Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022

Αμυγδαλιά: Oι χαμηλές θερμοκρασίες επιμηκύνουν το χρονικό διάστημα που τα δένδρα είναι ευπαθή στις μολύνσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ
Αμυγδαλιά: Oι χαμηλές θερμοκρασίες επιμηκύνουν το χρονικό διάστημα που τα δένδρα είναι ευπαθή στις μολύνσεις

Oι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν επιμηκύνουν την διάρκεια της άνθησης και το χρονικό διάστημα που τα δένδρα είναι ευπαθή στις μολύνσεις.

ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ

Βλαστικά Στάδια Αμυγδαλιάς

vlastika stadia amygdalias

Από παρατηρήσεις διαπιστώθηκε ότι στους Νομούς Μαγνησίας και Λάρισας οι πολύ πρώιμες ποικιλίες στις πρώιμες περιοχές βρίσκονται στο στάδιο της πτώσης των πέταλων και σχηματισμού των μικρών καρπών ,οι πρώιμες στην πλήρη άνθηση και όψιμες στο στάδιο της ροζ και λευκής κορυφής.

ΕΥΡΥΤΟΜΟ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑΣ

(Eyrutoma amygdali)

eurytomo amygdalias

Γυάλινο βάζο και κλωβός του Π.Κ.Π.Φ Βόλου με προσβεβλημένα αμύγδαλα

Για την ορθολογική αντιμετώπιση του ευρυτόμου συνιστάται στους καλλιεργητές να συλλέγουν αυτές τις ημέρες προσβεβλημένους καρπούς και να τους τοποθετήσουν σε μεγάλα διαφανή βάζα (όπως φαίνεται στην πάνω εικόνα), το στόμιο των οποίων να καλύπτεται με τουλουπάνι ή από άλλο λεπτό ύφασμα, το βάζο να τοποθετείται μέσα στην καλλιέργεια και στην συνέχεια να ελέγχεται η εμφάνιση των ενηλίκων ατόμων του ευρυτόμου.

eurytomo Pronymfh amygdalias

Προνύμφη Ευρύτομου και τέλειο εξερχόμενο από τον καρπό όπου νυμφώθηκε.

Το ευρύτομο διαχειμάζει στο στάδιο της αναπτυγμένης προνύμφης μέσα στους προσβεβλημένους καρπούς ,οι οποίοι παραμένουν μουμιοποιημένοι επάνω στα δένδρα ή βρίσκονται πεσμένοι στο έδαφος.

1. Ένα αποτελεσματικό μέτρο για την καταπολέμηση του ευρυτόμου είναι η συλλογή και καταστροφή των προσβεβλημένων καρπών το χειμώνα ώστε να θανατωθούν οι προνύμφες που διαχειμάζουν μέσα σε αυτούς. Το μέτρο αυτό είναι αποτελεσματικό όταν εφαρμόζεται σε όλα τα δένδρα μιας ευρείας περιοχής.

2. Η καταπολέμηση του ευρυτόμου βασίζεται στην παρακολούθηση του πληθυσμού

3. την έναρξη της εξόδου των ενηλίκων του ευρυτόμου ,

4. το μέγιστο του πληθυσμού και σε δειγματοληψίες για τον έλεγχο της πορείας της προσβολής (ωοτοκίας στους μικρούς καρπούς και της εκκόλαψης των νεαρών προνυμφών.).

ΜΟΝΙΛΙΑ

(Monilinia laxa)

μονιλια

Εικόνα 1. Συμπτώματα μονίλιας σε βλαστούς και καρπό αμυγδαλιάς

Ο μύκητας διαχειμάζει στα έλκη, στους μουμιοποιημένους καρπούς και στους αποξηραμένους κλάδους. . Η είσοδος του παθογόνου στο δένδρο γίνεται από οποιοδήποτε μέρος του άνθους και από τους καρπούς.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:

Oι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν επιμηκύνουν την διάρκεια της άνθησης και το χρονικό διάστημα που τα δένδρα είναι ευπαθή στις μολύνσεις. Βροχερός, υγρός, και νεφοσκεπής καιρός είναι ευνοϊκός για την μόλυνση των ανθέων μέσα σε λίγες ώρες. Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες από 5-270C με άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης 10-15oC και υψηλή σχετική υγρασία 90%.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:

Τα προσβεβλημένα άνθη και οι βλαστοί μοιάζουν σαν ζεματισμένοι ή καμένοι. Ο μύκητας εξαπλώνεται και στο φλοιό των παλαιοτέρων κλάδων, όπου σχηματίζει έλκη στα οποία εμφανίζεται έκκριση κόμεος

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ:

1. Κλάδευμα και καταστροφή με φωτιά των προσβεβλημένων κλαδίσκων, κλάδων και μουμιοποιημένων καρπών του δένδρου.

2. Για την προστασία της Αμυγδαλιάς από τον μύκητα συνιστώνται τρείς ψεκασμοί ο πρώτος στο βλαστικό στάδιο της λευκής ή ροζ κορυφής των μπουμπουκιών ο δεύτερος στην πλήρη άνθηση και ο τρίτος λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της πτώσης των πετάλων. Σε περίπτωση βροχερού καιρού επιβάλλεται η επανάληψη του ψεκασμού. Για να είναι αποτελεσματική η χημική καταπολέμηση θα πρέπει να εφαρμόζεται από το σύνολο των παραγωγών διότι τα σπόρια του μύκητα μεταφέρονται με τον αέρα σε μεγάλες αποστάσεις. Οι ψεκασμοί να γίνονται με εγκεκριμένα και επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

ΚΟΡΥΝΕΟ – ΕΞΩΑΣΚΟΣ 

(Coryneum beijerinckii) - (Taphrina deformans)

ΕΞΩΑΣΚΟΣ ΚΟΡΥΝΕΟ

Μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν τα φύλλα, τα άνθη και στη συνέχεια και τους καρπούς.

Εικόνα 2. Συμπτώματα εξώασκου σε φύλλα και καρπούς αμυγδαλιάς

Εικόνα 3. Συμπτώματα κορύνεου σε φύλλα (τρύπες από σκάγια), βλαστό και καρπό

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:

Το κορύνεο προκαλεί νεκρωτικές κηλίδες στα φύλλα και στους καρπούς, μικρά έλκη στους βλαστούς και κλάδους.

Ο Εξώασκος προσβάλει τα ακραία νεαρά φύλλα την άνοιξη τα οποία παραμορφώνει.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ:

Συνιστώνται ψεκασμοί για τις περιοχές που τα δένδρα βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διόγκωσης των οφθαλμών και επανάληψή τους μετά την πτώση των πετάλων, με κατάλληλα και εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της μονίλιας

ΠΟΛΥΣΤΙΓΜΩΣΗ

(Polystigma ochraceum)

polystigmwsh amygdalia

Εικόνα 4 - Πολυστίγμωση

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ-ΣΥΜΠΥΩΜΑΤΑ:

Υγρός και βροχερός καιρός είναι απαραίτητος για την πραγματοποίηση των μολύνσεων. Τα φύλλα είναι ευπαθή στις μολύνσεις καθόλη την βλαστική περίοδο. Οι προσβολές από τον μύκητα είναι σοβαρές όταν η βροχή και η υγρασία διαρκούν περισσότερο από 2-3 ημέρες. Οι μολύνσεις αρχίζουν με την εμφάνιση των πρώτων φύλλων και συνεχίζονται μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Ο μύκητας προσβάλλει τα φύλλα της αμυγδαλιάς στα οποία δημιουργεί μεγάλες κηλίδες χρώματος κιτρινοπορτοκαλί αρχικά και κοκκινοσταχτί τελικά. Προκαλεί καταστροφή των φύλλων και πρώιμη φυλλόπτωση.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ:

Η ασθένεια αντιμετωπίζεται με προληπτικούς ψεκασμούς από την έκπτυξη των πρώτων φύλλων μέχρι τέλος Μαΐου. Οι ψεκασμοί επαναλαμβάνονται εφόσον επικρατεί βροχερός καιρός.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας