Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2023

Φυτοπροστασία Εσπεριδοειδών από Μύγα Μεσογείου και Διαλευρώδης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ, ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Φυτοπροστασία Εσπεριδοειδών από Μύγα Μεσογείου και Διαλευρώδης
Σε περιοχές όπου κατά κανόνα δεν έγινε αντιμετώπιση το καλοκαίρι λόγω απουσίας όψιμων ποικιλιών εσπεριδοειδών, η πυκνότητα πληθυσμού και οι ζημιές συνήθως είναι μεγαλύτερες στο διάστημα που ακολουθεί και μέχρι τις αρχές του χειμώνα που η μύγα παύει να είναι δραστήρια.

 

ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ (Ceratitis capitata)

myga mesogeiou

Έντομο πολυφάγο, προσβάλει τους ώριμους καρπούς πολλών οπωροφόρων (εσπεριδοειδή, αχλάδια, βερίκοκα, ροδάκινα, σύκα, κ.α.).

Στην Κρήτη το ήπιο κλίμα και η μεγάλη ποικιλία καρποφόρων δέντρων – ξενιστών εννοούν την ανάπτυξη της μύγας. 

Συνιστάται απομάκρυνση και καταστροφή των προσβεβλημένων όψιμων πορτοκαλιών ή γκρέιπ φρουτ ως μέτρο μείωσης του πληθυσμού του εντόμου στις επόμενες γενιές του φθινοπώρου. Ίδιος χειρισμός χρειάζεται να γίνει στους καρπούς και άλλων δέντρων που είναι ξενιστές του εντόμου και βρίσκονται μέσα ή κοντά στα εσπεριδοειδή.

ΔΙΑΛΕΥΡΩΔΗΣ (Dialeurodes citri)

dialeurodis

Προσβάλλει τα νεαρά κυρίως φύλλα απομυζώντας τους χυμούς στην κάτω επιφάνεια και δευτερευόντως προκαλεί υποβάθμιση της εμπορικής αξίας των καρπών με την ανάπτυξη μυκήτων της καπνιάς στα μελιτώματα.

Φέτος δεν έχουν παρατηρηθεί ακόμα μεγάλης έντασης προσβολές στις περιοχές του δικτύου παρακολούθησης. Μέχρι όμως τον Οκτώβριο ο διαλευρώδης μπορεί να αναπτύξει επιζήμιους πληθυσμούς σε δέντρα με άφθονη τρυφερή βλάστηση και συσσώρευση υγρασίας στο περιβάλλον.

Λόγω χρήσης εντομοκτόνων ευρέως φάσματος συνήθως απουσιάζουν αποτελεσματικοί φυσικοί εχθροί και εκδηλώνονται το φθινόπωρο έντονες προσβολές με δύσκολη αντιμετώπιση. Οι γενικευμένοι ψεκασμοί μειώνουν σημαντικά τους φυσικούς εχθρούς.

Διαπιστώνονται τα νεαρά προνυμφικά στάδια μιας νέας γενιάς που είναι ευαίσθητα στη χημική καταπολέμηση. Στα προσβεβλημένα δέντρα συνιστάται επέμβαση άμεσα με εγκεκριμένα εκλεκτικά σκευάσματα που έχουν περιορισμένη δράση σε ωφέλιμα έντομα. Θα πρέπει να καλύπτεται η τρυφερή βλάστηση όπου βρίσκονται τα ευαίσθητα βιολογικά στάδια και η επέμβαση να συνδυάζεται με καλλιεργητικές φροντίδες μείωσης της υγρασίας (κλάδεμα, αφαίρεση λαίμαργων βλαστών, κανονικές αρδεύσεις, περιορισμένες όψιμες αζωτούχες λιπάνσεις).

Εφαρμογή μείγματος εντομοκτόνου με παραφινικό λάδι είναι περισσότερο αποτελεσματική. Τα παραφινικά λάδια εφαρμόζονται αυστηρά σε θερμοκρασίες μικρότερες των 32οC και σε δέντρα ποτισμένα που βρίσκονται σε καλή θρεπτική κατάσταση.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας