Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024

Πώς να πετύχετε ομοιόμορφη κατανομή ψεκαστικού υγρού κατά τη ζιζανιοκτονία

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Πώς να πετύχετε ομοιόμορφη κατανομή ψεκαστικού υγρού κατά τη ζιζανιοκτονία

Τα τελευταία έτη έχει δημιουργηθεί η ανάγκη από τους παραγωγούς να εφαρμόζουν ομοιόμορφους ψεκασμούς ζιζανιοκτονίας στον αγρό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά από τα ζιζάνια έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα σε πολλά σκευάσματα.

Η ομοιόμορφη κατανομή του ψεκαστικού υγρού εξαρτάται από παράγοντες όπως είναι τα είδη των ακροφυσίων του ψεκαστήρα και η μεταξύ τους απόσταση, ο όγκος του ψεκαστικού υγρού, το μέγεθος σταγονιδίων του ψεκασμού και η ομαλότητα του εδάφους.

Πως πρέπει να είναι η διάταξη, η κατάσταση και ποια τα είδη των ακροφυσίων του ψεκαστήρα;

Οι τύποι των ακροφυσίων (μπεκ) που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή των ζιζανιοκτόνων είναι τρεις:

1. τύπος ριπιδίου ή σκούπας: κατανέμει το ψεκαστικό υγρό σε σχήμα τριγώνου,

2. τύπος συμβατικών: εφαρμόζουν στο μέσο της βάσης του τριγώνου μεγαλύτερη ποσότητα ψεκαστικού υγρού από ότι στις πλευρές του,

3. τύπος ομοιόμορφης κατανομής: εφαρμόζουν ίδια ποσότητα ζιζανιοκτόνου κατά μήκος της βάσης του τριγώνου.

Τα συμβατικά ακροφύσια χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις που απαιτείται ομοιόμορφη κάλυψη του αγρού (καθολικός ψεκασμός). Ανάλογα με το τύπο ακροφυσίων που χρησιμοποιείται και τη γωνία ψεκασμού αυτών, ρυθμίζεται η μεταξύ τους απόσταση πάνω στον ιστό του ψεκαστικού μηχανήματος.

Επιπλέον, λαμβάνεται υπόψιν ότι τα ακροφύσια πρέπει να βρίσκονται στην ίδια ευθεία, να μην υπάρχουν ξένα σώματα στην οπή τους και στις περιπτώσεις φθοράς (μεγαλύτερη διάμετρος οπής) να γίνεται αντικατάσταση του ακροφυσίου. Η απόσταση μεταξύ των ακροφυσίων πάνω στον ιστό κυμαίνεται από 45 έως 60 cm.ΤΡΑΚΤΕΡ ΨΕΚΑΣΜΟΣ

Ποια είναι η ιδανική απόσταση των ακροφυσίων από την ψεκαζόμενη επιφάνεια;

Η απόσταση καθορίζεται από τον τύπο των ακροφυσίων, τη γωνία ψεκασμού και τη μεταξύ τους απόσταση επάνω στον ιστό του ψεκαστικού μηχανήματος.

Όταν χρησιμοποιούνται συμβατικά ακροφύσια χρειάζεται να γίνεται επικάλυψη στις άκρες του ψεκαστικού υγρού, ώστε να εφαρμόζεται η ίδια ποσότητα ζιζανιοκτόνου σε όλη τη ψεκαζόμενη επιφάνεια. Αντιθέτως, όταν χρησιμοποιούνται ακροφύσια ομοιόμορφης κατανομής δεν είναι αναγκαία η επικάλυψη.

Τα ακροφύσια με μεγάλη γωνία ψεκασμού επιτρέπουν μεγαλύτερη προσέγγιση του ιστού στην ψεκαζόμενη επιφάνεια και είναι χρήσιμα σε περιπτώσεις που επικρατεί μέτριας έντασης άνεμος και επιβάλλεται η μείωση της απόστασης των ακροφυσίων από τη ψεκαζόμενη επιφάνεια.

ΨΕΚΑΣΤΗΡΑΣ ΠΛΑΤΗΣ

Πώς συνδέονται ο όγκος του ψεκαστικού υγρού με το μέγεθος των σταγονιδίων ψεκασμού;

Η αύξηση του όγκου ψεκαστικού υγρού για τη κάλυψη μίας επιφάνειας προκαλεί και αύξηση της ομοιομορφίας. Το γεγονός αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις αυξάνει την αποτελεσματικότητα των ζιζανιοκτόνων.

Η αύξηση του όγκου του νερού επιτυγχάνεται με μείωση της ταχύτητας του ψεκαστικού μηχανήματος ή την αύξηση διαμέτρου των ακροφυσίων. Η αύξηση του όγκου του νερού με την αύξηση της πίεσης πρέπει να αποφεύγεται, διότι δημιουργούνται πολύ μικρά σταγονίδια που παρασύρονται από τον άνεμο και δημιουργούν προβλήματα σε διπλανές καλλιέργειες.

Η μείωση της διαμέτρου των σταγονιδίων του ψεκαστικού υγρού συνεπάγεται αύξηση του αριθμού σε δεδομένου όγκου με αποτέλεσμα την αύξηση της ομοιομορφίας ψεκασμού.

Τέλος, όσο περισσότερο ομαλό είναι το έδαφος κατά τον ψεκασμό τότε και η ταχύτητα του μηχανήματος και η απόσταση των ακροφυσίων διατηρούνται σταθερές.

ΠΗΓΗ: Σύγχρονη Ζιζανιολογία, Ιωάννης Βασιλάκογλου, Αθήνα 2008, Εκδόσεις Σταμούλη Α.Ε. Κεφ 5 Σελ: 231-235

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας