Πέμπτη, 08 Ιουλίου 2021

Τριαζόλες - ένα "εργαλείο" για τον παραγωγό

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Τριαζόλες - ένα "εργαλείο" για τον παραγωγό

Τι είναι οι τριαζόλες, ποιος ο τρόπος δράσης τους και γιατί θεωρείται ένα ‘‘διαφορετικό’’ εργαλείο για τον παραγωγό.

Τα µυκητοκτόνα είναι παράγοντες που χρησιµοποιούνται για την καταπολέµηση των ασθενειών των φυτών που προκαλούνται κυρίως από µύκητες.

Οι ασθένειες που πλήττουν µια καλλιέργεια, παραδείγµατος χάρη µια καλλιέργεια σίτου, διαφέρουν ανάλογα µε:

► την ποικιλία που φυτεύεται το δεδοµένο έτος

Η καλλιεργούµενη ποικιλία καθορίζει και την πιθανότητα να πληγεί η συγκοµιδή από ένα φάσµα ασθενειών όπως η ερυσίβη των δηµητριακών, η σκωρίαση, η µελάνωση ή η κερκοσπορίωση.

► τις καιρικές συνθήκες

Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τον τύπο και την ένταση της προσβολής. Παράδειγμα, µια εποχή υγρασίας συµβάλλει στην εµφάνιση ασθενειών όπως η µελάνωση και µια περίοδος ξηρασίας ευνοεί τη σκωρίαση.

► την περιποίηση της καλλιέργειας

Η περιποίηση µιας καλλιέργειας µπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο που συνεπάγονται ορισµένες ασθένειες, όπως η σωστή εναλλαγή καλλιεργειών ή η άροση του αγρού.

Λόγω της περιπλοκότητας αυτών των παραγόντων, οι καλλιεργητές εφαρµόζουν συνήθως πρόγραµµα ψεκασµών, η ένταση των οποίων και ο τύπος των χρησιµοποιούµενων δραστικών συστατικών προσαρµόζονται ανάλογα µε τις τοπικές κλιµατικές συνθήκες και τον τύπο των ασθενειών που προσβάλλουν τις καλλιέργειες. Η επιλογή αυτή ενδέχεται να επηρεάζεται από τις εταιρείες διανοµής, τεχνικούς εµπειρογνώµονες και υπαλλήλους του κράτους µέλους που διαθέτουν εµπεριστατωµένη γνώση των ασθενειών και της επιδηµιολογίας τους καθώς και των άριστων µυκητοκτόνων για την καταπολέµηση αυτών των ασθενειών, σε συνάρτηση µε τις προβλεπόµενες εστίες των ασθενειών (προληπτικός έλεγχος) ή την παρουσία ασθένειας στην καλλιέργεια (θεραπευτική αγωγή).

Τι είναι οι Τριαζόλες

Οι τριαζόλες είναι µυκητοκτόνα ευρέος φάσµατος που χρησιµοποιούνται ως προϊόντα ψεκασµού φυλλώµατος ή καθαρισµού σπόρων σε ένα µεγάλο φάσµα καλλιεργειών σε ολόκληρο τον κόσµο, και ιδίως σε καλλιέργειες σίτου, κριθής, αµπέλου, µπανάνας, φρούτων, χλόης και πολλών κηπευτικών.

► Οι τριαζόλες αναπτύσσουν συστηµική δράση εντός του φυτού και γενικά θεραπευτική.

Είναι δραστικές σε χαµηλές δόσεις και καταπολεµούν τους µύκητες αναστέλλοντας τη σύνθεση της εργοστερόλης (βασικού συστατικού των µεµβρανών των κυττάρων) µέσω της αναστολής του ενζύµου 14- demethalyse. Το ένζυµο αυτό είναι διαφορετικό από τα ένζυµα που αναστέλλουν οι µορφολίνες.

► Όλες οι Τριαζόλες κατανέμονται συστηματικά στο φυτό και έχουν διαφορετικές ισχύες προληπτικής, θεραπευτικής και εξαλείφουσας δράσης.

Τα θεραπευτικά μυκητοκτόνα μπορούν να σταματήσουν τη μόλυνση στα πρώτα της στάδια. Τα εξαλείφοντα μυκητοκτόνα είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του μύκητα ακόμα και όταν τα συμπτώματα της μόλυνσης είναι εμφανή, όπως κατά των εκτοπαρασιτικών μυκήτων.

Επίδραση στην ανάπτυξη της καλλιέργειας:

Οι τριαζόλες  έχουν  θετική επίδραση στις συγκεντρώσεις χλωροφύλλης, αυξημένο χρόνο αφομοίωσης, βελτιωμένη φωτοσύνθεση και ανάπτυξη.

Αναστέλλουν τη σύνθεση των ορμονών ωρίμανσης και τα οφέλη από την αργή ωρίμανση, δηλαδή δυνατότητα αποθήκευσης των σιτηρών για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, αλλά και μεταγενέστερη ημερομηνία συγκομιδής.

Στις τριαζόλες περιλαμβάνονται τα ακόλουθα δραστικά συστατικά:

Προπικοναζόλη, Φλουσιλαζόλη Μετκοναζόλη, Εποξυκοναζόλη, Φλουκινκοναζόλη, Τεμπουκοναζόλη, Προθειοκοναζόλη, διφενοκοναζόλη, κυπροκοναζόλη, τριαδιμενόλη, βρομουκοναζόλη, μυκλοβουτανίλη. Δεν επιτρέπονται πλέον οι ουσίες Φενμπουκοναζόλη και Βιοτερτανόλη.

Ένα νέο συστατικό τριαζόλης το mefentrifluconazole, διαφορετικό από τα υπόλοιπα που ανήκουν στην κατηγορία των DMIs, έχει ξεχωριστή δομή και η διαφορά του είναι ότι στηρίζεται σε ένα μόριο ισοπροπανόλης που επιτρέπει στο μόριο να αλλάζει εύκολα διαφορετικές διατάξεις και να διπλώνεται και να "ξεδιπλώνεται" μέσα στο χώρο δίνει λύσεις στους παραγωγούς. Χάρη σε αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό, εμφανίζει μια εξαιρετική αποτελεσματικότητα και εκλεκτικότητα. Μόλις ψεκαστεί προσκολλάται στη φυλλική επιφάνεια, διεισδύει γρήγορα προσπερνώντας την εφυμενίδα και την επιδερμίδα και φτάνει στο παρέγχυμα. Όταν φτάσει στο παρέγχυμα κινείται αργά και εξασφαλίζει μεγάλη διάρκεια δράσης ενάντια στις ασθένειες, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, όπως χαμηλές θερμοκρασίες ή/και βροχόπτωση. 

 

ΠΗΓΕΣ

https://ec.europa.eu/competition/mergers/cases/decisions/M1806_20000726_600_788411_EL.pdf 

https://www.agro.basf.gr/el/News-Events/BASF-Agro-News/revysol-revyona.html 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας