Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016

Υπόθεση Glyphosate – Επιστολή ΓΕΩΤΕΕ σε Αποστόλου

Υπόθεση Glyphosate – Επιστολή ΓΕΩΤΕΕ σε Αποστόλου

Επιστολή – τοποθέτηση στην πολύκροτη υπόθεση παράτασης της κυκλοφορίας της δραστικής ουσίας Glyphosate στην ΕΕ, με αποδέκτη τον Υπουργό ΑΑΤ κ. Β. Αποστόλου απέστειλε το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος.

Στην επιστολή την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, κ. Κωνσταντίνος Καλόγηρος, ο επιστημονικός φορέας εκφράζει την απογοήτευσή του για τη μη κλήση του ΓΕΩΤΕΕ καθώς η χώρα μας απέφυγε να ψηφίσει υπέρ της πρότασης παράτασης της κυκλοφορίας του Glyphosate, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε ταχθεί υπέρ αυτής.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή:

«Η δραστική ουσία glyphosate αποτελεί και για τον έλληνα αγρότη βασικό εργαλείο για μια ορθολογική, βιώσιμη και επικερδή παραγωγή. Παρ’ ότι δε διανέμεται στην αγορά από πληθώρα εταιρειών σε ανταγωνιστικές τιμές, οι παραγωγοί μας παραμένουν φειδωλοί και προσεκτικοί στην χρήση των σκευασμάτων που την περιέχουν, πάντα εντός των αυστηρών πλαισίων που ορίζουν οι εγκρίσεις τους.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η επαναξιολόγηση της δραστικής προχώραγε απρόσκοπτα, με την Γερμανία ως Εισηγήτρια Χώρα, την EFSA αλλά και την Επιτροπή να προτείνουν την επανέγκρισή της χωρίς περιορισμούς για ακόμα 15 χρόνια.

Δυστυχώς όμως πολιτικές παρεμβάσεις, που λίγο απέχουν από καιροσκοπικές πρακτικές, οδήγησαν στην αδυναμία απόφασης τον περασμένο Μάρτιο, με έωλες και αντιεπιστημονικές αιτιάσεις που έρχονται σε αντίθεση όχι μόνο με την αξιολόγηση στα πλαίσια της ΕΕ, αλλά και με τις τελικές γνωμοδοτήσεις του WHO και του FAO.

Πληροφορηθήκαμε ότι η χώρα μας υπήρξε αρωγός σε αυτή τη πρώτη προσπάθεια επικύρωσης των αποτελεσμάτων της, πλέον αυστηρής παγκοσμίως, αξιολόγησης από τα θεσμοθετημένα και ανεξάρτητα όργανα της ΕΕ.

Δυστυχώς όμως, σε νέες προσπάθειες εξεύρεσης συναινετικής λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το υπουργείο, χωρίς ποτέ να έχει θέσει το θέμα σε συζήτηση με τους εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένου του Επιμελητήριου (ως θεσμοθετημένου σύμβουλου της πολιτείας για τα επιστημονικά θέματα του πρωτογενούς τομέα), προσχώρησε στη επικίνδυνη, για την αξιοπιστία του συστήματος εγκρίσεων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην ΕΕ, άποψη της κατ’ επίφαση χρήσης της ‘αρχής της προφύλαξης’, αν και όλες οι αρμόδιες γνωμοδοτήσεις συνομολογούν ως προς την ασφάλεια της χρήσης του glyphosate.

Οι αρνητικές συνέπειες μιας τέτοιας πολιτικής δεν περιορίζονται στην ανταγωνιστικότητα και το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας, επεκτείνονται στην επισιτιστική ασφάλεια του ευρωπαίου ως καταναλωτή, αλλά και την ασφάλεια για τους επαγγελματίες του χώρου και το περιβάλλον. Τα επιχειρήματα στην ανακοίνωση του αρμόδιου Επίτροπου (http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-16-2011_en.htm) αλλά και οι ανακοινώσεις ευρωπαϊκών και εθνικών φορέων των αγροτών δεν αφήνουν αμφιβολίες για το έωλο των επιχειρημάτων όσων στην Ευρώπη επιθυμούν να κάνουν πολιτική καριέρα αντικαθιστώντας την επιστημονική γνώση με επιστημονικοφανή τρομολαγνεία και παρανοϊκές συνομωσιολογίες.

Όσον αφορά τη χώρα μας, επιλέγουμε να μην πιστέψουμε τις φήμες ότι η απόφαση για την τελική θέση της ήταν αποκύημα άτυπης ενδοκομματικής σύσκεψης σχετικών και ασχέτων με το αντικείμενο. Παρόλα αυτά, αν και θα περιμένουμε τη διάψευση των φημών από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, είναι καθήκον μας να στηλιτεύσουμε την ανευθυνότητα τέτοιων πρακτικών. Αλλά ούτε η προσκόλληση στις θέσεις πολιτικών δυνάμεων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να είναι αποδεκτή αιτιολόγηση της στροφής μας, καθώς δεν στηρίζεται σε αξιολόγηση των αναγκών της ελληνικής γεωργίας, αλλά και του αντίκτυπου που θα έχει η απαξίωση του συστήματος εγκρίσεων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στις εξαγωγές μας, καθιστώντας τους παραγωγούς μας έρμαια σε γνωστές ανήθικες θέσεις ευρωπαϊκών κολοσσών του λιανεμπορίου σχετικά με την ασφάλεια των παραγόμενων εντός ορθής γεωργικής πρακτικής φυτικών προϊόντων, τις οποίες η απόφασή μας να αμφισβητήσουμε άκριτα τις, θεσμοθετημένες με κανονισμούς του Ευρωκοινοβουλίου και της Επιτροπής, διαδικασίες αξιολόγησης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων τεχνηέντως δικαιώνει. '

Ευελπιστούμε στο μέλλον η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να αναγνωρίσει στο Επιμελητήριο τον θεσμοθετημένο του ρόλο, ως φορέα σύνθεσης της πρακτικής και επιστημονικής γνώσης που χρειάζεται να στηρίζουν κάθε σύστημα λήψης αποφάσεων και πολιτικών κατευθύνσεων, ειδικότερα αυτών που έχουν ισχυρό και μόνιμο αντίκτυπο στην πρωτογενή παραγωγή.

Απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία να απομονώσει στο μέλλον τις λαϊκίστικες φωνές και στη περίπτωση του glyphosate να στηρίξει τα ξεκάθαρα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής αξιολόγησης, καθώς κάτι τέτοιο είναι προς όφελος τόσο της ελληνικής γεωργίας όσο και της αξιόπιστης προστασίας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και συνεργασία.»

 

Δείτε την Επιστολή ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος στον Υπουργό ΑΑΤ κ. Β. Αποστόλου, για την υπόθεση Glyphosate

 

Σχετικά άρθρα:

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας