Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016

Κατάσχεση της μεγαλύτερης έως σήμερα ποσότητας παράνομων φυτοφαρμάκων

Κατάσχεση της μεγαλύτερης έως σήμερα ποσότητας παράνομων φυτοφαρμάκων

Τη μεγαλύτερη έως σήμερα ποσότητα παράνομων φυτοφαρμάκων κατέσχεσαν οι αρμόδιες αρχές σε χωριό της Χαλκιδικής.

Ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο φορτίο, με τοξικά χημικά προϊόντα, η εισπνοή των οποίων μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό, εντόπισαν, μετά από συντονισμένη προσπάθεια, η Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛΥΤ) Αττικής και η Κινητή Ομάδα Ελέγχου του Τελωνείου Σερρών.

Σύμφωνα με την πρώτη εξέταση, που διεξήγαγε το Χημείο, το εν λόγω εμπόρευμα είναι προϊόν, που περιέχει τολουόλιο και ξυλόλιο.

Πρόκειται για χημικό προϊόν εξαιρετικά επικίνδυνο, τοξικό και εύφλεκτο, το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται για τη νόθευση καυσίμων και χρήζει περαιτέρω εξέτασης.

Εκμεταλλευόμενη πληροφορίες, η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & ΕΦΚ προχώρησε σε έλεγχο, την Κυριακή, 10 Ιουλίου, σε βυτιοφόρο όχημα με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας και οδηγό Βούλγαρο υπήκοο, το οποίο μετέφερε αυτά τα προϊόντα, βουλγαρικής εταιρείας, ποσότητας 23,740 τόνων, με προορισμό μονοπρόσωπη ΙΚΕ, με μοναδικό εταίρο Βούλγαρο υπήκοο.

Ταυτόχρονα, υπάλληλοι της ΕΛΥΤ Αττικής μετέβησαν στις δηλωθείσες ως έδρα και κατοικία διευθύνσεις του νομίμου εκπροσώπου της παραλήπτριας εταιρείας, όπου και διαπίστωσαν ότι όλα τα συνοδευτικά έγγραφα ήταν πλαστά.

Ο οδηγός προσήχθη στον εισαγγελέα με τη διαδικασία της αυτόφωρης διαδικασίας και το βυτιοφόρο, μαζί με το περιεχόμενό του, κατασχέθηκε.

Η έκταση που έχει λάβει η παράνομη διακίνηση φυτοφαρμάκων στην χώρα δεν περιορίζεται μόνο στην παράνομη εισαγωγή από γειτονικές χώρες φυτοφαρμάκων για προσωπική χρήση από μεμονωμένους καλλιεργητές, αλλά στην λειτουργία εγκληματικών κυκλωμάτων που διακινούν τεράστιες ποσότητες προερχόμενες κυρίως από γειτονικές χώρες μέλη και μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε βάρος των παραγωγών, των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας.

Επικίνδυνα και χωρίς αποτέλεσμα

Οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα φυτοφάρμακα τα οποία αποτελούν αντικείμενο του λαθρεμπορίου, αποτελούν συνήθως σκευάσματα που έχουν αποσυρθεί είτε ως επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών (π.χ. καρκινογόνα), είτε ως επικίνδυνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης, στις περισσότερες περιπτώσεις η χρήση των σκευασμάτων αυτών είναι ασύμφορη για τον παραγωγό καθώς συχνά η σύνθεση δεν είναι η εγγυημένη, ή το προϊόν καθίσταται μη εμπορεύσιμο και μη εξαγώγιμο όταν βρεθούν σ’ αυτό υπολείμματα παράνομων φυτοφαρμάκων.

Πηγή: ellinikigeorgia.gr

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αναποτελεσματικά και επικίνδυνα τα παράνομα φυτοφάρμακα

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας