Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017

Τα μυστικά της βιομηχανίας φρούτων και λαχανικών: τι σημαίνουν αυτά τα αυτοκόλλητα;

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Τα μυστικά της βιομηχανίας φρούτων και λαχανικών: τι σημαίνουν αυτά τα αυτοκόλλητα;

Όλοι θα έχουμε παρατηρήσει κατά καιρούς κατά την επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ, κάποια αυτοκόλλητα πάνω σε φρούτα και λαχανικά. Ποια η χρησιμότητα και ποια η σημασία τους;

Αυτά τα ενοχλητικά κατά πολλούς αυτοκόλλητα, περιέχουν ένα αριθμό PLU (Product look up), έναν αριθμό αναζήτησης του προϊόντος στην ουσία, ο οποίος είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος αναγνωριστικός κωδικός για το συγκεκριμένο προϊόν.

Αυτοί οι κώδικες έχουν χρησιμοποιηθεί από τα σούπερ μάρκετ από το 1990 αλλά μόνο το 2001 ένας διεθνής οργανισμός (τώρα η Διεθνής Ομοσπονδία Προτύπων Παραγωγής ή IFPS) άρχισε να εναρμονίζει τους κώδικες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Υπάρχουν ακόμη ορισμένοι κωδικοί οι οποίοι είναι συγκεκριμένοι για συγκεκριμένες περιοχές, αλλά οι ετικέτες PLU σε κίτρινες, μεσαίου μεγέθους, συμβατικά καλλιεργημένες μπανάνες, για παράδειγμα στη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Γαλλία θα πρέπει όλοι να έχουν τον κωδικό 4011.

plu1

Υπάρχουν πολλοί λόγοι ύπαρξης των κωδικών PLU

Ο προφανής λόγος είναι ότι επιτρέπουν την καταβολή της σωστής τιμής κατά το check out των προϊόντων.

Ο υπεύθυνος υπάλληλος για το check out των προϊόντων δε χρειάζεται να γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα συμβατικά καλλιεργούμενο αβοκάντο και σε ένα βιολογικό ή ανάμεσα σε ένα μεγάλο ή ένα μικρό μήλο.

Ο κώδικας προσδιορίζει τι πωλείται και αυτομάτως προσδιορίζει και την τιμή του.

Πριν από τη χρήση των κωδικών PLU, η διαφοροποίηση των τιμών μεταξύ μεγεθών, ποικιλιών, συμβατικών και βιολογικών προϊόντων ήταν δύσκολο να ελεγχθεί, πράγμα που σήμαινε ότι οι λιανοπωλητές συχνά δίσταζαν να μεταφέρουν ένα ευρύ φάσμα ειδών από το φόβο μήπως χάσουν χρήματα στην περίπτωση που η κατηγοριοποίηση των προϊόντων τους δε γίνει σωστά.

Σήμερα, είναι πολύ πιο εύκολο για τους εμπόρους λιανικής να μεταφέρουν ένα ευρύτερο φάσμα προϊόντων για να συμπεριλάβουν διαφορετικές ποικιλίες, μεγέθη και μεθόδους καλλιέργειας.

plu4

Οι συνέπειες που έχει για τη βιομηχανία η σωστή σάρωση των φρούτων στο σημείο πώλησης, δεν είναι μόνο η τιμολόγηση και η απόδοση του κέρδους. Η χρήση των κωδικών PLU βελτιώνει επίσης σημαντικά την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια του ελέγχου των αποθεμάτων και τη συλλογή των δεδομένων πωλήσεων, οι οποίες με τη σειρα τους συμβάλλουν στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των αλυσίδων εφοδιασμού και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των διαφορετικών κατηγοριών προϊόντων αλλά και στο καλύτερο μάρκετινγκ αυτών.

Επίσης, οι κωδικοί PLU είναι πολύ σημαντικοί και για τους καταναλωτές μόλις οι καταναλωτές μπορέσουν και τους αποκωδικοποιήσουν και τελικά τους διαβάσουν πριν επιλέξουν το προϊόν που θα αγοράσουν.

plu3

Κωδικοί PLU

• Τα συμβατικά φρούτα και λαχανικά έχουν τετραψήφιο αριθμό PLU.

Επί του παρόντος, οι αριθμοί που εκδίδονται από το IFPS είναι μεταξύ 3000 και 4000. Στην περίπτωση που ο αριθμός είναι τετραψήφιος, αλλά βρίσκεται εκτός αυτού του εύρους, είναι πιθανώς ένας συγκεκριμένος λιανοπωλητής ή αριθμός που έχει δημιουργηθεί σε περιφερειακό επίπεδο, όπου κανένας δεν είναι διαθέσιμος στην παγκόσμια λίστα PLU της IFPS.

(Μπορεί να είναι ένα προϊόν που πωλείται σε αποκλειστικότητα ή μια πατενταρισμένη ποικιλία - όπως η Del Monte Gold Pineapple - όπου μια εταιρεία αναπτύσσει και διαθέτει αποκλειστικά στο εμπόριο το προϊόν και καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι επιλέξιμη για ένα παγκόσμιο PLU).

• Ένας πενταψήφιος αριθμός με το 9 μπροστά σημαίνει ότι το προϊόν είναι οργανικό/βιολογικό.

• Ένας πενταψήφιος αριθμός με το 8 μπροστά σημαίνει ότι το προϊόν είναι γενετικά τροποποιημένο.

Οι παραπάνω πληροφορίες είναι σημαντικές από τη στιγμή που οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν από πού προέρχεται και πώς παράγεται η τροφή που πρόκειται να καταναλώσουν.

plu9

 

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας