Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2021

ΔΕΝ θα υλοποιηθεί φέτος το Πρόγραμμα για τον Diabrotica virgifera στον Αραβόσιτο!

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΔΕΝ θα υλοποιηθεί φέτος το Πρόγραμμα για τον Diabrotica virgifera στον Αραβόσιτο!

Το πρόγραμμα για τον Diabrotica virgifera στην καλλιέργεια του αραβόσιτου,  ΔΕΝ θα υλοποιηθεί για φέτος, αφού λόγω πανδημίας, δεν ήταν δυνατή η έγκαιρη προμήθεια του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Με στόχο τη συνεχή ενημέρωση για τους καλλιεργητές του αραβόσιτου και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου Διαβρώτικα, σας πληροφορούμε ότι:

Σύμφωνα ε την υπ’αριθμ.6273/165780/24-06-2021 Υ.Α. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το πρόγραμμα ΔΕΝ θα υλοποιηθεί για φέτος.

Λόγω πανδημίας, δεν ήταν δυνατή η έγκαιρη προμήθεια του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Στα πλαίσια όμως της συνεχούς παρακολούθησης των Δελτίων Γεωργικών Προειδοποιήσεων για τις υπόλοιπες καλλιέργειες η υπηρεσία σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ Δράμας, εγκατέστησε δίκτυο Φερομονικών παγίδων για τους νομούς Δράμας και Καβάλας.

Η εγκατάσταση τους ξεκίνησε στις 20-05-2021 και ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουνίου.

Γενικά για το έντομο

Το έντομο προσβάλλει τον αραβόσιτο και έχει μία γενιά. Η ζημιά που προκαλείται από την προνύμφη στο ριζικό σύστημα οδηγεί στην ελλιπή θρέψη, την κακή στήριξη των φυτών στο έδαφος με τελικό αποτέλεσμα το πλάγιασμα. Η εξάπλωση του εντόμου στο στάδιο της προνύμφης είναι περιορισμένη λόγω βραδείας μετακίνησης της στο έδαφος. Τα ενήλικα όμως πετούν προς εύρεση κατάλληλης καλλιέργειας και κάτω από ιδανικές συνθήκες μπορούν να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις. Έντονα προβλήματα προσβολής εντοπίζονται κυρίως στις περιοχές όπου ο αραβόσιτος καλλιεργείται εντατικά.

Διαπιστώσεις - Καλλιεργητικά μέτρα - Συστάσεις

Από τις μέχρι τώρα μετρήσεις ενηλίκων που έγιναν στις εγκατεστημένες φερομονικές παγίδες, διαπιστώθηκε ότι η έναρξη της πτήσης φέτος στους νομούς Δράμας και Καβάλας, έγινε μέσα Ιουνίου. Οι επαναλαμβανόμενες τοπικές βροχές κατά τη διάρκεια του μήνα, βοήθησαν στην ευρωστία των φυτών και τη γρήγορη ανάπτυξη τους.

Σημαντικό ποσοστό πλαγιάσματος παρατηρήθηκε φέτος σε μια περίπτωση γλυκού καλαμποκιού σε αγρό με τριετή συνεχόμενη καλλιέργεια σε περιοχή της Δράμας όπου το επιστημονικό προσωπικό από την αρμόδια ΔΑΟΚ της περιοχής, κλήθηκε να δώσει οδηγίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η τροφική δραστηριότητα που παρατηρείται αυτή την εποχή (στάδιο άνθησης) από τα ενήλικα, στα φύλλα, θα συνεχιστεί. Το γεγονός αυτό δεν προκαλεί ανησυχία ιδιαίτερα για καλλιέργειες που βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση της άνθησης (>70% γονιμοποίησης).

Στο στάδιο αυτό οι υψηλοί πληθυσμοί των ενηλίκων δεν αποτελούν ουσιαστικό κίνδυνο ελλιπούς καρπόδεσης.

Για την απόφαση εφαρμογής ψεκασμού θα πρέπει να εξετάζεται αν πληρούνται όλα τα παρακάτω κριτήρια:

Α) Υψηλός πληθυσμός ενηλίκων κατά τη γονιμοποίηση (>5 – 10 ενήλικα ανά φυτό κατά μέσο όρο)

Β) Μήκος στύλων (μετάξινα νημάτια) <1,3 εκατοστά στο 50% των σπαδίκων της καλλιέργειας

Γ) Γονιμοποίηση σπαδίκων <50% της ολοκλήρωσης

Δ) Η καλλιέργεια υποφέρει από υδατική καταπόνηση και υπάρχει αδυναμία εξασφάλισης επαρκούς άρδευσης.

Γενικά η ενσωμάτωση κοκκώδους εντομοκτόνου κατά τη σπορά ή το σκάλισμα για την καταπολέμηση των προνυμφών στο έδαφος, αποτελεί ένα ουσιώδες μέτρο εφόσον δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της αμειψισποράς, η οποία αποτελεί το αποτελεσματικότερο μέτρο κατά του Διαβρώτικα.

Το πιο σημαντικό σε αυτό το στάδιο της καλλιέργειας είναι η επάρκεια αρδευτικού νερού.

Η συνεχής άρδευση βοηθάει στα φυτά να αναπληρώνουν τις προσβεβλημένες από τις προνύμφες ρίζες, έως και μετά την άνθηση.

Επίσης βοηθάει και στη συνεχή αύξηση των προσβεβλημένων στύλων από ενήλικα έντομα, η οποία συνεχίζεται μέχρι και την ολοκλήρωση της γονιμοποίησης. Η γενιά εξελίσσεται και η καταγραφή των πληθυσμών στους νομούς που προαναφέραμε, θα οδηγήσει σε πιο ασφαλή συμπεράσματα στο επόμενο διάστημα.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας