Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016

Ίδρυση νέου Φορέα ΠΑΣΕΓΕΣ, με τουλάχιστον 150 ιδρυτικά μέλη

Ίδρυση νέου Φορέα ΠΑΣΕΓΕΣ, με τουλάχιστον 150 ιδρυτικά μέλη

Με τουλάχιστον 150 υπογραφές εκπροσώπων συνεταιριστικών οργανώσεων από όλες τις περιοχές της χώρας, αναμένεται να πάρει τον δρόμο της επικύρωσης από Πρωτοδικείο το καταστατικό της νέας αμιγούς συνεταιριστικού χαρακτήρα ΠΑΣΕΓΕΣ, η ιδρυτική συνέλευση της οποίας πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο President στην Αθήνα.

Ενώ οι προοπτικές είναι ο αριθμός να αυξηθεί έως τα 200 ιδρυτικά μέλη, καθώς υπάρχει περιθώριο έως την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, για τις συνεταιριστικές οργανώσεις που έχουν δηλώσει την πρόθεση συμμετοχής στον νέο κεντρικό συνεταιριστικό φορέα αλλά δεν κατάφεραν σήμερα να παραστούν με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο, να υπογράψουν το καταστατικό.

Σημειώνεται πως στις προθέσεις της Συντονιστικής Επιτροπής που πήρε την πρωτοβουλία για την ίδρυση του νέου φορέα είναι την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου το καταστατικό με το σύνολο των υπογραφών να κατατεθεί προς έγκριση από το Πρωτοδικείο.

Όσον αφορά το κλίμα της σημερινής συνέλευσης χαρακτηρίστηκε από την έντονη διάθεση όλων των συμμετεχόντων να κερδίσει το συνεταιριστικό κίνημα τον χαμένο δρόμο, τόσο στις αγορές όσο και στον αγροτικό κόσμο.

  • Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΑΙΧΜΕΑΣ» και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, κ. Γιώργος Ανέστης

Μιλώντας στην έναρξη της εκδήλωση ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΑΙΧΜΕΑΣ» και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, κ. Γιώργος Ανέστης, χαρακτήρισε σημαντική την σημερινή ημέρα καθώς η ίδρυση του νέου κεντρικού συνεταιριστικού φορέα σηματοδοτεί μια αναγκαιότητα, η οποία κυρίως δημιουργήθηκε από το πολιτικό σύστημα το οποίο στοχοποίησε την ΠΑΣΕΓΕΣ την τελευταία πενταετία και αρνούμενο να εφαρμόσει τον νόμο που ίσχυε την οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο. Σήμερα ήρθε η ώρα, με πρωτοβουλία των συνεταιρισμών και των συνεταιρισμένων αγροτών, να ξεκινήσει ένα νέο κίνημα που δεν θα εξυπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες, ανέφερε στην συνέχεια ο κ. Ανέστης και συμπλήρωσε πως θα πρέπει να διέπεται από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνεταιριστικές αρχές και αξίες, ώστε να διασφαλίζει τον θεσμικό του ρόλο και μην αφήνει «κερκόπορτες» για συμμετοχή Ανωνύμων Εταιριών που την πλειοψηφία του μετοχικού τους κεφαλαίου δεν το κατέχουν συνεταιρισμοί.

  • Πρόεδρος της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων– ΚΕΟΣΟΕ, κ. Μάρκου Χρήστος

Η ύπαρξη συνεταιριστικού κινήματος είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ύπαρξη αγροτικού τομέα στην χώρα τόνισε, εν συνεχεία, στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων– ΚΕΟΣΟΕ, κ. Μάρκου Χρήστος, και συμπλήρωσε πως η ύπαρξη άλλου φορέα δεν σηματοδοτεί διάσπαση, αλλά διαφορετική ερμηνεία της κατάστασης. Επισήμανε πάντως πως η νέα ΠΑΣΕΓΕΣ δεν θα πρέπει ούτε στιγμή να πάψει να παλεύει για την ενότητα του χώρου.

Στόχος η ανάκτηση των αγορών και η εμπιστοσύνη των αγροτών

  • Πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρύτων και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κ. Παύλος Σατολιάς

Την ανάκτηση του μεριδίου της αγοράς που έχασαν τα τελευταία χρόνια οι συνεταιρισμοί, καθώς και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του αγροτικού κόσμου προς αυτούς, έθεσε ως βασικούς στόχους που οδηγούν στην ίδρυση του νέου φορέα ο πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρύτων και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής που πήρε την πρωτοβουλία για την σημερινή συνέλευση, κ. Παύλος Σατολιάς.

Επίσης, συμπεριέλαβε την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα, καθώς και την ενασχόληση των συνεταιρισμών τόσο με τον πρωτογενή όσο και με δραστηριότητες του δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας.

Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να εξασφαλιστεί η αντιπροσωπευτικότητα των συνεταιριστικών επιχειρήσεων στον νέο φορέα, όσο σε επίπεδο περιοχών, όσο και σε επίπεδο προϊόντων, συμπλήρωσε ο κ. Σατολιάς και κατέληξε πως θα πρέπει να εξασφαλιστούν η διαφάνεια, ο έλεγχος στην διοίκηση και η καθαρότητα της συμμετοχής αμιγών συνεταιριστικών οργανώσεων.

Πηγή: paseges

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας