Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024

Ροδακινιά - Βερικοκιά: Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν την ανάπτυξη ασθενειών

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ, ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ροδακινιά - Βερικοκιά: Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν την ανάπτυξη ασθενειών

Συστήνεται η κάλυψη των οπωρώνων (όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες) στο στάδιο από την ρόδινη κορυφή έως 5% άνθησης.

ΜΟΝΙΛΙΑ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ

(Monilinia fructicοla, Monilinia laxa, Monilinia fructigena)

Το παθογόνο διαχειμάζει ως μυκήλιο σε μουμιοποιημένους καρπούς πάνω στο δένδρο και σε έλκη προσβεβλημένων κλαδίσκων. Από αυτούς τους καρπούς και τα έλκη, προέρχονται οι πρωτογενείς μολύνσεις που μολύνουν τα άνθη.


prosvoli monilia

Σημαντικό μέτρο πρόληψης της ασθένειας είναι η εξαφάνιση των αρχικών εστιών μόλυνσης. Αυτό μπορεί να γίνει με τον καθαρισμό και την καταστροφή όλων των κλάδων που φέρουν έλκη, καθώς και των μουμιοποιημένων καρπών στα δέντρα και το έδαφος.


monilia rolakinias

Οι ανθήρες και το στίγμα αποτελούν τα ευαίσθητα όργανα του άνθους που μπορεί να προσβληθούν από την Μονίλια (στάδιο D – E). Οι πρωτογενείς μολύνσεις γίνονται με βροχή ή υψηλή υγρασία (απαιτούν 17- 24 ώρες διύγρανση φύλλου), σε θερμοκρασία 5-270C.

stadia rodakinias

Οι καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία – σχετική υγρασία) των τελευταίων ημερών ευνοούν την ανάπτυξη της ασθένειας. Επιπλέον. σύμφωνα με την ΕΜΥ προβλέπονται για την Κεντρική Μακεδονία τοπικές βροχοπτώσεις από την Τετάρτη το απόγευμα, οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι και το Σαββατοκύριακο (Εικ. 1 και 2).

Οι περισσότερες ποικιλίες, σε όλες τις περιοχές, βρίσκονται στα ευαίσθητα στάδια.

Συστήνεται η κάλυψη των οπωρώνων (όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες) στο στάδιο από την ρόδινη κορυφή έως 5% άνθησης.

emy

ΒΑΜΒΑΚΑΔΑ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ

(Pseudaulacaspis pentagona Targioni, Homoptera: Diaspididae)

Να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος στους βλαστούς των δέντρων και εάν διαπιστωθεί παρουσία ασπιδίων κοκκοειδών σε ποσοστό περισσότερο του 25%, να γίνει επέμβαση στο στάδιο της ρόδινης κορυφής (στάδιο D) με θερινά λάδια. 

Η επέμβαση αυτή ελέγχει αποτελεσματικά και τα χειμερινά αυγά του κόκκινου τετράνυχου και τα αυγά αφίδων.

bambakada

prosvoli bambakadas

prosvoli aktinidias bambakada

Εάν στην παραπάνω επέμβαση χρησιμοποιηθεί μισή δόση θερινού λαδιού και προστεθεί ένα εγκεκριμένο εντομοκτόνο επιτυγχάνεται ταυτόχρονη καταπολέμηση των προνυμφών ορισμένων λεπιδοπτέρων, όπως του Φυλλοδέτη (Adoxophyes orana Fischer von Rosslerstamm, Lepidoptera: Torticidae), της Ανάρσιας (Anarsia lineatella Zeller, Lepidoptera: Gelechiidae) και του Βλαστορύκτη (Καρπόκαψα ροδακινιάς) (Grapholitha molesta Busck, Lepidoptera: Torticidae).

Το έντομο προσβάλλει και την ακτινιδιά. Συστήνονται εφαρμογές την περίοδο της βλάστησης με θερινά λάδια (Paraffin oil). Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή διότι το έντομο βρίσκεται σε προφυλαγμένες θέσεις.

ΜΟΝΙΛΙΑ ΒΕΡΙΚΟΚΙΑΣ

(Monilinia fructicοla, Monilinia laxa, Monilinia fructigena)

Το παθογόνο διαχειμάζει ως μυκήλιο σε μουμιοποιημένους καρπούς πάνω στο δένδρο και σε έλκη προσβεβλημένων κλαδίσκων. Από αυτούς τους καρπούς και τα έλκη, προέρχονται οι πρωτογενείς μολύνσεις που μολύνουν τα άνθη. Οι πρωτογενείς μολύνσεις γίνονται με βροχή ή υψηλή υγρασία, σε θερμοκρασία 5-270C.

Σημαντικό μέτρο πρόληψης είναι η απομάκρυνση των βλαστών που φέρουν προσβεβλημένα άνθη ή έλκη όσο το δυνατό νωρίτερα, ώστε να μειώνεται το διαθέσιμο μόλυσμα για προσβολές των καρπών αργότερα στην καλλιεργητική περίοδο.

Τα βλαστικά στάδια C έως F είναι ευαίσθητα μολύνσεων από τον μύκητα.

vlastika stadia verikokias

Συστήνεται επέμβαση στους οπωρώνες, όπου δεν έχει γίνει πρόσφατα, όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Εάν παραταθεί η άνθηση μπορεί να χρειαστεί επανάληψη.

Με την επέμβαση αυτή επιτυγχάνεται και συνδυασμένη καταπολέμηση του Κορύνεου (Stigmina carpophilla).

anthos melisses

Η χρήση μιγμάτων εντομοκτόνων (π.χ. πυρεθρινοειδών) με μυκητοκτόνα (π.χ. τριαζολικών) προκαλεί συνεργιστικό πολλαπλασιασμό της μελισσοτοξικότητας των εντομοκτόνων, εξαιτίας παρεμβολής στον μεταβολισμό του εντομοκτόνου στο σώμα της μέλισσας.

Ακόμη και ήπια εντομοκτόνα όταν εφαρμόζονται σε μίγμα με ορισμένα μυκητοκτόνα αποκτούν μελισσοτοξική δράση.

Η οποιαδήποτε ανάμιξη στο ψεκαστικό βυτίο μυκητοκτόνων με εντομοκτόνα θα πρέπει να γίνει εκτός της περιόδου άνθησης (π.χ. μετά την πτώση των πετάλων των πυρηνοκάρπων), σε στάδιο δηλαδή που δεν προσελκύει τις μέλισσες.


 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας