Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2016

Αυτά είναι τα κριτήρια πιστοποίησης για νεοεισερχόμενους αγρότες

Αυτά είναι τα κριτήρια πιστοποίησης για νεοεισερχόμενους αγρότες

Διευκρινίσεις για την εξωαγροτική δραστηριότητα, τον υπολογισμό του ετήσιου χρόνου ασφάλισης, εάν η εκμετάλλευση εξαιρείται από τη δήλωση καλλιέργειας και για το εάν μπορεί ένας νεοεισερχόμενος στον αγροτικό τομέα ασφαλισμένος στον ΟΓΑ επί σειρά ετών να χαρακτηριστεί ως επαγγελματίας αγρότης, δίνει εγκύκλιος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Σχετικά με τον χαρακτηρισμό των νεοεισερχομένων ως επαγγελματιών αγροτών στο πλαίσιο του υπομέτρου 6.1 «Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς», ισχύουν τα εξής:

Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των προηγούμενων ετών και βεβαίωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι δεν έχει υποβληθεί δήλωση καλλιέργειας ΟΣΔΕ θα πρέπει να υποβάλουν οι νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ πριν από το 2009, προκειμένου να χαρακτηριστούν επαγγελματίες αγρότες.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:

1. Στις περιπτώσεις όπου ο ενδιαφερόμενος ασκούσε εξωαγροτική δραστηριότητα κατά το προηγούμενο έτος, η οποία συνεχίζεται κατά το τρέχον έτος και αποκτά την αγροτική του εκμετάλλευση το τρέχον έτος, ο ετήσιος χρόνος απασχόλησης στην αγροτική εκμετάλλευση υπολογίζεται, σύμφωνα με το Έθνος, με βάση:

α) την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης του τρέχοντος έτους ή τη Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής ΕΛΓΑ του τρέχοντος έτους όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα υποβολής Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης και

β) την αριθμ. 169653/3-6-11 (ΦΕΚ Β' 1181) απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Προσδιορισμός της ετήσιας απασχόλησης στην αγροτική εκμετάλλευση», όπως κάθε φορά ισχύει.

2. Οταν η αγροτική εκμετάλλευση εξαιρείται από τη Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής ΕΛΓΑ, ο ετήσιος χρόνος απασχόλησης σε αυτήν υπολογίζεται με βάση την αριθμ. 169653/3-6-11 απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως κάθε φορά ισχύει.

3. Για τους νεοεισερχόμενους στον αγροτικό τομέα απασχολούμενους στην αλιεία δεν υπολογίζεται ετήσιος χρόνος απασχόλησης.

4. Στις περιπτώσεις όπου ο ενδιαφερόμενος είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ ως αγρότης πριν από τον Ιούλιο του 2009, τότε μπορεί να χαρακτηριστεί ως επαγγελματίας αγρότης νεοεισερχόμενος στον αγροτικό τομέα εφόσον:

α) από την εξέταση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος όλων των ετών που έχουν ήδη υποβληθεί, από το έτος εγγραφής του στον ΟΓΑ έως και το τελευταίο έτος υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης, δεν προκύπτει αγροτικό εισόδημα και

β) δεν έχει υποβληθεί δήλωση καλλιέργειας ΟΣΔΕ από την ημερομηνία εγγραφής του στον ΟΓΑ μέχρι και το προηγούμενο έτος από το έτος υποβολής της αίτησης στο ΜΑΑΕ, που αποδεικνύεται με σχετική βεβαίωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

• Οι υποψήφιοι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια του «νέου αγρότη» και να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, καθώς και να διαθέτουν τα κατάλληλα επαγγελματικά προσόντα ή να δεσμεύονται ότι θα τα αποκτήσουν εντός περιόδου 36 μηνών.

• Δεν είναι απαραίτητο να έχουν αναπτύξει γεωργικό εισόδημα κατά την υποβολή της αίτησης, αλλά θα πρέπει να έχουν εγκατασταθεί ως αρχηγοί σε εκμεταλλεύσεις με επαρκή αρχική παραγωγική δυναμικότητα ίση με 8.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ.

• Η χορήγηση της ενίσχυσης εξαρτάται από την υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου, το οποίο να προβλέπει ότι ο νέος γεωργός θα αναπτύξει επαρκείς γεωργικές δραστηριότητες ώστε να αποκτήσει την ιδιότητα του «ενεργού» αγρότη, καθώς και την ιδιότητα του «επαγγελματία» αγρότη.

 

Πηγή: enikonomia

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας