Τρίτη, 30 Μαΐου 2023

Φυτοπροστασία Εσπεριδοειδών από Κόκκινη Ψώρα - Ψευδόκοκκο - Τετράνυχο - Αλευρώδεις

ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ KAI ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Φυτοπροστασία Εσπεριδοειδών από Κόκκινη Ψώρα - Ψευδόκοκκο - Τετράνυχο - Αλευρώδεις

Οι συνεχείς ψεκασμοί με ισχυρά φάρμακα έχουν μειώσει σημαντικά τους φυσικούς εχθρούς των αλευρωδών με αποτέλεσμα οι όποιοι ψεκασμοί να λύνουν προσωρινά μόνο το πρόβλημα.

stadia anaptiksis

ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΩΡΑ –ΠΑΡΛΑΤΟΡΙΑ

Οι συλλήψεις των εντόμων στις φερομονικές παγίδες είναι πολύ χαμηλές έως μηδενικές. Να γίνει επέμβαση με ένα από τα κατάλληλα φάρμακα, μόνο σε όσους οπωρώνες που παρατηρήθηκαν κατά την συγκομιδή, την περσινή περίοδο, πάνω από 4-10 άτομα της κόκκινης ψώρας ανά καρπό, με το μικρότερο όριο για τα μανταρίνια και το μεγαλύτερο για τα πορτοκάλια και αν η προσβολή ήταν ομοιόμορφη (δηλαδή αφορούσε τα περισσότερα δέντρα).

Τα νευροτοξικά σκευάσματα (Παραφινικά λάδια, Άλατα καλίου λιπαρών οξέων, Οργανοφωσφορικά, Πυρεθρίνες) πρέπει να στοχεύσουν στο μέγιστο της εξόδου των ερπουσών νυμφών της πρώτης γενιάς. Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν παραφινικά λάδια (θερινός πολτός) τα δέντρα να είναι σε καλή θρεπτική κατάσταση και η εφαρμογή να γίνει τις δροσερές ώρες της ημέρας.

fyllo esperidoeidi

Ο ρυθμιστής ανάπτυξης Pyriproxifen, πρέπει να εφαρμοστεί στην εγκατάσταση των ερπουσών (λευκό καπάκι).

leyko kapaki

Ο παρεμποδιστής βιοσύνθεσης λιπιδίων (Spirotetramat), χρησιμοποιείται ανάμεσα από τις γενιές της κόκκινης ψώρας και η αποτελεσματικότητά του δεν εξαρτάται και τόσο από την ημερομηνία εφαρμογής. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ των γενεών της κόκκινης ψώρας με δράση και στην παρλατόρια.

ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΣ

Μόνο στους οπωρώνες που παρουσίασαν το πρόβλημα την περασμένη χρονιά, δηλαδή πάνω από 15 % των καρπών με συμπτώματα ψευδόκοκκου και όπου δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την βελτίωση του αερισμού (κλάδεμα κλπ), να γίνει επέμβαση με ένα από τα προτεινόμενα φάρμακα της λίστας που σας έχει αποσταλεί.

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΙ

Να γίνεται έλεγχος των φύλλων και αντιμετώπιση του εχθρού μόνο εφόσον ξεπεραστεί το όριο των 5 ακάρεων ανά φύλλο. Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην γίνει σύγχυση με την ύπαρξη μεγάλων πληθυσμών κίτρινων ακάρεων (Τydeidae) που δεν προκαλούν ζημιά.

ΑΛΕΥΡΩΔΕΙΣ

Οι συνεχείς ψεκασμοί με ισχυρά φάρμακα έχουν μειώσει σημαντικά τους φυσικούς εχθρούς των αλευρωδών με αποτέλεσμα οι όποιοι ψεκασμοί να λύνουν προσωρινά μόνο το πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό προτείνεται ο έλεγχος του εχθρού με καλλιεργητικά μέτρα που στοχεύουν στον καλύτερο αερισμό (αφαίρεση λαίμαργων βλαστών από το εσωτερικό της κόμης) και περιορισμός των ψεκασμών σε χρήση σκευασμάτων με βάση τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων προκειμένου να αναπτυχθούν οι φυσικοί εχθροί των αλευρωδών και να επανέλθει σε ισορροπία το οικοσύστημα.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας