Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022

Μηλιά - Αχλαδιά: Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την εξάπλωση ασθενειών

ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ,ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ
Μηλιά - Αχλαδιά: Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την εξάπλωση ασθενειών
Σε πολλές περιοχές οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών υπήρξαν αρκετά ασταθείς (δροσερές για την εποχή θερμοκρασίες, μικρής διάρκειας βροχοπτώσεις και υψηλή σχετική υγρασία), συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση ασθενειών.

ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΑ (ΜΗΛΙΑ-ΑΧΛΑΔΙΑ)

Σε πολλές περιοχές οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών υπήρξαν αρκετά ασταθείς (δροσερές για την εποχή θερμοκρασίες, μικρής διάρκειας βροχοπτώσεις και υψηλή σχετική υγρασία), συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση της ασθένειας. Επισημαίνεται, ότι η μολυσματικότητα των φουζικλαδίων ευνοείται από βροχερό και υγρό καιρό και μετρίως υψηλές θερμοκρασίες. Συνιστάται η συνέχιση της προστασίας των καρπών από τους παθογόνους μύκητες με τη χρήση ενός κατάλληλου και εγκεκριμένου μυκητοκτόνου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε οπωρώνες με ιστορικό προσβολής από τους μύκητες, σε όσους βρίσκονται σε υγρές περιοχές καθώς και σε όσους επικρατεί υγρό περιβάλλον λόγω υπερβολικής άρδευσης, ακόμη κι όταν οι καιρικές συνθήκες γενικότερα αλλάξουν και επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα. Για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών των παθογόνων συνιστάται εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές χημικές ομάδες, ή εφαρμογή μίγματος μυκητοκτόνων διαφορετικής ομάδας. Για την αποφυγή φαινομένων τοξικότητας στους καρπούς, να προσεχθεί ιδιαίτερα πιθανή ευαισθησία ορισμένων ποικιλιών σε κάποια σκευάσματα. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φουζικλαδίων σε μία περιοχή, είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα προτεινόμενα μέτρα καταπολέμησης να εφαρμόζονται από όλους ανεξαιρέτως τους καλλιεργητές.

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ

Αυτή την εποχή, ο κίνδυνος προσβολής των καρπών είναι ακόμη μεγάλος. Οι παραγωγοί δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν και συνιστάται να παρακολουθούν ανελλιπώς την πορεία πτήσης των ακμαίων του εντόμου μέσω των φερομονικών παγίδων στις καλλιέργειές τους, καθώς και να προβαίνουν σε συχνό δειγματοληπτικό έλεγχο προσβολής των καρπών από τις προνύμφες του εντόμου. Αύξηση του αριθμού των συλλήψεων ακμαίων ανά ημέρα (με δύο φορές έλεγχο των παγίδων εβδομαδιαίως) ή / και διαπίστωση έστω και μικρής προσβολής στους καρπούς, πρέπει να τους κινητοποιεί άμεσα για την προστασία της παραγωγής με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο. Ως φιλικότερα προς το περιβάλλον, προτιμώνται τα σκευάσματα εκλεκτικής δράσης, όπως οι ρυθμιστές ανάπτυξης και τα σκευάσματα του εντομοπαθογόνου ιού. Επίσης, συνιστάται η συνεχής εναλλαγή εντομοκτόνων από διαφορετικές χημικές ομάδες. ΦΥΛΛΟΡΥΚΤΕΣ Σε οπωρώνες που παρατηρούνται σημαντικές προσβολές από φυλλορύκτες, συνιστάται να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση με την καρπόκαψα.

ΨΥΛΛΑ ΑΧΛΑΔΙΑΣ

Στους οπωρώνες που διαπιστώνεται προσβολή από το έντομο, συνιστάται άμεσα επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο Για την αποφυγή δημιουργίας ανθεκτικών πληθυσμών του εντόμου, είναι σημαντικό να γίνεται εναλλαγή εντομοκτόνων από διαφορετικές χημικές κατηγορίες. Κυρίως τα νέα εντομοκτόνα, καλό είναι να μην εφαρμόζονται πάνω από δύο φορές σε κάθε καλλιεργητική περίοδο. Κατά τους ψεκασμούς με ξηρό καιρό, καλό είναι να αυξάνεται ο όγκος του νερού, πρακτική που βοηθά το σκεύασμα να διαπεράσει τα μελιτώδη εκκρίματα των προνυμφών. Επίσης, συνιστάται η αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών, καθώς και η αποφυγή καλλιεργητικών τεχνικών που ευνοούν ιδιαίτερα τη βλάστηση (υπερβολική λίπανση και πότισμα).

ΚΟΚΚΟΕΙΔΗ (Σαν Ζοζέ, Παρλατόρια)

Στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται προσβολές να γίνει άμεσα επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο. Για την προστασία των ωφελίμων εντόμων (παρασιτοειδή, αρπακτικά), κρίνεται σκόπιμο να ψεκάζονται μόνο τα προσβεβλημένα δένδρα. Για τον περιορισμό του αριθμού των επεμβάσεων, η καταπολέμηση των κοκκοειδών είναι δυνατό να συνδυαστεί με εκείνη της καρπόκαψας.

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΙ

Σε οπωρώνες που παρατηρούνται σοβαρές προσβολές τετρανύχων συνιστάται καταπολέμηση των κινητών μορφών και των αυγών με εναλλαγή κατάλληλων και εγκεκριμένων για την καλλιέργεια ακαρεοκτόνων σκευασμάτων. Όπου διαπιστώνονται προσβολές και από τα δύο είδη τετρανύχων (κόκκινος, κίτρινος) να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα τα οποία καταπολεμούν και τα δύο είδη.

ΠΙΚΡΗ ΚΗΛΙΔΩΣΗ (Bitter pit)

Στους οπωρώνες μηλιάς που παρατηρείται συχνά αυτή η διαταραχή θρέψης των καρπών (περιοχή Ζαγοράς Πηλίου) και για τον περιορισμό του φαινομένου, συστήνονται 4─5 ψεκασμοί με κατάλληλα και εγκεκριμένα σκευάσματα που περιέχουν ασβέστιο. Οι ψεκασμοί να γίνονται ανά 10─14 ημέρες, με τον τελευταίο 2 εβδομάδες πριν τη συγκομιδή. Για την αποφυγή τοξικών φαινομένων στα φύλλα και στους καρπούς, οι ψεκασμοί δεν θα πρέπει να γίνονται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 28─290 C. Παράλληλα, συστήνονται η απομάκρυνση της υπερβολικής βλάστησης και των λαίμαργων βλαστών, καθώς και η εφαρμογή κανονικών ποτισμάτων, χωρίς υπερβολική ποσότητα νερού.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας