Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2014

Βελτίωση αποδοτικότητας καλλιεργειών με βακτήρια

Βελτίωση αποδοτικότητας καλλιεργειών με βακτήρια

Τρεις μαθήτριες Λυκείου από το Κορκ της Ιρλανδίας κέρδισαν το μεγάλο βραβείο του διαγωνισμού Google Science Fair για το πείραμά τους που υποδεικνύει έναν καινοτόμο και πιο γρήγορο τρόπο βλάστησης σπόρων χρησιμοποιώντας βακτήρια. Με αυτή τη μέθοδο η Σόφι Χήλυ-Τόου, η Έμερ Χίκι και η Κιάρα Τζατζ σκοπεύουν να αυξήσουν στο μέλλον την αποδοτικότητα των καλλιεργειών σε χώρες με προβλήματα σίτισης.

xrisimopoiisi-baktirion-gia-ti-beltiosi-tis-apodosis-ton-kalliergeion-620x350Το Google Science Fair είναι ένας διαδικτυακός επιστημονικός διαγωνισμός που ξεκίνησε το 2011 υπό την αιγίδα της Google και με τη συνεργασία των Lego, Virgin Galactic, National Geographic και Scientific American. Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός για εφήβους 13-18 ετών από όλο τον κόσμο, αρκεί η συμμετοχή να γίνει στα αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά ή γαλλικά. Το πρώτο βραβείο είναι μία υποτροφία 50 χιλιάδων δολαρίων, μία πρακτική σε μία από τις εταιρείες-χορηγούς και ένα ταξίδι στα νησιά Galabagos με το National Geographic.

Οι τρεις μαθήτριες παρατήρησαν ότι κάποιοι από τους σπόρους που φύτεψαν σε έναν οικογενειακό κήπο μεγάλωναν πιο γρήγορα, και αργότερα συνειδητοποίησαν ότι αυτό συνέβαινε λόγω της παρουσίας ορισμένων βακτηρίων στο χώμα. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί μία μορφή «αυτοάμυνας» των φυτών που φοβούνται την επίθεση των βακτηρίων. Οι μαθήτριες στη συνέχεια πειραματίστηκαν με το να βουτάνε τους σπόρους σε διαλύματα με μικρόβια προτού καν φυτευτούν. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι οι συγκεκριμένοι σπόροι αναπτύσσονταν κατά μέσο όρο 50 τοις εκατό πιο γρήγορα σε σχέση με τους απλούς σπόρους, το οποίο με τη σειρά του οδηγούσε σε αύξηση της ποσότητας συγκομιδής ακόμα και κατά 70 τοις εκατό, όπως για παράδειγμα σε κάποια είδη βρώμης. Εξάλλου, η επιτάχυνση της βλάστησης σημαίνει πως τα έντομα και τα παράσιτα έχουν λιγότερο χρόνο για να επιτεθούν στα φυτά, γεγονός που εντέλει οδηγεί στην παραγωγή ακόμη μεγαλύτερης ποσότητας τροφίμων.

Το επόμενο βήμα των μαθητριών είναι να αναπτύξουν τη μέθοδό τους μέσα από τη συμμετοχή σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, μιας και τους έχει γίνει ήδη προσφορά από υπευθύνους της Κομισιόν.

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας