Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022

Μαργαρόνια και Κηκιδόμυγα βλαστών της ελιάς

ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ, ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Μαργαρόνια και Κηκιδόμυγα βλαστών της ελιάς

΢Στο δίκτυο παγίδευσης καταγράφονται αυξημένες συλλήψεις ακμαίων και επικαλυπτόμενες γενιές των εντόμων. Οι πληθυσμοί κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα για προσβολές.

MARGARONIA KHKIDOMYGA

ΜΑΡΓΑΡΟΝΙΑ : (Palpita unionalis)

Στο δίκτυο παγίδευσης καταγράφονται αυξημένες συλλήψεις ακμαίων και επικαλυπτόμενες γενιές του εντόμου. Οι πληθυσμοί κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα για προσβολές.

Διαπιστώσεις:

Οι ζημιές προκαλούνται από τις προνύμφες οι οποίες προσβάλουν βλαστικές κορυφές και τρυφερούς βλαστούς. Οι έντονες προσβολές αναστέλλουν την ανάπτυξη και καταστρέφουν τη διαμόρφωση στα νεαρά δέντρα και στα δέντρα που έχουν ζωηρή βλάστηση όπως τα αυστηρά κλαδεμένα και τα αρδευόμενα. Σο καλοκαίρι οι εξάρσεις πληθυσμών προκαλούν φαγώματα στους πράσινους ανεπτυγμένους καρπούς (επιφανειακά ή βαθύτερα ξηρό σπηλαιώδες άδειασμα της σάρκας).

Οδηγίες:

Συστήνεται συνεχής προστασία των νεαρών δέντρων στα φυτώρια και στις νέες φυτεύσεις καθώς και των δέντρων που έχουν δεχτεί αυστηρά ανανεωτικά κλαδέματα.

Στα παραγωγικά ελαιόδεντρα συνήθως η ζημιά που προκαλείται δεν είναι σοβαρή. Εκτεταμένες προσβολές τόσο στη βλάστηση όσο και στους καρπούς αντιμετωπίζεται με εγκεκριμένα σκευάσματα κατά των προνυμφών.

ΚΗΚΙΔΟΜΗΓΑ ΤΩΝ ΒΛΑΣΤΩΝ : (Resseliella oleisuga)

Δευτερεύων εχθρός της ελιάς, σημειώνει περιστασιακά και σποραδικά εξάρσεις προσβολών που εμφανίζονται αυτή την περίοδο. Σην άνοιξη τα θηλυκά γεννούν τα αυγά τους κατά ομάδες σε σχισμές ή ρωγμές του φλοιού μικρών ή μέτριων κλαδιών. Στο σημείο της προσβολής εσωτερικά αναπτύσσεται προνυμφική στοά ενώ εξωτερικά διακρίνεται κοκκινωπός (βυςςινί) μεταχρωματισμός του φλοιού. Σα προσβεβλημένα κλαδιά ανάλογα με το μέγεθος της προσβολής παρουσιάζουν καχεξία και ξηραίνονται σταδιακά μέσα στη βλαστική περίοδο. Έντονες προσβολές είναι ιδιαίτερα καταστροφικές σε φυτώρια ελιάς και σε νεαρά δέντρα γιατί καθυστερεί η διαμόρφωση και η ανάπτυξη τους. Στα παραγωγικά δέντρα συνήθως η ζημιά δεν είναι σοβαρή.

Οδηγίες:

Σε ελαιώνες όπου σταδιακά διαπιστώνονται κατά την τρέχουσα περίοδο ξερά λεπτόκλαδα συστήνεται έλεγχος για πιθανή παρουσία του χαρακτηριστικού μεταχρωματισμού στο σημείο που ξεκινάει η ξήρανση του κλαδιού. Ανοίγοντας με προσοχή τον φλοιό κάτω από το σημείο του μεταχρωματισμού διακρίνονται σε στοά οι προνύμφες χρώματος κιτρινο-πορτοκαλί σε ομάδες. Εκτεταμένες προσβολές σημειώνονται σε περιοχές που δέχτηκαν αργά την άνοιξη χαλαζοπτώσεις ή έντονες βροχοπτώσεις που δημιούργησαν τραύματα και σχισμές στο φλοιό και διευκόλυναν την προσβολή.

Έγκαιρη αφαίρεση, απομάκρυνση και καταστροφή προσβεβλημένων ξερών κλαδιών πριν τα εγκαταλείψουν οι ώριμες προνύμφες για να νυμφωθούν και να διαχειμάσουν στο έδαφος. Κατάλληλο κλάδεμα και ενδυνάμωση των δέντρων.

Οι χημικές επεμβάσεις δεν είναι αποτελεσματικές διότι προνύμφες και αυγά βρίσκονται στο εσωτερικό του φλοιού των προσβεβλημένων κλαδιών.

Οι επεμβάσεις για την καταπολέμηση άλλων εντόμων αργά την άνοιξη περιορίζουν και τα ακμαία της κηκιδόμυγας. Η αποφυγή τραυματισμών και σχισμών του φλοιού είναι σημαντικό μέτρο πρόληψης.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας