Τρίτη, 18 Ιουλίου 2023

Αντιμετώπιση του εντόμου Diabrotica virgifera στον αραβόσιτο

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ, ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
Αντιμετώπιση του εντόμου Diabrotica virgifera στον αραβόσιτο
Απευθύνεται στους καλλιεργητές αραβοσίτου με στόχο την ενημέρωσή τους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου Διαβρώτικα.

 

Γενικά

Στα πλαίσια εφαρμογής της υπ ́αριθ. 585/17584/19-01-2023 Υπ. Απόφασης, η Υπηρεσία σε συνεργασία με τις Π.Ε. της περιφέρειας ευθύνης της, εγκατέστησε δίκτυο φερομονικών παγίδων σε αντιπροσωπευτικές θέσεις για την παρακολούθηση της πτήσης του εντόμου Diabrotica virgifera.

Η εγκατάσταση των παγίδων ξεκίνησε τέλη Μαίου και ολοκληρώθηκε αρχές Ιουνίου.

Η παρακολούθηση και καταγραφή της πτήσης του εντόμου γίνεται από τους γεωπόνους των Δ.Α.Ο.Κ. των Περιφερειακών Ενοτήτων της ΑΜΘ & Σερρών και του Π.Κ.Π.Φ.Π.Φ.Ε  Καβάλας.

Πληροφορίες για το έντομο

Το έντομο έχει μία γενεά ανά έτος και προσβάλει κυρίως τον αραβόσιτο. Η ζημία που προκαλεί στο ριζικό η νεαρή προνύμφη (εκκόλαψη των αυγών το Μάιο μήνα) έχει ως αποτέλεσμα τα φυτά να μην μπορούν να τραφούν επαρκώς.

Η δραστηριότητα των προνυμφών περιορίζεται στο έδαφος, ενώ τα ενήλικα πετούν σε μεγάλες αποστάσεις προς ανεύρεση τροφής. 

Η ελλιπής θρέψη του φυτού προκαλεί κακή στήριξη που οδηγεί τελικά στο πλάγιασμα των φυτών και κατά συνέπεια στη μείωση της παραγωγής.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές όπου ο αραβόσιτος καλλιεργείται εντατικά ως μονοκαλλιέργεια (δεν εφαρμόζεται 2ετής - 3ετής αμειψισπορά).

Η χρήση εντομοκτόνων εδάφους έχει ορισμένη χρονική εφαρμογή και στοχεύει στις νεαρές προνύμφες που εκκολάπτονται στο έδαφος.

Diabrotica virgifera

Διαπιστώσεις

Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στην αναπαραγωγική φάση του φυτού (στάδιο ωρίμανσης του καρπού).

Από τις μέχρι τώρα μετρήσεις ενηλίκων που έγιναν εγκατεστημένες ανά Περιφέρεια φερομονικές παγίδες, διαπιστώθηκε ότι η έναρξη της πτήσης για φέτος ξεκίνησε μέσα Ιουνίου.

Οι σημαντικές κατά τόπους για την εποχή βροχοπτώσεις το Μάιο και τον Ιούνιο μήνα βοήθησαν στην ευρωστία των φυτών λόγω επαρκούς υγρασίας στο έδαφος.

Η τροφική δραστηριότητα που εμφανίζουν τα ενήλικα στα φύλλα αυτή την περίοδο και η παρουσία τους στο φυτό ( αν και κατά τόπους  έντονη) δεν αποτελεί κίνδυνο για την καλλιέργεια. Παραμένει ενεργή όμως η παρακολούθηση και η καταμέτρηση του πληθυσμού του εντόμου  με βάση τον αριθμό συλλήψεων ανά παγίδα μέχρι και τη συγκομιδή.

Η τελική αξιολόγηση της πορείας των πληθυσμών θα πραγματοποιηθεί μετά το τέλος της συγκομιδής όπου και θα δοθούν οδηγίες κατάλληλες για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Συστάσεις

Ουσιώδες καλλιεργητικό μέτρο για αυτή την περίοδο είναι η επάρκεια αρδευτικού νερού ώστε η εξέλιξη της καλλιέργειας να συνεχιστεί ομαλά. Με την επαρκή υγρασία στο έδαφος ο αραβόσιτος σχηματίζει συνεχώς νέες ρίζες.

Επειδή η δραστηριότητα του εντόμου δεν αποτελεί κίνδυνο για την καλλιέργεια αυτή την περίοδο, δεν πρέπει να γίνονται ψεκασμοί για την καταπολέμησή του ( ψεκασμοί φυλλώματος) ούτε συνδυαστική χρήση με σκευάσματα που αφορούν άλλες ασθένεις του φυτού.


 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας