Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2022

Καρπόκαψα Μηλιάς-Καρυδιάς: η πτήση του εντόμου εμφανίζει σημαντική αύξηση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
Καρπόκαψα Μηλιάς-Καρυδιάς: η πτήση του εντόμου εμφανίζει σημαντική αύξηση

Από τα δεδομένα των συλλήψεων στις παγίδες, στις περιοχές του Ν. Σερρών, η πτήση του εντόμου εμφανίζει σημαντική αύξηση το χρονικό διάστημα 3-6 Ιουλίου, ενώ και στις περιοχές του Ν. Δράμας η πτήση του εντόμου συνεχίζεται με σημαντικούς πληθυσμούς.

Οι περισσότερες εκκολάψεις (παρουσία των νεαρών προνυμφών) υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 10-13 Ιουλίου. Ως εκ τούτου, σε συνέχεια του προηγούμενου Δελτίου Γεωργικών Προειδοποιήσεων της υπηρεσίας μας σε συνεργασία με τις κατά τόπους ΔΑΟΚ, συνιστάται να γίνει ένας επαναληπτικός ψεκασμός, ιδιαίτερα σε οπωρώνες μηλοειδών και καρυδιάς με βεβαρημένο ιστορικό προσβολών, αλλά και όπου δεν πραγματοποιήθηκε ο πρώτος ψεκασμός.

Γενική παρατήρηση

Η πορεία των συλλήψεων της καρπόκαψας είναι ενδεικτική για την πορεία εξέλιξης του εντόμου για μία ευρεία περιοχή. Επειδή όμως, υπάρχει πιθανότητα διαφοροποίησης μεταξύ των κτημάτων μίας περιοχής, καλό είναι οι παραγωγοί να παρακολουθούν την εμφάνιση της καρπόκαψας στα κτήματά τους είτε με παγίδες είτε με τακτική επιθεώρηση των καρπών για τη διαπίστωση προσβολών, με σκοπό τη καλύτερη εκτίμηση της αναγκαιότητας του ψεκασμού.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να τηρούν τα αναγραφόμενα στις ετικέτες έγκρισης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και ιδιαίτερα τον προβλεπόμενο μέγιστο αριθμό επεμβάσεων με το ίδιο εντομοκτόνο.

Οι επόμενοι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται με σκευάσματα που έχουν διαφορετικό τρόπο δράσης για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας.

Συνδυασμός καλλιεργητικών μέτρων και χημικής καταπολέμησης όπου απαιτείται δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα. Οι ψεκασμοί πρέπει να είναι επιμελημένοι με διαβροχή όλης της φυλλικής επιφάνειας ιδιαίτερα στα ψηλά τμήματα των δένδρων.

Η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται από κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων Ο.Χ.Γ.Φ.

Να εφαρμόζονται οι οδηγίες χρήσης με έμφαση στη δοσολογία, συνδυαστικότητα και την τήρηση μέτρων προστασίας του ψεκαστή.


 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας