Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2024

Η Φυτοπροστασία των Εσπεριδοειδών όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες

ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ,ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Η Φυτοπροστασία των Εσπεριδοειδών όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες

Σημειώνεται αύξηση των προσβολών από σημαντικούς εντομολογικούς εχθρούς όπως είναι η Μύγα της Μεσογείου, ο Φυλλοκνίστης και οι Αλευρώδεις.

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ (Ceratitis capitata)

Σημειώνεται σημαντική αύξηση του πληθυσμού της μύγας σε όλες τις περιοχές του δικτύου παγίδευσης. Η αύξηση οφείλεται στις προσβολές των όψιμων ποικιλιών εσπεριδοειδών αλλά και άλλων ξενιστών με ώριμους καρπούς αυτή την περίοδο (βερίκοκα, ροδάκινα).

Αντιμετώπιση: Συστήνεται προστασία στις όψιμες ποικιλίες εσπεριδοειδών (όψιμα πορτοκάλια, γκρειπ φρουτ).

Σύσταση: Οι προσβεβλημένοι από τη μύγα καρποί εσπεριδοειδών και άλλων οπωροφόρων δέντρων που βρίσκονται μέσα ή κοντά στον οπωρώνα αποτελούν εστίες και πρέπει να συλλέγονται και να καταστρέφονται.

miga mesogeiou esperidoeidon

ΦΥΛΛΟΚΝΙΣΤΗΣ (Phyllocnistis citrella)

Προσβάλει τους λαίμαργους βλαστούς και την τρυφερή νέα βλάστηση σχηματίζοντας στην κάτω επιφάνεια των φύλλων χαρακτηριστικές οφιοειδείς στοές. Τα προσβεβλημένα φύλλα αποκτούν αργυρόχρωμη όψη, έντονο κατσάρωμα και ξηραίνονται.

Σημαντικές προσβολές εμφανίζονται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Οδηγίες: 

1. Συστήνονται καλλιεργητικοί χειρισμοί που περιορίζουν ένα δεύτερο κύμα βλάστησης κατά τη θερινή περίοδο: ισορροπημένες αρδεύσεις, περιορισμός των όψιμων αζωτούχων καλοκαιρινών λιπάνσεων, αφαίρεση και απομάκρυνση των τρυφερών λαίμαργων βλαστών, κατάλληλο κλάδεμα.

2. Έναρξη προστασίας των νεαρών δενδρυλλίων στις νέες φυτεύσεις και ιδιαίτερα των νεαρών εμβολίων στα φυτώρια. Συστήνεται έλεγχος για νέες προσβολές στην τρυφερή βλάστηση εβδομαδιαίως και ανάλογα εφαρμογές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λαμβάνοντας υπόψη κάθε φορά το χρόνο δράσης των σκευασμάτων.

3. Σε δέντρα παραγωγικής ηλικίας το όριο ανεκτής προσβολής θεωρείται ποσοστό προσβολής στο 20% της φυλλικής επιφάνειας.

filioknistis esperidoeidon

 ΔΙΑΛΕΥΡΩΔΗΣ (Dialeurodes citri) & ΕΡΙΩΔΗΣ ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ (Aleurothrixus floccosus)

Οι αλευρώδεις είναι σοβαροί εχθροί των εσπεριδοειδών υπό ορισμένες συνθήκες. Δέντρα με άφθονη νεαρή βλάστηση το καλοκαίρι σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας, ελλιπείς καλλιεργητικές φροντίδες και ιδιαίτερα απουσία αποτελεσματικών φυσικών εχθρών ευνοούν την ανάπτυξη πυκνών πληθυσμών. Η ζημιά που προκαλούν οφείλεται σε απομυζήσεις χυμών στα νεαρά φύλλα και στα μελιτώματα που εκκρίνουν και ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων της καπνιάς υποβαθμίζοντας την ποιότητα των καρπών.

Οδηγίες: Η αντιμετώπιση βασίζεται κυρίως σε καλλιεργητικούς χειρισμούς όπως αναφέρονται στο φυλλοκνίστη.

Διαλευρώδης: Διαπιστώθηκε περιορισμένη δραστηριότητα στις περιοχές του δικτύου παρακολούθησης. Τα προνυμφικά στάδια που είναι ευαίσθητα στην καταπολέμηση βρίσκονται σε αύξηση. Σε δέντρα προσβεβλημένα από την προηγούμενη περίοδο συστήνεται ψεκασμός στο διάστημα: 7 – 10 Ιουνίου με εγκεκριμένα σκευάσματα που μπορούν να εφαρμοστούν και σε μείγμα με παραφινικό λάδι.

Εριώδης αλευρώδης: Αναπτύσσει σταδιακά μεγάλους πληθυσμούς. Όπου χρειάζεται αντιμετώπιση να χρησιμοποιηθούν εκλεκτικά εντομοκτόνα χαμηλής τοξικότητας προκειμένου να αναπτυχθεί το αποκλειστικό παρασιτοειδές Cales noaki που ασκεί ικανοποιητικά φυσικό έλεγχο.

Σύσταση: Προσοχή στις υψηλές θερμοκρασίες. Τα παραφινικά λάδια εφαρμόζονται σε θερμοκρασίες κάτω των 32οC, σε δέντρα επαρκώς ποτισμένα που βρίσκονται σε καλή θρεπτική κατάσταση.

dialeurodeis esperidoeidon

- Εφαρμόζετε τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα συσκευασίας κάθε σκευάσματος. Σηρείτε αυστηρά το χρόνο που αναγράφεται μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής.

- Επιλέγετε εκλεκτικά σκευάσματα με ήπια και περιορισμένη δράση σε ωφέλιμα έντομα (αρπακτικά, παρασιτοειδή).

- Η πρακτική των αψέκαστων ζωνών συντελεί στη διατήρηση των ωφέλιμων εντόμων. Οι ζώνες αυτές αποτελούν το 15-20% του συνόλου των δέντρων της καλλιέργειας και εναλλάσσονται μέσα στον οπωρώνα από χρονιά σε χρονιά.


  ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας