Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Αγγουριά Υπαίθρια : άμεσοι ψεκασμοί μετά την διαπίστωση προσβολής τους

ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ
Αγγουριά Υπαίθρια : άμεσοι ψεκασμοί μετά την διαπίστωση προσβολής τους

Οι ψεκασµοί των φυτών πρέπει να αρχίζουν αµέσως µόλις εµφανισθούν τα πρώτα συµπτώµατα, επανάληψη του ψεκασµού σε 8 ηµέρες. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την µετάδοσή τους.

ΩΪΔΙΟ

Είναι ασθένεια πού προκαλείται από τους µύκητες Leveillula tayrica, Erysiphe cichoracearu και Sphaerotheca fuliginea.

Συνεχίζεται η εµφάνιση του ιωδίου σε καλλιέργειες µε αγγουριές Συµπτώµατα: Εµφάνιση µικρών, λευκών κηλίδων στην άνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων, στους µίσχους και στους βλαστούς, µε χαρακτηριστικές αλευρώδεις εξανθήσεις.

Συνθήκες ανάπτυξης:

Τα κονίδια µεταφέρονται µε τον άνεµο. Οι µολύνσεις πραγµατοποιούνται σε θερµοκρασίες από 10-30 0C (άριστη θερµοκρασία 25-26 0C) και υγρασία 55-75%.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την µετάδοσή του .

Καταπολέµηση:

1) Αφαιρούµε από τα φυτά τα φύλλα µε έντονη προσβολή από το παθογόνο και τα καταστρέφουµε.

2) Ψεκασµός των φυτών µε επιτρεπόµενα φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα.

Οι ψεκασµοί των φυτών πρέπει να αρχίζουν αµέσως µόλις εµφανισθούν τα πρώτα συµπτώµατα, επανάληψη του ψεκασµού σε 8 ηµέρες.

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ (Tetranychus urticae)

Διαπιστώσεις:

Συνεχίζεται η παρουσία του τετράνυχου σε καλλιέργειες µε αγγουριές, στους Νοµούς Καρδίτσας Λάρισας ,Μαγνησίας Τρικάλων και Φθιώτιδας. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Απαιτείται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς λόγω του ότι η προσβολή από τους εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται µε µεγάλη ταχύτητα στο χωράφι.

Συστάσεις:

Οι ψεκασµοί πρέπει να γίνουν µόνο µετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτοµα/φύλλο) και όχι προληπτικά, µε κατάλληλα εγκεκριµένα φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα..

ΘΡΙΠΑΣ (Thrips tabaci, Frankliniella occidentalis)

Διαπιστώσεις:

Συνεχίζεται η παρουσία του εντόµου µε µέτριους έως υψηλούς πληθυσµούς. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη του εντόµου.

Οι θρίπες είναι φορείς ιώσεων, έρπονται ανάµεσα στον κάλυκα και στον καρπό καταστρέφοντας την υφή τους και διαταράσσοντας την ανάπτυξή τους (παραµόρφωση του καρπού), µε συνέπεια τη σοβαρή µείωση της ποιότητας τους.

Συστάσεις:

Συνιστάται ψεκασµός µε κατάλληλα εγκεκριµένα φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα.

ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ

Διαπιστώσεις:

Οι πληθυσµοί του εντόµου είναι µέτριοι έως υψηλοί στις καλλιέργειες µε αγγουριές. Είναι φορέας ιώσεων και η προσβολή από τον αλευρώδη προκαλεί µείωση της ποσότητας και ποιότητας της παραγωγής.

Συστάσεις:

Οι ψεκασµοί για τον αλευρώδη να γίνονται κατά προτίµηση πολύ πρωί ή το σούρουπο, διότι όλος ο πληθυσµός βρίσκεται στο κάτω µέρος των φύλλων, µε κατάλληλα εγκεκριµένα φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας