Παρασκευή, 09 Απριλίου 2021

Ακάρεα και Καλοκόρη σε Ελαιόδενδρα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ακάρεα και Καλοκόρη σε Ελαιόδενδρα

Οι ήπιες καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές στην ανάπτυξη επιζήμιων πληθυσμών και προσβολών.

Βλαστικά στάδια ελιάς (ποικιλία Κορωνέϊκη):

Στις παραλιακές και στις πρώιμες περιοχές ολοκληρώνεται το βλαστικό στάδιο του φουσκώματος των ανθοταξιών και περνάνε στο κρόκιασμα (στάδια D και Ε).

Στις μεσοπρώιμες περιοχές οι ελιές βρίσκονται στα στάδια του σχηματισμού των ανθοταξιών και στο φούσκωμα (στάδια C και D) και στις όψιμες συνεχίζεται ο σχηματισμός των ανθοταξιών (στάδιο C).

Η ανθοφορία φαίνεται να μην έχει διαταραχθεί από τις ακραίες καιρικές μεταβολές του τελευταίου 15ημέρου και εξελίσσεται ικανοποιητικά.

stadia

Α Κ Α Ρ Ε Α :

E r i o p h y i d a e

Eriophyes oleae Aceria oleae

Τα ακάρεα E r i o p h y i d a e προσβάλλουν τα φύλλα, τα άνθη και τους νεαρούς καρπούς.

Παρουσιάζουν μεγάλη δραστηριότητα κατά την περίοδο του σχηματισμού και της ανάπτυξης των ανθοταξιών απ’ όπου διαδοχικά μεταναστεύουν στα άνθη και στους νεαρούς καρπούς. Έντονες προσβολές προκαλούν φυλλόπτωση, ανθόπτωση ή καρπόπτωση οδηγώντας τα ελαιόδεντρα σε εξασθένιση.

Διαπιστώσεις:

Οι ήπιες καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές στην ανάπτυξη επιζήμιων πληθυσμών και προσβολών. Τα συμπτώματα της προσβολής στα φύλλα είναι χλωρώσεις (κιτρίνισμα) στην πάνω επιφάνεια και ανάγλυφες κηλίδες (παραμορφώσεις) στην κάτω επιφάνεια που σταδιακά αποκτούν έντονα καστανό χρώμα.

Οδηγίες:

Συστήνεται ψεκασμός άμεσα στις παραλιακές και στις πρώιμες περιοχές για την προστασία της νέας βλάστησης. Στις μεσοπρώιμες και στις όψιμες περιοχές μπορείτε να επέμβετε όταν η ακραία βλάστηση αποκτήσει μήκος 6 – 8 εκ. δηλαδή 3 – 4 ζεύγη αναπτυγμένων νέων φύλλων, λίγο πριν την άνθηση (βλαστικά στάδια D και Ε).

Μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας έχουν τα νεαρά δέντρα σε νέους ελαιώνες και σε φυτώρια όπως και τα αυστηρά κλαδεμένα και τα ποτιστικά δέντρα που έχουν πλούσια τρυφερή βλάστηση.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα:

Παραφινικά λάδια, Βρέξιμο θειάφι (πράσινη Χαλκιδικής), abamectin (επιτραπέζιες ποικιλίες)

Με τα παραφινικά λάδια αυτή την εποχή καταπολεμούνται παράλληλα τα νεαρά προνυμφικά στάδια των κοκκοειδών (πολλίνια, παρλατόρια, ασπιδιωτός) και της ψύλλας (βαμβακάδα).

Κ Α Λ Ο Κ Ο Ρ Η :

Calocoris trivialis

Συστήνεται η διατήρηση των αυτοφυών ξενιστών (τσουκνίδα βρούβα, περδικούλι) μέχρι την έναρξη της άνθισης για να αποφευχθεί η μετακίνηση του εντόμου στα ελαιόδεντρα.

Αποφεύγετε τους προληπτικούς, μη αναγκαίους ψεκασμούς αυτή την εποχή διότι θανατώνουν τις μέλισσες και άλλα έντομα επικονιαστές και βλάπτουν τα ωφέλιμα με αποτέλεσμα την ανάπτυξη άλλων εχθρών αργότερα.

Η αναγκαιότητα καταπολέμησης εξαρτάται από το μέγεθος της ανθοφορίας και την πυκνότητα πληθυσμού του εντόμου. Ελέγχετε για την παρουσία και την πυκνότητα πληθυσμού πάνω στα ελαιόδεντρα.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας