Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018

Στιγμές από την Ημερίδα τους Τ.Φ.Ο.Δ. Νάουσας για την καλλιέργεια της Ακτινιδιάς

Τ.Φ.Ο.Δ Νάουσας - Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας
Στιγμές από την Ημερίδα τους Τ.Φ.Ο.Δ. Νάουσας για την καλλιέργεια της Ακτινιδιάς

Την Τετάρτη 28 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και με τη συμμετοχή πλέον των 300 συνέδρων ημερίδα με θέμα ‘Φυσιολογία, Θρέψη και Φυτοπροστασία της Ακτινιδιάς’.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναπτύχθηκαν οι ακόλουθες εισηγήσεις:

Ο κ. Θεοχάρης Χατζηστάθης ερευνητής του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στην παραγωγή και εμπορία των ακτινιδίων στη χώρα μας και ειδικότερα στην αυξητική τάση της παραγωγής αλλά και των εξαγωγών κατά τα τελευταία έτη.

Ο ομότιμος Καθηγητής Δενδροκομίας της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Ιωάννης Θεριός αναφέρθηκε λεπτομερώς σε θέματα φυσιολογίας, διαφοροποίησης ανθοφόρων οφθαλμών, άνθησης, καρπόδεσης και αύξησης του καρπού της ακτινιδιάς, στους παράγοντες που τα επηρεάζουν και στους τρόπους βελτίωσης της καρπόδεσης και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των καρπών.

DSC02021

Ο κ. Θωμάς Σωτηρόπουλος του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας ανέπτυξε το θέμα ‘Θρέψη και Λίπανση της ακτινιδιάς’. Αναφέρθηκε στους ρόλους των θρεπτικών στοιχείων και στη συνιστώμενη λίπανση των ακτινιδεώνων με βάση τη φυσιολογία του φυτού και των εδαφολογικών αναλύσεων.

Ο κ. Αντώνης Ζαμπούνης του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας αναφέρθηκε στις μυκητολογικές ασθένειες της ακτινιδιάς και ειδικότερα στο βοτρύτη και τη φυτόφθορα παρουσιάζοντας τους τρόπους αντιμετώπισης των ασθενειών στα πλαίσια της ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής.

Ο κ. Φίλιππος Ιωαννίδης ανέπτυξε το θέμα σχετικά με την αντιμετώπιση των προσβολών από έντομα και νηματώδεις στα φυτά της ακτινιδιάς και ο κ. Σάββας Παστόπουλος τον βακτηριακό καρκίνο και την ίσκα της ακτινιδιάς.

Ο κ. Elvio Romani της εταιρείας Roberto Romani S.r.l. αναφέρθηκε στα καινοτόμα συστήματα τεχνητής επικονίασης της ακτινιδιάς που χρησιμοποιούνται στην Ιταλία και ειδικότερα στις μηχανές συλλογής και διασκορπισμού της γύρης για την επίτευξη καλύτερης επικονίασης και γονιμοποίησης των καρπών.

Ο κ. Θ. Καραγιάννης της εταιρείας λιπασμάτων ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ αναφέρθηκε στα λιπάσματα υψηλής τεχνολογίας Nutractive για αύξηση της αποτελεσματικότητας λίπανσης των καλλιεργειών. 

Οι επόμενοι ομιλητές Χ. Δημητρίου και Ε. Τσαγκεράς των εταιρειών Κ&Ν Ευθυμιάδη και Χελλαφάρμ αντίστοιχα παρουσίασαν φυτοπροστατευτικά προϊόντα των εταιριών τους με έγκριση χρήσης στην ακτινιδιά.

Από τη συζήτηση που ακολούθησε φάνηκε το ενδιαφέρον των παραγωγών και των γεωτεχνικών για την καλλιέργεια της ακτινιδιάς και για τους τρόπους αύξησης της παραγωγής και βελτίωσης της ποιότητας των καρπών.

Παρακολουθήστε το σχετικό video με τα Στιγμιότυπα από την Ημερίδα "Φυσιολογία, Θρέψη και Φυτοπροστασία Ακτινιδιάς"

Video

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας