Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2023

Προστασία αμπελώνων από Βοτρύτη (Τεφρά Σήψη)

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Προστασία αμπελώνων από Βοτρύτη (Τεφρά Σήψη)

Ο Βοτρύτης είναι μια ευρύτατα διαδεδομένη ασθένεια που προσβάλει πολλές καλλιέργειες και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τόσο κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας όσο και μετασυλλεκτικά.

Ο μύκητας διατηρείται στα φυτικά υπολείμματα ή στις κλιματίδες ως μυκήλιο και σπάνια ως σκληρώτια. Σχηματίζει κονιδιοφόρους με κονίδια τα οποία με θερμοκρασίες 1-30°C (άριστη 15-25οC) και παρουσία σταγόνας νερού ή σχετική υγρασία 90-94% βλαστάνουν και ο μύκητας εισέρχεται στο φυτό διατρυπώντας τα επιδερμικά κύτταρα ή από πληγές που δημιουργήθηκαν από έντομα ή άλλους μύκητες π.χ. Ευδεμίδα, Ωίδιο ή από φυσικές ζημιές π.χ. χαλάζι, επικράτηση ισχυρών ανέμων.

Σε θερμοκρασίες 15-20οC και παρουσία νερού ή υψηλής σχετικής υγρασίας (βροχή ή παρατεταμένος υγρός καιρός) η ανάπτυξη του μύκητα είναι πολύ γρήγορη και η μόλυνση ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες ώρες. Τα κονίδια μεταφέρονται με το αέρα προκαλώντας νέες μολύνσεις, ενώ μετάδοσή τους μπορεί να γίνει επίσης και με τα χέρια, τα ρούχα και τα εργαλεία των εργαζομένων κατά την εκτέλεση καλλιεργητικών εργασιών, με τα έντομα καθώς και με την επαφή προσβεβλημένων οργάνων μεταξύ τους.

Η ένταση των συμπτωμάτων εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες και την εποχή. Στα φύλλα εμφανίζονται καστανές κηλίδες πάνω στις οποίες, με υγρό καιρό, σχηματίζεται γκρίζα εξάνθηση. Στις κλιματίδες σχηματίζονται επιμήκεις καστανές κηλίδες, αυτές καταστρέφονται και δημιουργούνται δευτερογενείς κληματίδες που οψιμίζουν την καλλιέργεια. Η σημαντικότερη ζημιά είναι η προσβολή των σταφυλιών. Αρχικά μπορεί να παρατηρηθεί ξήρανση των ταξιανθιών και αργότερα, μετά το γυάλισμα, να προσβληθούν και οι ράγες. Πάνω στο σταφύλι σχηματίζονται καστανές κηλίδες στις λευκές ποικιλίες και καστανοϊώδεις κηλίδες στις έγχρωμες ποικιλίες. Τα σταφύλια σχίζονται, γίνονται μαλακά και σαπίζουν. Με παρουσία υψηλής υγρασίας καλύπτονται από τη γκρίζα εξάνθηση του μύκητα, ενώ με ξηρές συνθήκες συρρικνώνονται και ξηραίνονται.

Η αντιμετώπιση του Βοτρύτη βασίζεται σε καλλιεργητικά αλλά και χημικά μέτρα. Ενέργειες που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της Ευδεμίδας ή του Ωιδίου και γενικά σε αίτια που προκαλούν πληγές στο φυτό καθώς και μέτρα που περιορίζουν την υγρασία στον αμπελώνα και βοηθούν στο γρηγορότερο στέγνωμα των φυτών, μειώνουν την ένταση της ασθένειας. Ο αερισμός και φωτισμός του φυλλώματος με κατάλληλα θερινά κλαδέματα, η καταπολέμηση των ζιζανίων, η ισορροπημένη αζωτούχο λίπανση και άρδευση βοηθούν στην προστασία των πρέμνων.

Η χημική αντιμετώπιση της ασθένειας γίνεται με κατάλληλα μυκητοκτόνα, με ψεκασμούς φυλλώματος που μπορεί να στοχεύουν και μόνο στη ζώνη των σταφυλιών.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας