Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016

Γεωργική Προειδοποίηση για τη μελιτζάνα θερμοκηπίου και υπαίθρια

Γεωργική Προειδοποίηση για τη μελιτζάνα θερμοκηπίου και υπαίθρια

Tuta absoluta, τετράνυχος, αλευρώδης - Διαπιστώσεις, συστάσεις γεωπόνων και εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα

TUTA AΒSOLUTA

melitzana tuta

Διαπιστώσεις: H πτήση του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζεται. Οι πληθυσμοί του εντόμου στις πρώιμες καλλιέργειες ανέρχονται σε 25-35 άτομα/3ημέρες/παγίδα . Έχουν παρατηρηθεί προσβολές στα φύλλα των φυτών μελιτζάνας. Το έντομο έχει πολλές γενεές και σύντομο βιολογικό κύκλο.
Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Bacillus thuringiensis var. Kustaki (pb-54), Bacillus thuringiensis var. kurstaki (pb-54), .κ.α. εγκεκριμένα σκευάσματα.

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ (Tetranychus urticae)

melitzana tetranyxos

melitzana tetranyxos 3 4 5

Διαπιστώσεις

Έναρξη της προσβολής από τον τετράνυχο διαπιστώθηκε στις πρώιμες καλλιέργειες της μελιτζάνας στους νομούς Μαγνησίας,Καρδίτσας,Τρικάλων, Λάρισας και Φθιώτιδας. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσβολή εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι και για τον λόγο αυτό χρειάζεται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς

Συστάσεις

Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

 

ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ (Trialeurodes vaporariorum, Bemisia tabaci)

 

melitzana aleyrwdis

 

Διαπιστώσεις

Οι πληθυσμοί του εντόμου είναι μέτριοι έως υψηλοί στις καλλιέργειες με μελιτζάνες.

Είναι φορέας ιώσεων και η προσβολή από τον αλευρώδη προκαλεί μείωση της ποσότητας και ποιότητας της παραγωγής.

Συστάσεις

Συστήνεται οι ψεκασμοί για τον αλευρώδη να γίνονται κατά προτίμηση πολύ πρωί ή το σούρουπο, διότι όλος ο πληθυσμός βρίσκεται στο κάτω μέρος των φύλλων, με κατάλληλα και εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με δραστικές όπως Pyriproxyfen,deltamethrin,thiaclorid,Pymetrozine,metromyl.κ.α.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας