Τετάρτη, 31 Μαΐου 2023

Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση εντομολογικών εχθρών και ασθενειών στις καλλιέργειες Οσπρίων

ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ
Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση εντομολογικών εχθρών και ασθενειών στις καλλιέργειες Οσπρίων

Συνεχίζεται η παρουσία του περονόσπορου σε καλλιέργειες με φακές σε περιοχές των νομών Καρδίτσας Λάρισας , Μαγνησίας και Φθιώτιδας.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ (Peronospora viciae f.sp. pisi)

VLASTIKA STADIA

Συνθήκες ανάπτυξης: Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοση του. Η ασθένεια ευνοείται από ομιχλώδη, υγρό και ψυχρό καιρό. Για την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι απαραίτητη η διαβροχή των φύλλων επί 4-6 ώρες, με θερμοκρασίες να κυμαίνονται από 7,5-20oC ή όταν έχουμε σχετική υγρασία 80-90% επί 12 ώρες και θερμοκρασίες μικρότερες των 15οC.

O περονόσπορος είναι μία πολύ σοβαρή ασθένεια των ψυχανθών. O μύκητας διαχειμάζει στα προσβεβλημένα φυτικά υπολείμματα και στον προσβεβλημένο σπόρο. Η μετάδοση του παθογόνου σε μεγάλες αποστάσεις γίνεται με το σπόρο. Η διασπορά των σπορίων του μύκητα γίνεται με τη βροχή και τον άνεμο.

Συμπτώματα: Στην κάτω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται λευκές βαμβακώδεις εξανθήσεις, ενώ στην άνω επιφάνεια κίτρινες και τελικά καστανές γωνιώδεις κηλίδες. Η ασθένεια εμφανίζεται με παρόμοια συμπτώματα και στους λοβούς. Ακόμη προσβάλλονται οι σπόροι, στην επιφάνεια των οποίων σχηματίζονται καστανές βυθισμένες κηλίδες.

Καταπολέμηση: Nα γίνουν ψεκασμοί των φυτών μόνο μετά με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του παθογόνου στις καλλιέργειες φακής με εκλεκτικά για τον περονόσπορο και επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

ΣΚΩΡΙΑΣΗ (Uromyces fabae, U. pisi, U. ciceris-arietini)


ΣΚΩΡΙΑΣΗ

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοση του. Έναρξη της σκωρίασης έχει παρατηρηθεί στις πρώιμες καλλιέργειες με φακές στους Νομούς Μαγνησίας και Λάρισας αναμένεται και στους άλλους Νομούς.

Συμπτώματα: Στην κάτω επιφάνεια των φύλλων σχηματίζονται μικρές φλύκταινες οι οποίες ανοίγουν και εμφανίζονται τα σπόρια του μύκητα που έχουν χρώμα σκουριάς. Η έντονη προσβολή προκαλεί ξήρανση των φύλλων, πρόωρη φυλλόπτωση και μείωση ή καταστροφή της παραγωγής. Παρόμοιες φλύκταινες εμφανίζονται στους μίσχους, στα στελέχη και στους λοβούς. Τα σπόρια του μύκητα μεταφέρονται σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις με την βροχή και τον άνεμο.

Συνθήκες ανάπτυξης: Για τη βλάστηση των σπορίων του μύκητα και την μόλυνση των φυτών είναι απαραίτητη η παρουσία νερού στα φύλλα (από βροχή, δρόσο, πότισμα). Άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης του παθογόνου είναι 17-23oC και διαβροχή φύλλων 6-8 ώρες.

Συστάσεις: Να γίνουν ψεκασμοί με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων στις καλλιέργειες των ψυχανθών και επανάληψη αυτών μετά από βροχή και μέχρι την άνθηση, με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

 ΘΡΙΠΑΣ

ΘΡΙΠΑΣ

Διαπιστώσεις: Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν μέτριοι πληθυσμοί του θρίπα στις πρώιμες καλλιέργειες φακή.

Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με εκλεκτικά για το θρίπα και επιτρεπόμενα για τις καλλιέργειες φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

ΒΡΟΥΧΟΙ

ΒΡΟΥΧΟΙ

Βρούχοι ονομάζονται τα έντομα που προσβάλλουν τους σπόρους των οσπρίων στον αγρό και στην αποθήκη. Προσβάλλουν μόνο ένα είδος οσπρίου και προκαλούν ζημιές ανοίγοντας οπές στους λοβούς και στους σπόρους των οσπρίων. Μειώνουν την βλαστικότητα του σπόρου και την εμπορική τους αξία.

1) Βρούχος της Φακής (Bruchus pallidicornis)

Τα ακμαία έχουν καστανό σκούρο χρώμα, μήκος 2.8-3.5mm, εμφανίζονται τον Ιούνιο και γενούν τα αυγά τους πάνω στους λοβούς της φακής στον αγρό. Έχει μία μόνο γενιά το έτος. Άλλα είδη που προσβάλλουν την φακή είναι : Bruchus lentis, B. atomarius, B. rufipes, B. affinis.

Καταπολέμηση γίνεται μόνον όταν και αν εμφανιστούν τα έντομα στον αγρό με φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Deltamethrin κ.α

2) Βρούχος των ρεβυθιών (Bruchus Callosobruchus ornatus)

Έχει ζωηρό καστανό χρωματισμό, ζει μέσα στα ρεβίθια και έχει μία γενιά το έτος. Δεν αποτελεί σοβαρό εχθρό και δεν αντέχει στο κρύο του χειμώνα.

3) Βρούχος των μπιζελιών (Bruchus pisorum) , Βρούχος των κουκιών (Bruchus rufimanus)

Είναι έντομα που διαχειμάζουν στις αποθήκες.

Καταπολέμηση των βρούχων στην αποθήκη.

α) Χημική καταπολέμηση: Απεντόμωση των οσπρίων στις αποθήκες με φωσφιγόνα σκευάσματα, αιθέρια έλαια, pirimiphos methyl. Η απεντόμωση γίνεται από ειδικά συνεργία ή εταιρείες που έχουν άδεια απεντόμωσης.

β) Βιολογική καταπολέμηση: Με εισαγωγή διαφόρων παρασιτοειδών, αρπακτικών, και εντομοπαθογόνων μυκήτων.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας