Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2024

Πώς το λίπασμα βοηθάει τη δράση των φυτοπροστατευτικών

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Πώς το λίπασμα βοηθάει τη δράση των φυτοπροστατευτικών

Τα ζιζάνια συνήθως μειώνουν την παραγωγή καθώς ανταγωνίζονται τις καλλιέργειες για θρεπτικά συστατικά, νερό και διαθέσιμο χώρο. Οι απώλειες εξαιτίας των ζιζανίων είναι πολλές και διάφορες και το κόστος ελέγχου τους αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες δαπάνες στην παραγωγή των καλλιεργειών.

Τα ζιζάνια λοιπόν, από μόνα τους μειώνουν την αξία της γης, την ποιότητα των καλλιεργειών και αποτελούν το ενδιαίτημα πολλών βλαβερών εντόμων στα οποία δίνουν τη δυνατότητα να πολλαπλασιαστούν.

Τα έντομα επίσης μπορούν να βλάψουν τις καλλιέργειες προκαλώντας μηχανικές βλάβες σε αυτά ή αποτελώντας φορείς ιώσεων με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας και ποσότητας της παραγωγής.

Για την αποτελεσματική χρήση των θρεπτικών συστατικών, οι καλλιέργειες απαιτούν εξαιρετικό έλεγχο των ζιζανίων και των εντόμων.

soil2

Χωρίς σωστό έλεγχο των ζιζανίων και των εντόμων, οι επενδύσεις των παραγωγών στη λίπανση, μπορεί να πάνε χαμένες. Πώς όμως ακριβώς συμβαίνει αυτό;

soil3

Σωστή και συνδυασμένη χρήση λιπάσματος και ζιζανιοκτόνου:

► Ένα ενεργό και αναπτυσσόμενο ζιζάνιο, όσο παράδοξο και αν ακούγεται, μπορεί να εξαλειφθεί πολύ πιο γρήγορα και εύκολα από ένα καχεκτικό και μη αναπτυσσόμενο. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα ζιζανιοκτόνο κινείται γενικά μέσα σε ένα φυτό μέσω του αγγειακού συστήματος. Όσο πιο γρήγορα συσσωρεύεται η δραστική ουσία του ζιζανιοκτόνου στη θέση δράσης τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αποτοξινωθεί πριν την καταστροφή του φυτού.

► Πάρα πολλά ζιζάνια ανταγωνίζονται πολύ καλύτερα τις καλλιέργειες για θρεπτικά στοιχεία επηρεαζόμενα από το ph του εδάφους, κάποια ανέχονται πολύ καλά τα όξινα και άλλα τα αλκαλικά εδάφη. Η μεταβολή λοιπόν του ph του εδάφους προς όφελος του φυτού και ενάντια στο ζιζάνιο μπορεί να αντιστρέψει μία κατάσταση, όπου αυτό είναι εφικτό.

► Η σωστή χρήση των αζωτούχων λιπασμάτων από μόνη της επίσης μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ζιζανίων, με μία κατά κάποιο τρόπο παθητική έννοια, από τη στιγμή που το άζωτο ενθαρρύνει την ταχύτερη και από νωρίς βλαστική ανάπτυξη των καλλιεργειών αυξάνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητά τους απέναντι στα ζιζάνια καθώς επίσης και λόγω της σκίασης (μειωμένη φωτοσυνθετική ικανότητα ζιζανίων) που δημιουργούν λόγω της ανάπτυξής τους.

soil4

Σωστή και συνδυασμένη χρήση λιπάσματος και εντομοκτόνου:

► H γονιμότητα του εδάφους επηρεάζει επίσης πληθυσμούς εντόμων. Έχει διαπιστωθεί πως η επιβίωση και η αναπαραγωγή ορισμένων εντόμων βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα στην περίπτωση καλλιεργειών με υψηλή περιεκτικότητα αζώτου. Η συνδυασμένη χρήση ενός λιπάσματος με ένα εντομοκτόνο είναι πολύ κοινή πρακτική η οποία όταν εφαρμοσθεί στον κατάλληλο χρόνο, μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική.

soil5

Η αυξημένη χρήση των παραπάνω συνδυασμών κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών καταδεικνύει τη σκοπιμότητα της χρήσης αυτών των σκευασμάτων μαζί.

Από τη στιγμή που η συνδυασμένη χρήση προϊόντων θρέψης και φυτοπροστατευτικών προϊόντων είναι αγρονομικά σωστή και είναι σύμφωνη με τους αυστηρούς κανονισμούς σχετικά με τη χρήση των συνδυασμών των προϊόντων οι οποίοι περιορίζουν κάποιες μη επιτρεπτές χρήσεις των μειγμάτων, τότε η από κοινού τους χρήση θα συνεχίσει να αυξάνει και να βελτιώνει τη γεωργική παραγωγή, καθώς και τα οφέλη της προς τον παραγωγό θα είναι η εξοικονόμηση του κόστους, του χρόνου, της εργασίας, του εξοπλισμού.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας