Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014

Πρόσθετη ενίσχυση στο σκληρό σιτάρι με τη Νέα ΚΑΠ, μέχρι 18 ευρώ ανά στρέμμα…

Πρόσθετη ενίσχυση  στο σκληρό σιτάρι με τη Νέα ΚΑΠ, μέχρι 18 ευρώ ανά στρέμμα…

Μέχρι τα 18 ευρώ ανά στρέμμα μπορεί να φτάσει η ενίσχυση που θα λάβουν οι παραγωγοί σκληρού σιταριού με τη νέα ΚΑΠ. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Αγροτικής Έκφρασης», στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επεξεργάζονται λύση η οποία θα πάρει σάρκα και οστά μετά τον Ιανουάριο του 2015.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.Με βάση τη νέα ΚΑΠ, η συνδεδεμένη ενίσχυση, όπως αναφέρεται στον εθνικό Φάκελο που κατατέθηκε από το ΥΠΑΑΤ στην Ε..Ε., στο σκληρό σιτάρι θα έχει 3,6 2015 (έως 6 ευρώ 2020) περίπου ανά στρέμμα.wheat field with moneyΣτο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης, όπως και σε όλες φυσικά, είναι σχετικό και ενδεικτικό, διότι αν οι εκτάσεις που θα δηλωθούν για ενίσχυση είναι μειωμένες, η στρεμματική ενίσχυση θα είναι αυξημένη, ενώ το αντίθετο θα συμβεί αν αυξηθούν οι εκτάσεις και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα συγκεκριμένα ποσά (για το σκληρό σιτάρι θα είναι πιο αυξημένα). Πάμε όμως τώρα να δούμε, ποια επιπρόσθετη ενίσχυση μπορεί να «απογειώσει» το συνολικό ποσό ενίσχυσης και να το φτάσει μέχρι τα 18 ευρώ ανά στρέμμα. Αυτή η πρόσθετη ενίσχυση έχει σχέση με την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της καλλιέργειας. Δηλαδή, αν κάποιος παραγωγός ενταχθεί σ' αυτό το σύστημα, το οποίο θα λειτουργήσει στον Β' Πυλώνα των ενισχύσεων της ΚΑΠ και συγκεκριμένα στα γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα, τότε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα μπορεί να αντλήσει ένα επιπρόσθετο εισόδημα της τάξεως των 9 έως 12 ευρώ ανά στρέμμα.


Έτσι λοιπόν, προσθέτοντας τις (έστω και ενδεικτικές) τιμές της συνδεδεμένης ενίσχυσης από 3-6 ευρώ/στρέμμα και τα 9-12 ευρώ/στρέμμα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, φτάνουμε στα 12 έως 18 ευρώ/στρέμμα συνολικά. Μπορεί η παραπάνω ενίσχυση (μέσω της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης) να μην αναφέρεται στον εθνικό Φάκελο, διότι κάτι τέτοιο θα υπέκρυπτε διπλή συνδεδεμένη στο σκληρό σιτάρι, και το οποίο είναι ασύμβατο με τον ευρωπαϊκό Κανονισμό αλλά, όπως σας προαναφέραμε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το ΥΠΑΑΤ μετά τον Ιανουάριο του 2015 θα καθορίσει τα γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα, όπου μέσα σ' αυτά θα ενταχθεί και η Ολοκληρωμένη Διαχείριση του συγκεκριμένου προϊόντος.

Πηγή: Αγροτική Έκφραση

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας