Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016

Ποικιλία Ελιάς Arbequina I-18 - Δυναμική καλλιέργεια πρόκληση για τους Έλληνες παραγωγούς

Φανή Ράγκου - Γεωπόνος Τεχνολόγος Τροφίμων - Msc Οργάνωση και Συντονισμός Προγραμμάτων ΕΣΠΑ
Ποικιλία Ελιάς Arbequina I-18 - Δυναμική καλλιέργεια πρόκληση για τους Έλληνες παραγωγούς

Η Arbequina I-18 είναι παραδοσιακή ισπανική ποικιλία ελιάς, διεθνούς φήμης για το άριστο ελαιόλαδό της, για το άρωμα και τη φρουτώδη γεύση του, χωρίς να πικρίζει.


Πρόκειται για ένα σχετικά μικρό δέντρο με μικρά και αρωματικά φρούτα, είναι κατάλληλο για πυκνή φύτευση και συστήνεται η μηχανική συγκομιδή. Ανταποκρίνεται καλά στο κλάδεμα, μπορεί να διαμορφωθεί και να διατηρείται.

arbequinaΤο δέντρο προσαρμόζεται σε διαφορετικές συνθήκες κλίματος και ευδοκιμεί σε διάφορους τύπους εδαφών, είναι παράσιτο-ανθεκτικό, είναι ανεκτικό στην αλατότητα και από τις ελιές χαμηλής ενεργητικότητας είναι η μόνη ποικιλία που μπορεί να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στο κλίμα της Ελλάδος. H Ισπανική ελιά υπερεντατικής καλλιέργειας χαρακτηρίζεται ως υπερπαραγωγική και για την αντοχή της σε χαμηλές θερμοκρασίες έως και -18 οC.

Ο κλώνος I-18 (και μόνο) είναι ορθόκλαδος, άρα και συμβατός με το σύστημα της πυκνής γραμμικής ελαιοκαλλιέργειας (σε αντίθεση με την παραδοσιακή Arbequina). Η ποικιλία Arbequina I-18 επιτρέπει τη γρήγορη είσοδο στην παραγωγή , ακόμη και από το 2ο έτος φύτευσης, έχει δυνατότητες πολύ υψηλής παραγωγής και παρουσιάζει αντοχές στις χαμηλές θερμοκρασίες.

 

Το Σύστημα Πυκνής Γραμμικής Καλλιέργειας της Ελιάς το οποίο χρησιμοποιείται είναι ένα μοντέλο το οποίο στηρίζεται στις πυκνές φυτεύσεις, με έμφαση στη γραμμική φύτευση και πλήρη εκμηχάνιση.

Σχετικά με την πυκνότητα φύτευσης και τη δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος:

  • Η πυκνότητα φύτευσης είναι 4 μέτρα μεταξύ των γραμμών και 1,5 μέτρο μεταξύ των φυτών, δηλαδή 166 φυτά / στρέμμα.
  • Οι ελαιώνες έχουν άριστη προσαρμογή στους περισσότερους τύπους εδαφών.
  • Με τις νέες ποικιλίες και υβρίδια, το θερμοκρασιακό εύρος που μπορούν να εγκατασταθούν είναι υψηλό, ακόμα και σε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες.

arbequina growth

 

Τα πλεονεκτήματα με την εφαρμογή του είναι πολλαπλά :

• αύξηση παραγωγής που φτάνει ή μπορεί να ξεπερνά τα 200 kgr ελαιολάδου / στρέμμα,

• υψηλός βαθμός εκμηχάνισης και μείωση του κόστους συγκομιδής

• αυξημένη ποιότητα επειδή: α) η συγκομιδή γίνεται στο κατάλληλο στάδιο και δεν εξαρτάται από τη δυνατότητα εύρεσης εργατικών χεριών, β) η ταχύτητα συγκομιδής με τα σύγχρονα μηχανήματα φτάνει τα 5 στρέμματα / ώρα, γ) δεν χρησιμοποιούνται σάκοι αποθήκευσης του ελαιοκάρπου μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο σαπισμάτων.

• Η ταχύτητα εισόδου στην παραγωγή είναι υψηλή.

• Γρήγορη απόσβεση του κόστος εγκατάστασης και συντήρησης.

• Μοναδική ευκαιρία αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας στα νέα εμπορικά δεδομένα.

• Μεγαλύτερη αξιοποίηση της έκτασης των αγροτεμαχίων, πλεονέκτημα ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα που ο κλήρος είναι αρκετά μικρός.

Με τον όρο λοιπόν σύστημα πολύ πυκνής φύτευσης, εννοούμε ένα σχεδόν πλήρως μηχανοποιημένο σύστημα που εφαρμόζεται σε όλο τον παραγωγικό κύκλο της ελιάς και μάλιστα στο πιο σημαντικό του σημείο, στη φάση της συγκομιδής.

arbequina tree

Η ποικιλία είναι πολύ παραγωγική μπαίνει νωρίς στην καρποφορία και από το τρίτο έτος έρχεται σε πλήρη παραγωγή. Είναι ποικιλία αυτό-γόνιμη, μέσης άνθησης, έρχεται σε παραγωγή από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και έχει υψηλή και σταθερή παραγωγή.

Ο καρπός είναι ιδιαίτερα αρωματικός, μικρός, συμμετρικός με σκούρο καφέ χρώμα, στρογγυλεμένη κορυφή, βάρος (1.5-1.8g) και μια ευρεία μισχοειδής κοιλότητα με μερικές μικρές δυσδιάκριτες φακίδες. Ο καρπός είναι μικρός με περιεκτικότητα σε λάδι 20-22%, το λάδι είναι υψηλής ποιότητας με γενικά βουτυρώδη, φρουτώδες, αρωματική και πολύ ήπια στη γεύση, όπως επίσης έχει μεγάλη καθαρότητα βάρους χωρίς το κουκούτσι.

Ο λόγος είναι ότι το φύλλωμα του φυτού δεν είναι τόσο πυκνό και επιτρέπει στο μηχάνημα να συλλέξει όλο τον καρπό από το φυτό.

Η δυναμική αυτή καλλιέργεια αποτελεί πρόκληση για τους Έλληνες παραγωγούς.

 

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας