Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

GRASP : Ο Νέος Τομέας στην εφαρμογή των συστημάτων που εισάγει η GLOBALG.A.P.

Γράφει: η Φανή Ράγκου - Γεωπόνος Τεχνολόγος Τροφίμων - Msc Οργάνωση και Συντονισμός Προγραμμάτων ΕΣΠΑ
GRASP : Ο Νέος Τομέας στην εφαρμογή των συστημάτων που εισάγει η GLOBALG.A.P.

Ολοένα και αυξάνονται οι απαιτήσεις και οι τομείς τους οποίους οφείλει να καλύψει ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος για πιστοποίηση. Συγκεκριμένα το νέο κομμάτι, το οποίο προστέθηκε στη βάση των απαιτήσεων και εξετάζει η GLOBALG.A.P αφορά το κοινωνικό αντίκρισμα του συστήματος.

Τα αρχικά GRASP σημαίνουν GLOBALG.A.P. Risk Assessment on Social Practice δηλαδή στα ελληνικά: Ανάλυση Επικινδυνότητας στις Κοινωνικές Πρακτικές .

Τα μέλη της GLOBALG.A.P. πρεσβεύουν ότι τα συστήματα δεν εφαρμόζονται μόνο στα προϊόντα και στις υπηρεσίες αλλά αφορούν και τους ανθρώπους. Για το λόγο αυτό αναπτύχθηκαν το μέτρα GRASP , αποτελούνται από 13 απαιτήσεις και κριτήρια συμμόρφωσης και πρόκειται για μία εκτίμηση του κινδύνου του κοινωνικού χαρακτήρα των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων.

Ουσιαστικά εξετάζει κατά πόσο καλύπτεται η υγεία, η ασφάλεια και η ευημερία των εργαζομένων, κατά πόσο υπάρχει υγιές κλίμα εργασίας και τηρούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως αυτά ορίζονται από την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία.

grasp upgrade 960x210.jpg 2146798465

Από τη στιγμή που θα επιθεωρηθούν από πιστοποιημένο Φορέα Πιστοποίησης, ο οποίος έχει περάσει το σχετικό πρόγραμμα εκπαίδευσης του GRASP, οι απαιτήσεις του συγκεκριμένου κομματιού δίνεται μία πιστοποίηση ως προς το κοινωνικό χαρακτήρα της επιχείρησης ή της καλλιέργειας.

Προς τα παρόν η εφαρμογή του δεν είναι υποχρεωτική και δεν μπορεί να εφαρμοστεί μεμονωμένα χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η πιστοποίηση GLOABALG.A.P.

Η αξιολόγηση GRASP ισχύει για ένα έτος και οι αξιολογήσεις διεξάγονται σε ετήσια βάση.

Το GRASP βοηθά τους παραγωγούς να δημιουργήσουν ένα καλό σύστημα κοινωνικής διαχείρισης και ευαισθητοποίησης στην εκμετάλλευσή τους.

Επιπλέον προσφέρει ένα αίσθημα βεβαιότητας στους μελλοντικούς αγοραστές, καθώς ελέγχει όλα τα σημεία της παραγωγικής διαδικασίας και αυτό βοηθά στην προστασία ενός από τους σημαντικότερους πόρους της επιχείρησης ή της εκμετάλλευσης: τους ανθρώπους.

log graps

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας