Τρίτη, 30 Μαΐου 2023

Ελιά: Πυρηνοτρήτης - Ρυγχίτης - Βαμβακάδα

ΠΕΡΙΦ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ελιά: Πυρηνοτρήτης - Ρυγχίτης - Βαμβακάδα

Οι εντομολογικοί εχθροί στους ελαιώνες κατά το στάδιο της καρπόδεσης.

30.5.23

ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ

► Η καρπόβια γενιά του εντόμου είναι η πιο επικίνδυνη για την ελαιοπαραγωγή και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή καρπόπτωση. Στις πιο πρώιμες περιοχές η καρπόδεση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός ολίγων ημερών, ενώ στις οψιμότερες οι ελιές εισέρχονται στο βλαστικό στάδιο της πτώσης των πετάλων. Η πτήση της καρπόβιας γενιάς του εντόμου έχει ξεκινήσει με αρκετά υψηλές συλλήψεις στις πρώιμες περιοχές. Ο κατάλληλος χρόνος επέμβασης εναντίον των νεαρών προνυμφών του εντόμου για την αποφυγή εισόδου τους στον καρπό, σύμφωνα με τις συλλήψεις των εντόμων στο δίκτυο φερομονικών παγίδων, καθώς και τις καταγεγραμμένες θερμοκρασίες είναι:

pinakas

Κατάλληλες δραστικές ουσίες: Ακεταμιπρίντ, Βάκιλλος Θουριγγίας, Δελταμέθριν, Λάμδα Συαλοθρίν, Σπινετοράμ (διάφορα σκευάσματα).

► Σε περιοχές που κάθε χρόνο οι ζημιές είναι σοβαρές ή που την φετινή χρονιά η καρποφορία είναι περιορισμένη, θα ήταν σκόπιμο να γίνει και επαναληπτικός ψεκασμός μετά από 10 ημέρες.

ΡΥΓΧΙΤΗΣ

► Ο ρυγχίτης είναι ένα μικρό σκαθάρι κεραμιδί χρώματος με μέγεθος περίπου 0,5 εκ. και χαρακτηριστικό ρύγχος.

► Μετά το τέλος της καρπόδεσης τρέφεται με τους καρπούς οι οποίοι εμφανίζουν αργότερα χαρακτηριστικές τρύπες μορφής «κρατήρα» στην επιφάνειά τους. Στους ελαιώνες που διαπιστώθηκαν πέρυσι σοβαρές προσβολές από Ρυγχίτη, συστήνεται να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση με τον Πυρηνοτρήτη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης με την εγκεκριμένη για την καλλιέργεια της ελιάς δραστική ουσία Λάμδα Συαλοθρίν (διάφορα σκευάσματα).

ΨΥΛΛΑ (ΒΑΜΒΑΚΑΔΑ)

► Στους ελαιώνες που διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές από το έντομο να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση Βαμβακάδας – Πυρηνοτρήτη με την εγκεκριμένη για την καλλιέργεια της ελιάς δραστική ουσία Δελταμέθριν (διάφορα σκευάσματα). Σε όσους ελαιώνες δεν υπάρχουν προσβολές από Πυρηνοτρήτη μπορεί να γίνει καταπολέμηση της Βαμβακάδας με μία από τις παρακάτω εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: Άλατα καλίου λιπαρών οξέων, Παραφινικό λάδι (διάφορα σκευάσματα).


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας