Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016

Σε αδιέξοδο οι οινοπαραγωγοί της Θεσσαλίας

Σε αδιέξοδο οι οινοπαραγωγοί της Θεσσαλίας

Επιστολή διαμαρτυρίας στον υπ. Οικονομικών με την οποία επανέρχεται στο θέμα της αναστολής εφαρμογής του μέτρου του ΕΦΚ, ύστερα από έντονες ανησυχίες των οινοποιητικών επιχειρήσεων της Θεσσαλίας, έστειλε ο ΣΘΕΒ.

Στην επιστολή ο σύνδεσμος αναδεικνύει σοβαρά ζητήματα που έχουν ανακύψει από την επιβολή του φόρου στις οινοποιητικές επιχειρήσεις, στην αγροτική παραγωγή, στο καταναλωτικό κοινό και τα ίδια ταμεία του κράτους, χαρακτηρίζει αντιαναπτυξιακό το μέτρο καθώς μείωσε την εγχώρια ζήτηση, δημιούργησε έκρηξη στο λαθρεμπόριο κρασιού και οδηγεί σε οδηγεί σε αδιέξοδο και τους οινοπαραγωγούς της Θεσσαλίας.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή τονίζει πώς ενώ η επιβολή του φόρου 0,20 λεπτά το λίτρο στο κρασί, αποσκοπούσε στην είσπραξη 55 εκ. ευρώ περίπου από έσοδα, από την αρχή της εφαρμογής του μέτρου ελάχιστα είναι τα ποσά που συγκεντρώθηκαν καθώς μόνο το 15% των παραγωγών είχαν φορολογική αποθήκη και μπορούσαν πρακτικά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νόμου.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Οικονομικών έλεγχοι είτε για την διακίνηση οίνων, είτε για τα αποθέματά τους δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, με αποτέλεσμα η επιβολή του φόρου να αφορά μόνο ένα τμήμα των οινοπαραγωγών, των οποίων μάλιστα οι πωλήσεις στο εσωτερικό της χώρας έχουν μειωθεί και εξαιτίας της επιβολής του ΕΦΚ στο κρασί.

Η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί τονίζεται στην επιστολή διαμαρτυρίας του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, επέφερε και θα επιφέρει ακόμα περισσότερο ισχυρό πλήγμα στις επιχειρήσεις οίνου, στις συνεταιριστικές αλλά και ιδιωτικές που τα τελευταία χρόνια κινούνται σε οριακά επίπεδα βιωσιμότητας. Αποτέλεσμα των επιπτώσεων αυτών είναι η μείωση των εξαγωγών, η απώλεια δημοσίων εσόδων καθώς και η έξαρση της παραοικονομίας.

Η γενικότερη ζημιά στον δυναμικό αμπελοοινικό κλάδο είναι τεράστια τονίζει ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης και μοιάζει με «τιμωρία» γιατί αυτός ο τομέας παραγωγής στα τελευταία χρόνια σημειώνει μεγάλες επιτυχίες τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού λόγω της εξαιρετικής του ποιότητας.

Ο ΣΘΕΒ ζητά άμεσα την επανεξέταση της επιβολής φορολογίας στο κρασί και εν τέλει την κατάργησή της αφού η επιβολή της θίγει ένα εθνικώς παραγόμενο προϊόν.

Πηγή: eleftheria.gr

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας