Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2023

Το γλοιοσπόριο της ελιάς - Πρόγραμμα Διαχείρισης BASF 2023

Γράφει ο Δημήτρης Σέρβης, Technical Market Development Manager της BASF
Το γλοιοσπόριο της ελιάς - Πρόγραμμα Διαχείρισης BASF 2023

ανθοφορία είναι το πιο κρίσιμο στάδιο για την εγκατάσταση και εξάπλωση του μύκητα, καθώς κατά την περίοδο αυτή το δυναμικό ανάπτυξης του εμφανίζει έξαρση. Προσβαλλόμενα φυτικά μέρη (άνθη, φύλλα) κατά το στάδιο αυτό αποτελούν τη βάση για την περαιτέρω εξάπλωση της ασθένειας.

Από τα μολυσμένα φύλλα και τους κλάδους, ο μύκητας εξαπλώνεται στους αναπτυσσόμενους καρπούς μέσω του ποδίσκου.

Σε ποικιλίες με επιμήκεις καρπούς (π.χ. Καλαμών), η σήψη ξεκινά συνήθως από το κορυφαίο άκρο και επεκτείνεται στην υπόλοιπη επιφάνεια.

Στις ποικιλίες με μεγάλους καρπούς, τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται ως κυκλικές βυθισμένες κηλίδες ή υπό την μορφή ομόκεντρων δακτυλίων ξεκινώντας από το κέντρο της προσβολής.

Σε ώριμους καρπούς, παρατηρείται μια εσωτερική φαιά σήψη της σάρκας γύρω από την κηλίδα.

Το λάδι που παράγεται από μολυσμένους καρπούς είναι υποβαθμισμένης ποιότητας, έχει κοκκινωπό χρώμα και παρουσιάζονται χημικές μεταβολές στην σύσταση του, όπως η υψηλή οξύτητα και η μείωση της β-σιτοστερόλης, των πολυφαινολών και της α-τοκοφερόλης.

Επιδημιολογία

Το ποσοστό του μολύσματος (σπόρια, μυκήλιο) του γλοιοσπορίου στους φυτικούς ιστούς φτάνει το μέγιστο κατά την ανθοφορία, καθώς και όταν πλησιάζουμε στη συγκομιδή. Η πίεση προσβολής επηρεάζεται από τις πρακτικές διαχείρισης και είναι υψηλότερη στα συστήματα πυκνής φύτευσης.

Οι λανθάνουσες μολύνσεις την άνοιξη αποτελούν ένα σημαντικό στάδιο του κύκλου της ασθένειας, διότι δεν δίνουν συμπτώματα μέχρι το φθινόπωρο. Ανάλογα με την πυκνότητα του αρχικού μολύσματος και την ποικιλία, οι φθινοπωρινές υγρασίες και η προοδευτική ωρίμανση με την μείωση της φυσικής προστασίας του καρπού, οδηγούν σε έξαρση των συμπτωμάτων και σοβαρή ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση του καρπού και του ελαιόλαδου.

Συμπερασματικά οι επεμβάσεις πριν την ανθοφορία μέχρι και την καρπόδεση έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση στην πυκνότητα του μολύσματος και των λανθανουσών μολύνσεων.

basf gliosporio elias

insignia programma fytoprostasias

► Oι εφαρμογές Insignia 20 WG συνδυάζονται με τη χρήση του βοηθητικού ανάπτυξης των φυτών Kelpak, για καλύτερη γονιμοποίηση/δέσιμο, ειδικά κάτω από αντίξοες συνθήκες όπως είναι οι βροχοπτώσεις, χαμηλές ή απότομες μεταβολές θερμοκρασιών την χρονική αυτή περίοδο.

► Η άριστη αντισποριογόνος και διελασματική δράση του Insignia 20 WG εξασφαλίζει μεγάλη προστασία και μείωση των μολυσμάτων.

► Το Insignia 20 WG είναι εκλεκτικό στα ευαίσθητα άνθη της ελιάς, σε αντίθεση με τα χαλκούχα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν την περίοδο αυτή.


 Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site της εταιρίας BASF πατώντας ΕΔΩ

BASF LOGO GREEN

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας