Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2024

Ψύλλα Αχλαδιάς - Διαπιστώθηκε σημαντικός πληθυσμός του εντόμου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ, ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ψύλλα Αχλαδιάς - Διαπιστώθηκε σημαντικός πληθυσμός του εντόμου

Στις δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν στους αχλαδεώνες της περιοχής μας, διαπιστώθηκε σημαντικός πληθυσμός θηλυκών εντόμων που φέρει ώριμα αυγά.

ΨΥΛΛΑ ΤΗΣ ΑΧΛΑΔΙΑΣ

(Cacopsylla sp., Homoptera: Psyllidae)

Αποτελεί σοβαρό εχθρό της αχλαδιάς και εμφανίζεται σε όλες τις περιοχές καλλιέργειας. Τα ακμαία είναι δραστήρια ηλιόλουστες ημέρες με θερμοκρασίες υψηλότερες από 7 o C. Τα θηλυκά γεννούν τα αυγά τους κοντά στη βάση των οφθαλμών. Οι νεαρές προνύμφες μπαίνουν μέσα στους εκπτυσσόμενους οφθαλμούς αυξάνοντας κατά πολύ την δυσκολία καταπολέμησης.

Οι προνύμφες και τα ενήλικα μυζούν χυμούς φύλλων, βλαστών και καρπών. Τα μελιτώδη απεκκρίματα ευνοούν την εγκατάσταση μυκήτων της καπνιάς που προκαλούν νεκρωτικές κηλίδες στα φύλλα. Τα μελιτώδη απεκκρίματα κάνουν τους καρπούς κολλώδεις και μειώνουν την εμπορική τους αξία.

Η επέμβαση αυτή την εποχή έχει στόχο τα ακμαία και τα αυγά. Στις δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν στους αχλαδεώνες της περιοχής μας, διαπιστώθηκε σημαντικός πληθυσμός θηλυκών εντόμων που φέρει ώριμα αυγά.

psylla entomo axladia

Σε οπωρώνες που παρουσίασαν πέρυσι προσβολές από ψύλλα, συνιστάται να γίνει επέμβαση:

► 6-9 Μαρτίου στις ΠΕΔΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ και 

► 11-14 Μαρτίου στις ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Σε μια ηλιόλουστη μέρα με θερμοκρασία πάνω από 10oC υπό σκιά και χωρίς άνεμο, συνδυάζοντας ένα εγκεκριμένο ακμαιοκτόνο μαζί με λάδι ή καολίνη.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ προβλέπονται για την Κεντρική Μακεδονία βροχοπτώσεις, οι οποίες τείνουν να εξασθενίσουν από την Τετάρτη (6/3).

Τα λάδια έχουν ωοκτόνο δράση και μπορούν να επιφέρουν έως και 80% μείωση του πληθυσμού της ψύλλας. Επίσης, λειτουργούν και ως αποτρεπτικά ωοτοκίας, επειδή η ψύλλα δεν αποθέτει αυγά σε επιφάνειες που έχουν λάδι.

Εάν προστεθεί μαζί με το λάδι ένα πυρεθρινοειδές η αποτελεσματικότητα μπορεί να φτάσει το 98%. Τα πυρεθροειδή έχουν ακμαιοκτόνο δράση. Τα θηλυκά άτομα είναι πιο ευαίσθητα στα εντομοκτόνα όταν φέρουν αυγά. Τα λάδια αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των εντομοκτόνων και μειώνουν την πιθανότητα ανάπτυξης ανθεκτικότητας της ψύλλας στα πυρεθροειδή. Σαν αποτρεπτικό ωοτοκίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο καολίνης.

 

eggs psylla axladia

 

 eggs psylla

Στα πλαίσια της Βιολογικής Γεωργίας αλλά και της Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα Φυτοπροστασίας που περιέχουν Μακροοργανισμούς.

Για την επιλογή του κατάλληλου Σκευάσματος πατήστε ΕΔΩ επιλέγοντας: Εθνικός Κατάλογος Σκευασμάτων Φυτοπροστασίας που Περιέχουν Μακροοργανισμούς Κατά Καλλιέργεια και Εχθρό → Καλλιέργεια (ΜΗΛΟΕΙΔΗ/ΑΧΛΑΔΙΑ) → Έντομο (Cacopsylla pyri – Ψύλλα αχλαδιάς)

bio katapolemisi psyllas


 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας