Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021

Η καλή αποστράγγιση του εδάφους ως βασικό προληπτικό μέτρο κατά της Σεπτορίωσης στα χειμερινά σιτηρά

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου
Η καλή αποστράγγιση του εδάφους ως βασικό προληπτικό μέτρο κατά της Σεπτορίωσης στα χειμερινά σιτηρά

Υπενθυμίζεται στους παραγωγούς ότι ο περιορισμός ή και η αποφυγή σοβαρών ασθενειών, βασίζεται πρώτα απ’ όλα στη λήψη προληπτικών μέτρων, τα οποία παράλληλα συμβάλλουν ουσιαστικά στη μεγιστοποίηση της παραγωγής και στη βελτιστοποίηση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.

 

Προληπτικά μέτρα πριν τη σπορά:

1. Η αμιψεισπορά αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με ζιζάνια, εχθρούς και ασθένειες. Επιπλέον, βελτιώνει τη γονιμότητα του εδάφους.

2. Η κατεργασία του εδάφους αυξάνει το κόστος προετοιμασίας, γι΄αυτό θα πρέπει να είναι μειωμένη σε καλλιέργειες με μικρή προστιθέμενη αξία, όπως το σιτάρι, καθώς και σε χωράφια με μεγάλη κλίση (κίνδυνος διάβρωσης). Το όργωμα καλό είναι να γίνεται σε έτη αμιψεισποράς με προσοδοφόρες καλλιέργειες, μιας καισυνεχίζει να επιδρά ευνοϊκά για τα επόμενα 1-2 χρόνια.

3. Θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για καλή αποστράγγιση του εδάφους, καθώς σε ασφυκτικές συνθήκες ευνοούνται οι προσβολές από εδαφογενείς μύκητες.

4. Βασικό μέτρο πρόληψης πολλών ασθενειών αποτελούν οι ανθεκτικές ποικιλίες και η χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού, το οποίο εξασφαλίζεται με τη σπορά μόνο πιστοποιημένου σπόρου. Επίσης, με τον επενδεδυμένο σπόρο παρέχεται επιπλέον προστασία από εχθρούς και ασθένειες.

5. Η εποχή σποράς εξαρτάται από την ποικιλία και τις κλιματικές συνθήκες. Όμως, με την κατά το δυνατόν όψιμη σπορά, η καλλιέργεια διαφεύγει την ένταση των αρχικών μολύνσεων από ορισμένους φυτοπαθογόνους μύκητες.

6. Η ποσότητα του σπόρου εξαρτάται από την καλλιεργούμενη ποικιλία, την εποχή σποράς, τις συνθήκες του εδάφους και τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες. Θα πρέπει να αποφεύγεται η πυκνή σπορά, ώστε να εξασφαλίζεται καλύτερος αερισμός της καλλιέργειας και κατά συνέπεια περιορισμός των μολύνσεων. Επίσης,με την πυκνή σπορά ευνοείται το πλάγιασμα των φυτών.

7. Η υπερβολική λίπανση αυξάνει την ευπάθεια των φυτών σε μυκητολογικές προσβολές και στο πλάγιασμα. Γι’ αυτό χρειάζεται ισορροπημένη λίπανση, βασισμένη σε ανάλυση εδάφους, αλλά και σε φυλλοδιαγνωστική την άνοιξη για το άζωτο, το οποίο είναι ιδιαίτερα ασταθές στο έδαφος.

Μέτρα κατά την καλλιέργεια:

1. Με τη ζιζανιοκτονία μεγιστοποιείται η παραγωγή και ελαχιστοποιείται η επιμόλυνση του σπόρου με ξένες ύλες. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων, στο χρόνο ψεκασμού, τη δοσολογία και την ομοιόμορφη εφαρμογή τους.

2. Όσον αναφορά στην αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών, η κύρια πρόληψη επιτυγχάνεται με τα μέτρα που προαναφέρθηκαν. Με την εμφάνιση όμως συμπτωμάτων και τη διάγνωση των ασθενειών, απαιτείται έγκαιρη αντιμετώπιση με εγκεκριμένα σκευάσματα.

3. Τέλος, επειδή πολλά παθογόνα διαχειμάζουν στα υπολείμματα της καλλιέργειας στο έδαφος, απαιτείται καταστροφή και ενσωμάτωση της καλαμιάς με όργωμα, όταν οι μυκητολογικές προσβολές είναι έντονες.


 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας