟ ή ΠΑΣΤΕΛΑ ή ΑΝΘΡΑΚΩΣΗ

Συμπτώματα / Κύκλος μολύνσεων:

Προκαλείται από το παθογόνο Gloeosporium olivarum syn. Colletotrichum clavatum. Ενδημεί στη δυτική Στερεά, Πελοπόννησο και στο Ιόνιο εξαιτίας των υψηλότερων βροχοπτώσεων, των ήπιων σχετικά θερμοκρασιών και της υψηλής σχετικής ατμοσφαιρικής υγρασίας. Το παθογόνο διαχειμάζει στους μουμιοποιημένους καρπούς και μεγάλο πρόβλημα προκαλούν αυτοί που έχουν παραμείνει στο δένδρο.

Οι πρωτογενείς μολύνσεις προκαλούνται κατά τη διάρκεια των ανοιξιάτικων βροχοπτώσεων.

H ανθοφορία είναι το πιο κρίσιμο στάδιο για την εγκατάσταση και εξάπλωση του μύκητα, καθώς κατά την περίοδο αυτή το δυναμικό ανάπτυξης του εμφανίζει έξαρση. Ο μύκητας αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 12-25 ºC, σε συνδυασμό με σχετικά υψηλή υγρασία.

Συστάσεις:

Οι συνθήκες της τρέχουσας περιόδου είναι ευνοϊκές για μολύνσεις και από τα δύο παθογόνα. Ιδιαίτερα για το κυκλοκόνιο βλέπε τα γραφήματα. Συνιστάται η ταυτόχρονη αντιμετώπιση των δύο ασθενειών με 1-2 προληπτικούς ψεκασμούς με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα με προληπτική ή/και θεραπευτική δράση (στη 2η περίπτωση μετά από μολυσματική βροχόπτωση), σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας και το αργότερο στο κρόκιασμα ανθέων. 3 / 5

ΚΑΛΟΚΟΡΗ

Ζημιά / Συμπτώματα:

Τρέφεται με τα άνθη και προκαλεί κυρίως οφθαλμόπτωση και πτώση ανθέων. Δευτερεύων πολυφάγος εχθρός, Ωστόσο, αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα κατά τόπους και κατά χρόνους με αποτέλεσμα η ζημιά από την πτώση των οφθαλμών και των ανθέων να σημειώνεται ορισμένες φορές είτε σε ευρύτερες περιοχές, είτε σε ορισμένους ελαιώνες, είτε ακόμα σε ορισμένα δένδρα ενός ελαιώνα. Αυτήν την εποχή, πυκνοί πληθυσμοί προνυμφών βρίσκονται σε ποώδη ζιζάνια (πχ. παριετάρια, τσουκνίδα, σινάπι, αγριοσέλινο, γαλατσίδα).

Συστάσεις:

Συνιστάται η εβδομαδιαία παρακολούθηση των πληθυσμών του εντόμου με τινάγματα κλάδων ελιάς σε φύλλα χαρτιού, από την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του ανθοφόρου οφθαλμού και μέχρι την πλήρη ανάπτυξη της ταξιανθίας (στάδιο μούρου). Η πληθυσμιακή πυκνότητα κατά την οποία πρέπει να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης είναι 4-6 άτομα/κλαδίσκο μήκους 60-70 εκ.

Αντιμετώπιση

 Προτείνεται η διατήρηση των αυτοφυών φυτών (ζιζανίων) μέχρι την έναρξη της άνθησης των ελαιοδένδρων.

 Συνιστάται διενέργεια ψεκασμού εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν υψηλοί πληθυσμοί στα ελαιόδεντρα και χαμηλό ποσοστό ανθοφορίας.

ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ

Ζημιά / Συμπτώματα:

Προσβάλλει τα άνθη, τους καρπούς και τα φύλλα της ελιάς. Η πρώτη γενεά αναπτύσσεται στα άνθη (ανθόβια γενεά), η δεύτερη αναπτύσσεται στον καρπό (καρπόβια) και η τρίτη στο φύλλωμα (φυλλόβια γενεά). Την περίοδο αυτή οι πρώτες προνύμφες της διαχειμάζουσας γενεάς (φυλλοφάγου) συμπληρώνουν την ανάπτυξή τους.

Συστάσεις:

Προς το παρόν δεν απαιτείται επέμβαση.

Φυτοπροστατευτικά

Επιλογή από τα εγκεκριμένα σκευάσματα, έκδοσης 01/04/2021, σύμφωνα με τις οδηγίες του γεωπόνου για την επιλογή του φυτοπροστατευτικού και της δοσολογίας εφαρμογής.

Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες της ετικέτας

Εφαρμόζετε, αποκλειστικά, εγκεκριμένα σκευάσματα.

Για αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας να τηρείται το όριο του μέγιστου αριθμού εφαρμογών με το ίδιο σκεύασμα και οι επαναληπτικές εφαρμογές, να γίνονται με εναλλαγή με σκευάσματα από διαφορετική ομάδα δράσης.

Τηρείτε αυστηρά την αναγραφόμενη ελάχιστη απόσταση από τη συγκομιδή.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ 

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας