Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024

H σημασία της γεωαναφοράς στους ελαιώνες

Olivenews
H σημασία της γεωαναφοράς στους ελαιώνες

Οι ποικιλίες ελιάς Manzanilla και Gordal, με την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), όχι μόνο επιβιώνουν, αλλά και αναπτύσσονται ως εμβλήματα ποιότητας, παράδοσης και βιωσιμότητας.

Oμάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης πραγματοποίησε μια πρωτοποριακή μελέτη σχετικά με το γεωαναφερόμενο προφίλ των ελαιοτεμαχίων της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), Manzanilla και Gordal de Sevilla ως βασικό στοιχείο της βιωσιμότητάς τους. Η ανάλυση αυτής της μελέτης παρέχει μια νέα γεωγραφική προοπτική που αξιολογεί τη βιωσιμότητα και τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο της καλλιέργειας των ποικιλιών ελιάς, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα και τη σημασία της διατήρησης της γεωργικής παράδοσης.

Στη μελέτη αυτή, χρησιμοποιήθηκαν γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών (GIS) για την ανάλυση και ερμηνεία των χωρικών διαδικασιών. Με βάση το GIS πραγματοποιήθηκαν ακριβείς εδαφικές διαγνώσεις σύμφωνα με τη χαρτογραφία που δημιουργήθηκε από τα δεδομένα που συλλέχθηκαν. Η προσέγγιση αυτή διευκόλυνε τη γεωαναφορά καθώς και τη ψηφιοποίηση των πληροφοριών.

ereuna elia

Το γεωαναφερμένο προφίλ περιλάμβανε αγρογεωγραφικές λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση των αγροτεμαχίων επιτραπέζιας ελιάς, την ποικιλία της ελιάς που καλλιεργείται, το σύστημα άρδευσης (αρδευόμενο ή/και υπό βροχή), το επίπεδο κλίσης καθώς και ο βαθμός διάβρωσης των αγροτεμαχίων. Τα στοιχεία αυτά παρέχουν ένα ισχυρό εργαλείο για την αξιολόγηση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας των καλλιεργειών.

Προκλήσεις για την επιβίωση των ελαιώνων

Η επιβίωση των παραδοσιακών ελαιώνων των ποικιλιών Manzanilla και Gordal στη Σεβίλλη είναι δύσκολή καθώς οι ελαιώνες δέχονται πιέσεις από την αύξηση του κόστους παραγωγής, τον ανταγωνισμό με πιο κερδοφόρες και μηχανοποιήσιμες ποικιλίες και τη μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη υδάτινων πόρων απαιτούν την προσαρμογή των ποικιλιών ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα αυτών των ιστορικών καλλιεργειών.

Η Ένωση για την Προώθηση των Ελιών Manzanilla και Gordal της Σεβίλλης (APAS) για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, εφαρμόζει μια προληπτική στρατηγική που επικεντρώνεται στη διαφοροποίηση και την αξιοποίηση αυτών των ποικιλιών στη διεθνή αγορά. Με την πρωτοβουλία αυτή επιδιώκουν να διατηρηθεί η ιστορική φήμη της επιτραπέζιας ελιάς της Σεβίλλης και να αναζωογονηθεί η οικονομική και πολιτιστική της αξία μέσω προσπαθειών μάρκετινγκ, προώθησης, εκπαίδευσης των καταναλωτών και εξερεύνησης νέων αγορών.

Παράδειγμα ενσωμάτωσης της έρευνας και της καινοτομίας για την ανάπτυξη βιώσιμων και αποτελεσματικών γεωργικών πρακτικών αποτελεί η συνεργασία του APAS και του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης. Οι πρακτικές αυτές όχι μόνο βελτιώνουν την κερδοφορία των ελαιώνων, αλλά συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση του αγροτικού τοπίου και της βιοποικιλότητας.

Αν και το μέλλον παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις, η αποφασιστικότητα και η δέσμευση της APAS, μαζί με την ακαδημαϊκή και κοινοτική υποστήριξη, θέτουν τα θεμέλια για την αναγέννηση του τομέα της ελιάς στη Σεβίλλη. Οι ελιές Manzanilla και Gordal, με την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), είναι σε θέση όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να αναπτυχθούν ως εμβλήματα ποιότητας, παράδοσης και βιωσιμότητας.

Πηγή: Olivenews, Oleorevista.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας