Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020

Οι Γεωπόνοι συμβουλεύουν : Δειγματοληπτικό έλεγχο πριν τον ψεκασμό για την αντιμετώπιση του θρίπα στη Ροδακινιά και Νεκταρινιά

FARMALEARN - Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της Farmacon
Οι Γεωπόνοι συμβουλεύουν : Δειγματοληπτικό έλεγχο πριν τον ψεκασμό για την αντιμετώπιση του θρίπα στη Ροδακινιά και Νεκταρινιά

Τα ενήλικα έντομα των θριπών τρέφονται στα άνθη αλλά δεν επιφέρουν σημαντική ζημιά. Η ζημιά προκαλείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την τροφική δραστηριότητα των προνυμφών στην πτώση των πετάλων.

Η ζημιά στους καρπούς είναι κυρίως ποιοτική και φαίνεται με την μορφή επιδερμικών αλλοιώσεων και παραμορφώσεων. Τα νεκταρίνια είναι πιο ευαίσθητα.

Οι θρίπες διαχειμάζουν στα άγρια χόρτα γι’αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η καλλιέργεια και η καταστροφή των άγριων χόρτων του οπωρώνα την περίοδο της άνθησης γιατί εάν αυτά καταστραφούν οι θρίπες θα μετακινηθούν στα ανθισμένα δέντρα.

Δειγματοληπτικός έλεγχος πριν τον ψεκασμό

Για να γίνει επέμβαση με εγκεκριμένα σκευάσματα θα πρέπει ΠΡΩΤΑ να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος στο τέλος της άνθησης ώστε να ελεγχθεί η παρουσία νυμφών στις ταξιανθίες.

► Επιλέξτε 5 σημεία του οπωρώνα επιλέγοντας 10 τυχαία δέντρα και μία ταξιανθία σε κάθε δέντρο.

► Τινάξτε τις ταξιανθίες πάνω από ένα ανοιχτόχρωμο χαρτόνι και καταμετρήστε τα τέλεια.

► Εάν καταμετρηθούν 2 τέλεια ή διαπιστωθεί παρουσία νεαρών νυμφών να γίνει επέμβαση μετά τη δύση του ηλίου με εγκεκριμένα σκευάσματα στο τέλος της άνθησης – πτώση πετάλων.

 Περισσότερες πληροφορίες για τον Θρίπα της Καλιφόρνιας στη Ροδακινιά

Κοσμοπολίτικο και ιδιαίτερα πολυφάγο έντομο που προσβάλει τόσο δέντρα όσο και ποώδη φυτά. Το ενήλικο έχει στενόμακρο σώμα, κιτρινέρυθρου έως καφέ-κιτρινοκαφέ χρώματος με 2 ζεύγη στενόμακρων, κροσσωτών πτερύγων. Τα αυγά είναι λαμπερά λευκά, νεφροειδούς σχήματος και τα ανήλικα στάδια είναι κιτρινωπά με ερυθρούς οφθαλμούς. Έχει τουλάχιστον 5-7 γενιές το έτος από νωρίς την άνοιξη ως το φθινόπωρο αλλά σε θερμοκήπια μπορεί να συμπληρώσει ως και 12-15 γενιές.

Η διάρκεια ζωής του και των διαφόρων σταδίων εξαρτάται κυρίως από τη θερμοκρασία, αλλά και από τη σχετική υγρασία, από το είδος του φυτού-ξενιστή και από το φυτικό όργανο όπου διατρέφεται. Ευνοϊκότερη θερμοκρασία αναπαραγωγής είναι οι 20°C και ανάπτυξης οι 25-30°C (ιδανικότερη 25-27°C), ενώ σε θερμοκρασίες πάνω από 35°C ή κάτω από 10°C η ανάπτυξή του αναστέλλεται. Διαχειμάζει σαν ενήλικο μέσα στο έδαφος ή σε φυτικά υπολείμματα ή σε ζιζάνια και την άνοιξη δραστηριοποιείται και ωοτοκεί. Οι προνύμφες τρέφονται μυζώντας τους νεαρούς φυτικούς ιστούς και όταν τα δέντρα ανθήσουν μετακινούνται στα άνθη. Η ανάπτυξη του εντόμου και η γονιμότητά του είναι μεγαλύτερη όταν τρέφονται σε άνθη με γύρη απ’ ότι σε φύλλα. Το μέγιστο του πληθυσμού παρατηρείται την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου.

Τα ενήλικα θηλυκά αποθέτουν τα αυγά μεμονωμένα στους φυτικούς ιστούς (ανθικά μέρη κυρίως πέταλα, νευρώσεις τρυφερών φύλλων και σπανιότερα τρυφεροί βλαστοί, καρπίδια). Τα αυγά είναι ευαίσθητα στη ξηρασία και πολλά νεκρώνονται. Οι προνύμφες εκκολάπτονται σε 3-4 ημέρες στους 26-27°C ή σε 13 στους 15°C, ολοκληρώνουν την ανάπτυξή τους τρεφόμενες στους φυτικούς ιστούς και πέφτουν στο έδαφος όπου νυμφώνονται.

Οι θρίπες ζημιώνουν τους φυτικούς ιστούς λόγω του τοξικού σάλιου που παράγουν κατά τη διατροφή τους. Στα φυτικά όργανα που προσβάλλονται (οφθαλμοί και εμβρυακοί ιστοί μέσα σε αυτούς, νεαρά φύλλα, άνθη, καρπίδια) δυσχεραίνεται η ανάπτυξη και δείχνουν παραμορφωμένα και μεταχρωματισμένα με ανάπτυξη αργότερα νεκρωτικών κηλίδων. Στα φύλλα εμφανίζονται αργυρόχρωμες κηλίδες που θα γίνουν νεκρωτικές, ενώ η ζημίωση των οφθαλμών και των ανθέων μπορεί να έχει ως συνέπεια φτωχή καρπόδεση. Στα καρπίδια εμφανίζονται νεκρωτικές κηλίδες που εξελίσσονται σε εσχαρώσεις ή δερματώσεις μειώνοντας την εμπορική τους αξία.

Η παρακολούθηση του πληθυσμού γίνεται:

► με ανάρτηση μπλε κολλητικών παγίδων κατά την έναρξη της βλάστησης.

Γίνονται παρατηρήσεις για παρουσία θριπών από νωρίς την άνοιξη στους οφθαλμούς και στα άνθη που μόλις άνοιξαν με φακό χειρός ή και με τινάγματα 4 τουλάχιστον ανθοταξιών πάνω από λευκή ή κίτρινη επιφάνεια ή μέσα σε πλαστικό λευκό κουβά, τουλάχιστον για το 10% των δένδρων και με 100 άνθη σε κάθε οπωρώνα. Εάν καταμετρηθούν 2 ενήλικα ή διαπιστωθεί η παρουσία νεαρών προνυμφών τότε συνιστάται επέμβαση στο τέλος της άνθησης-πτώση πετάλων.

Κρίσιμα στάδια για την καταπολέμηση του εντόμου είναι:

► τα ενήλικα και οι προνύμφες κατά την ανθοφορία και την αλλαγή χρώματος των καρπών.

Συνιστάται:

► καλλιέργεια του εδάφους νωρίς το χειμώνα για καταστροφή των νυμφών και να αποφεύγεται η καλλιέργεια και η καταστροφή των ζιζανίων-φυτών ξενιστών του οπωρώνα την περίοδο της άνθησης.

► Εφόσον απαιτείται χημική επέμβαση θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατάλληλα και εγκεκριμένα για την καλλιέργεια σκευάσματα με προσοχή για αποφυγή ανθεκτικότητας και προστασία των φυσικών εχθρών και μελισσών.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας