Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2023

Ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση σήψεων στα σταφύλια

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ, ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση σήψεων στα σταφύλια
Η καιρική αστάθεια του διημέρου που είναι ακόμα σε εξέλιξη έχει έντονο τοπικό χαρακτήρα και έχει δώσει κατά κανόνα βροχές μικρής διάρκειας αλλά με μεγάλη ένταση, κυρίως στα δυτικά ή στα νότια τμήματα του νησιού.

sipsi ampelou

Στο δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών και σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν σταθμοί όπου καταγράφονται ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση σήψεων στα σταφύλια (διύγρανση ή σχετική υγρασία άνω του 90% για τουλάχιστον 15 συνεχόμενες ώρες).

Μόνο τα αμπέλια που βρίσκονται στις παραπάνω περιοχές είναι πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα όξινης σήψης και προσβολές από βοτρύτη. Ο βαθμός προσβολής εξαρτάται από την ποικιλία, τις καλλιεργητικές τεχνικές και κυρίως από τις πληγές στις ράγες των σταφυλιών.

Οι σήψεις των σταφυλιών είναι δύσκολες στην αντιμετώπισή τους και ιδιαίτερα ζημιογόνες εφόσον εμφανιστούν και ευνοηθούν από τις καιρικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν μετά την αρχική προσβολή.

Οδηγίες 

Τα καλλιεργητικά μέτρα είναι μεγάλης σημασίας. Η ζώνη των σταφυλιών πρέπει να είναι ελεύθερη ώστε να εξασφαλίζεται ο διαρκής αερισμός των σταφυλιών και το γρήγορο στέγνωμά τους.

Σε αμπέλια που θα εκδηλωθούν συμπτώματα (συνήθως εμφανίζονται σε 48 ώρες) και που δεν τρυγούνται στις επόμενες ημέρες μπορεί να γίνει αντιμετώπιση με σκευάσματα μικρής υπολειμματικής διάρκειας που ενδείκνυνται για αυτή την περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση στα οινοποιήσιμα η επιλογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων να γίνεται σε συνεννόηση με τους τοπικούς γεωργικούς σύμβουλους για αποφυγή προβλημάτων στο κρασί (επίδραση στη ζύμωση του γλεύκους ή στα υπολείμματα).

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα (ΦΠΠ) 

Για εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα πατήστε εδώ

Προσοχή: Προτιμήστε σκευάσματα μικρής υπολειμματικής διάρκειας και τηρείτε αυστηρά τους χρόνους αναμονής από την τελευταία επέμβαση.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας