Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2014

Κριτήρια αξιολόγησης των συνεταιρισμών

Κριτήρια αξιολόγησης των συνεταιρισμών

Σε ισχύ τέθηκε η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πάρι Κουκουλόπουλου, από τις 30 Οκτωβρίου, δημοσιευμένη σε ΦΕΚ, που καθορίζει μεταξύ άλλων τα κριτήρια αξιολόγησης, τον ελάχιστο τζίρο κύκλου εργασιών για τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, στις 30.000, και στις 10.000 για τις Οργανώσεις της νησιωτικής Ελλάδας, πλην Εύβοιας και Κρήτης.

feΣτην ίδια απόφαση ορίζεται πως σε εξαιρετικές και αιτιολογημένες περιπτώσεις, όπως σε περίπτωση ακαρπίας ή φυσικών καταστροφών που μειώνουν τον τζίρο, η Εποπτική Αρχή μπορεί να λαμβάνει υπόψη και τα έτη λειτουργίας του κάθε συνεταιρισμού, τον αριθμό των μελών του, το είδος των δραστηριοτήτων του, κλπ και να κατατάξει ως ενεργό ΑΣ με μειωμένο το απαιτούμενο ελάχιστο όριο του τζίρου.
Η Υπουργική απόφαση με θέμα «Μορφή, περιεχόμενο, διαδικασία καταγραφής και τήρησης Εθνικού Μητρώου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, διαδικασία εγγραφής τους στο Μητρώο και κριτήρια αξιολόγησής τους», και με αριθμό 1004/135291, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2918/Β/29.10.2014 και στο περιεχόμενό της μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:


Άρθρο 1
Σκοπός
Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται:
α) Η μορφή, το περιεχόμενο η διαδικασία καταγραφής και η τήρηση του «Εθνικού Μητρώου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων» (Μητρώο) που συστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 2 του Ν. 4015/2011, όπως ισχύει.
β) Ο τύπος, το ακριβές περιεχόμενο και η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων της πρώτης εγγραφής στο Μητρώο, που υποβάλλουν οι Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ), οι Αναγκαστικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑνΣΟ), στις οποίες περιλαμβάνονται οι Αναγκαστικοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑνΣ) και οι Ενώσεις Αναγκαστικών Συνεταιρισμών (ΕΑνΣ).
γ) Τα έγγραφα και τα δικαιολογητικά που επισυνάπτονται στις ανωτέρω αιτήσεις της περ. β, καθώς και η διαδικασία καταγραφής των Οργανώσεων της ανωτέρω περ. β στο Μητρώο.
δ) Τα κριτήρια αξιολόγησης των Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΑΣ) ως ενεργών ή ανενεργών.


Άρθρο 2
Μορφή και περιεχόμενο του Μητρώου

1. Το Μητρώο τηρείται σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων, στην οποία καταχωρίζονται με μοναδικό αριθμό οι αντίστοιχες κατηγορίες των ΑΣ, των Αγροτικών Εταιρικών Συμπράξεων (ΑΕΣ) όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 1 του Ν. 4015/2011, όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει με την παρ. 1 του άρθρου 61 του Ν. 4277/2014, οι ΑνΣ και οι ΕΑνΣ, οι οποίες έχουν διατηρηθεί με το άρθρο 47 του Ν. 2169/1993 (ΦΕΚ Α΄ 149), όπως το άρθρο αυτό διατηρήθηκε σε ισχύ με το άρθρο 39 του Ν. 2810/2000 (ΦΕΚ Α΄ 61) και αντικαταστάθηκε με την παρ. 18 του άρθρου 18 του Ν. 3147/2003 (ΦΕΚ Α΄ 135). Στο Μητρώο εγγράφονται και οι αναγνωρισμένες Διεπαγγελματικές Οργανώσεις (στο εξής ΔΟ) του άρθρου 8 του Ν. 4015/2011 και η ΠΑΣΕΓΕΣ ενώ δεν εγγράφονται οι δασικοί συνεταιρισμοί και οι ενώσεις δασικών συνεταιρισμών.
2. Ο Αριθμός Μητρώου της παρ. 1 του παρόντος άρθρου απαρτίζεται από εφτά (7) ψηφία, τα οποία κατά σειρά υποδηλώνουν τα μεν τέσσερα (4) πρώτα την έδρα, σύμφωνα με την κωδικοποίηση των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας, όπως αυτές ορίζονται στο ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης−Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α΄ 87) όπως ισχύει, τα δε επόμενα τρία (3) ψηφία τον αύξοντα αριθμό εγγραφής των ΑΣΟ των ΑνΣΟ και των ΔΟ στην Περιφερειακή Ενότητα.
3.α) Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) που λειτουργούν κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 26, 27 και 28 του Ν. 2810/2000, καταχωρίζονται και εγγράφονται στο Μητρώο ως ΕΑΣ μόνο κατά την πρώτη εγγραφή και στην συνέχεια σημειώνεται η μετατροπή τους σε ΑΣ ή ΑΕΣ και εφαρμόζονται τα ισχύοντα για τις οργανώσεις αυτές.
β) Οι Κεντρικές Συνεταιριστικές Ενώσεις (ΚΕΣΕ), οι Κοινοπραξίες Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΚΑΣΟ) και οι Συνεταιριστικές Εταιρείες (ΣΕ), που λειτουργούν κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 29, 30, 31 και 32 αντίστοιχα του Ν. 2810/2000, εγγράφονται και καταχωρίζονται στο Μητρώο ως ΚΑΣΟ ΚΕΣΕ και ΣΕ μόνο κατά την πρώτη εγγραφή και στην συνέχεια σημειώνεται η μετατροπή τους σε ΑΣ ή ΑΕΣ για τις ΚΑΣΟ και ΚΕΣΕ ή σε ΑΕΣ για τις ΣΕ και εφαρμόζονται τα ισχύοντα για τις οργανώσεις αυτές.
γ) Οι ΑνΣ0 πρώτου και δευτέρου βαθμού, καταχωρίζονται στο Μητρώο ως ΑΣ και ΕΑνΣ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα απόφαση.
δ) Οι ΔΟ που έχουν αναγνωριστεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8 του Ν. 4015/2011 εγγράφονται
στο Μητρώο ως ΔΟ.
4. Το περιεχόμενο του Μητρώου για κάθε κατηγορία Οργανώσεων των παρ. 1 και 3 του παρόντος άρθρου ομαδοποιείται στις ενότητες Γενικών Στοιχείων, Νομικό− διοικητικών Στοιχείων, Οικονομικών Στοιχείων, Δραστηριοτήτων και Παρατηρήσεων, όπως ορίζονται στην παρούσα απόφαση.
5. Η μορφή και το περιεχόμενο των πεδίων των ενοτήτων της παρ. 4 του παρόντος άρθρου διαμορφώνεται σύμφωνα με το περιεχόμενο των πεδίων των αιτήσεων πρώτης εγγραφής του άρθρου 4 της παρούσας που καθορίζεται στο Παράρτημα του άρθρου 6 της παρούσας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της.
6. Οι ΑΕΣ εγγράφονται στο Μητρώο με τον Αριθμό Μητρώου Ανωνύμων Εταιρειών του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) του Ν. 3419/2005 (ΦΕΚ Α΄ 297) και τα οριζόμενα στο άρθρο 6 την παρούσας

Άρθρο 3
Τήρηση του Μητρώου

1. Η Εποπτική Αρχή της παρ. 3 του άρθρου 2 του Ν. 4015/2011 όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει με την περ. 3 της παρ. 2 του άρθρου 61 του Ν. 4277/2014, μεριμνά για την οργάνωση, τήρηση, λειτουργία και την ετήσια επικαιροποίηση του Μητρώου, αξιολογούσα κατ΄ έτος τους ΑΣ, σύμφωνα με τον νόμο, εποπτεύει την σύννομη λειτουργία τους, καθώς και την σύννομη λειτουργία της ΠΑΣΕΓΕΣ σύμφωνα με τη παρ. 8 του άρθρου 7 του Ν. 4015/2011, των ΑΕΣ και των ΑνΣΟ, σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν. 2169/1993 και τους υποβοηθά στο έργο τους.
2. Για την πρώτη εγγραφή στο Μητρώο οι ΑΣ, οι ΕΑΣ και οι ΑνΣΟ υποβάλουν ηλεκτρονικά στο Μητρώο μέσω του ιστοτόπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), αίτηση εγγραφής, όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 6 της παρούσας. Οι ΑΕΣ και η ΠΑΣΕΓΕΣ υποβάλουν αίτηση πρώτης εγγραφής σύμφωνα με τα στοιχεία του συνημμένου Παραρτήματος Β του άρθρου 6 της παρούσας.
3. Η αίτηση εγγραφής επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α΄ 75).
4. Το Μητρώο για μεν την κατηγορία των ΑΣΟ (ΑΣ και ΑΕΣ), των ΑνΣΟ και ΔΟ, δημοσιοποιεί τα στοιχεία που αφορούν την επωνυμία, την έδρα, την δραστηριότητα (συνοπτικά), το εμπορικό σήμα, τα στοιχεία επικοινωνίας και τα στοιχεία του νόμιμου εκπροσώπου, για δε την ΠΑΣΕΓΕΣ και ΔΟ, τα στοιχεία που αφορούν την επωνυμία, τον σκοπό, την έδρα, τα στοιχεία επικοινωνίας και τα στοιχεία του νόμιμου εκπροσώπου.
5. Το Μητρώο ενημερώνεται με την υποβολή της αίτησης πρώτης εγγραφής, καθώς και με τις τακτικές ετήσιες δηλώσεις. Για κάθε μεταβολή, που επέρχεται στις ΑΣΟ ενημερώνεται το Μητρώο. Η ενημέρωση του Μητρώου γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του ιστοτόπου του ΥπΑΑΤ.

Άρθρο 4
Διαδικασία πρώτης εγγραφής ΑΣΟ, ΕΑΣ, ΑνΣΟ, ΔΟ και ΠΑΣΕΓΕΣ στο Μητρώο

1. Για την πρώτη εγγραφή και καταχώριση στο Μητρώο, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 3 του Ν. 4015/2011 όπως ισχύει, οι ΑΣΟ, ΕΑΣ, ΑνΣΟ και ΔΟ υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση εγγραφής στο Μητρώο.
2. Το περιεχόμενο της αίτησης πρώτης εγγραφής για τους ΑΣΟ, ΕΑΣ, ΔΟ και ΑνΣΟ περιγράφεται στο άρθρο
6 της παρούσας.
3. Στην αίτηση πρώτης εγγραφής, οι ΑΣΟ, ΕΑΣ, ΔΟ και ΑνΣΟ συμπληρώνουν τα πεδία της αίτησης και υποβάλλουν ηλεκτρονικά σε μορφή αρχείου pdf, τα αναφερόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 4 του Ν. 4015/2011, όπως ισχύει αντίγραφα των παρακάτω εγγράφων:
α) αντίγραφο του καταστατικού τους και τυχόν τροποποιήσεων αυτού και βεβαίωση εγγραφής τους στα οικεία βιβλία του αρμόδιου Δικαστηρίου,
β) ετήσιο κύκλο εργασιών κατά την τελευταία τριετία με βάση τους ισολογισμούς, λογαριασμούς και αποτελέσματα χρήσης των τελευταίων τριών ετών ή των ετών λειτουργίας του, αν ο ΑΣ έχει ιδρυθεί μέσα στην τελευταία τριετία,
γ) πρακτικό των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη των διοικητικών οργάνων του Α.Σ.,
δ) βεβαίωση για τον αριθμό μελών, σύμφωνα με το βιβλίο Μητρώου μελών,
4.α) Με τη συμπλήρωση και την υποβολή της αίτησης και την ολοκλήρωση της εγγραφής, οι ως άνω Οργανώσεις λαμβάνουν άμεσα αριθμό πρωτοκόλλου.
β) Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κατάταξης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 της παρούσας, οι Οργανώσεις λαμβάνουν τον Αριθμό εγγραφής στο Μητρώο του άρθρου 2 παρ. 2 της παρούσας.
5. Οι ΑΣΟ, ΑνΣΟ, ΔΟ και η ΠΑΣΕΓΕΣ σε κάθε συναλλαγή τους, οφείλουν να αναγράφουν στα σχετικά έγγραφα τον Αριθμό Μητρώου του άρθρου 2 της παρούσας.

Άρθρο 5
Κατάταξη − Αξιολόγηση ΑΣ κατά την πρώτη εγγραφή και ετήσια αξιολόγηση − Διαγραφή από Μητρώο ΑΣ

1. Οι ΑΣ που υποβάλουν τις αιτήσεις πρώτης εγγραφής σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος Α. της
παρούσας και τα τέσσερα απαιτούμενα δικαιολογητικά της παρ. 3 του άρθρου 4 της παρούσας κατατάσσονται από την Εποπτική Αρχή στις εξής κατηγορίες:
α) Ενεργοί: Οι ΑΣ που εκπληρώνουν και τα τέσσερα κριτήρια της παρ. 3 του άρθρου 4 της παρούσας, κατατάσσονται στους ενεργούς συνεταιρισμούς.
β) Ανενεργοί: Οι ΑΣ που δεν εκπληρώνουν και τα τέσσερα σημεία της παρ. 3 του άρθρου 4 της παρούσας. Οι ΑΣ που για δύο (2) συνεχόμενες αξιολογήσεις καταχωρίζονται στο Μητρώο ως ανενεργοί, τίθενται σε εκκαθάριση, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 4 του Ν. 4015/2011 εκτός αν υφίσταται συνδρομή λόγω ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων.
2. Ειδικά στην ετήσια αξιολόγηση και επικαιροποίηση του Μητρώου για τον προσδιορισμό του κριτηρίου των ενεργών ΑΣ υποβάλλονται οι τακτικές ετήσιες δηλώσεις με τα ακόλουθα στοιχεία:
α. Επωνυμία, έδρα και στοιχεία επικοινωνίας (Διεύθυνση, Τηλέφωνα, ΑΦΜ και ΔΟΥ, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και στοιχεία επικοινωνίας νόμιμου εκπροσώπου)
β. Νομιμοποιητικά έγγραφα (Καταστατικό με τις τελευταίες τροποποιήσεις, εγγραφή στο Βιβλίο Μητρώου των Αγροτικών Συνεταιρισμών του οικείου Ειρηνοδικείου, πρακτικό Εκλογής Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) και Εποπτικού Συμβουλίου (ΕΣ) πρακτικό κατανομής αξιωμάτων, Στοιχεία Ορκωτού Ελεγκτή, πρακτικό αρχαιρεσιών,
γ. Αριθμό Μελών, όπως προκύπτει, από το βιβλίο Μητρώου μελών.
δ. Ύψος συνεταιρικής μερίδας, αποδεικτικό καταβολής της αξίας της και ύψος συνεταιριστικού κεφαλαίου.
Τα παραπάνω στοιχεία υποβάλλονται στην ετήσια αξιολόγηση μόνο αν έχουν επέλθει αλλαγές μετά την πρώτη εγγραφή στο Μητρώο.
ε. Δήλωση Προέδρου ΔΣ για καταβολή μερίδας και αριθμό των μελών και ότι τηρούνται τα βιβλία που απαιτεί ο νόμος.
στ. Αντίγραφο του τελευταίου ισολογισμού, προκειμένου να κριθεί αν ο συνεταιρισμός είναι ή παραμένει ως ενεργός ή όχι, ή αν διαφαίνεται εγκατάλειψη του σκοπού του ή της δραστηριότητάς του. Ο κύκλος εργασιών (ελάχιστος τζίρος) απαιτείται να είναι τουλάχιστον 30.000 για τις Οργανώσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας και 10.000 για τις Οργανώσεις της νησιωτικής Ελλάδας, πλην Εύβοιας και Κρήτης. Σε εξαιρετικές δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, όπως ιδίως, σε περίπτωση ακαρπίας ή φυσικών καταστροφών που μείωσαν το τζίρο, η Εποπτική Αρχή μπορεί να λαμβάνει υπόψη και τα έτη λειτουργίας του κάθε συνεταιρισμού, τον αριθμό των μελών του, το είδος των δραστηριοτήτων του, κλπ και να κατατάξει ως ενεργό ΑΣ με μειωμένο το απαιτούμενο ελάχιστο όριο του τζίρου.
3. Για τους νεοϊδρυόμενους συνεταιρισμούς αρκεί να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου και του καταστατικού, για την ίδρυσή τους, με την προϋπόθεση της εξόφλησης του ύψους της συνεταιρικής μερίδας κατά τους όρους του καταστατικού. Η καταβολή θα βεβαιώνεται με απόφαση του ΔΣ, το οποίο ευθύνεται με τις διατάξεις του άρθρου 8 Ν. 1599/1986 περί ψευδούς δηλώσεως.
4. Οι αξιολογούμενοι, εφόσον δεν συμφωνούν με την απόφαση αξιολόγησης, έχουν δικαίωμα ένστασης ενώπιον του Υπουργού ΥπΑΑΤ εντός προθεσμίας ενός μηνός από την γνωστοποίηση της Απόφασης της Εποπτικής Αρχής. Ο Υπουργός αποφαίνεται επί της ενστάσεως εντός προθεσμίας 15 ημερών. Αν δεν αποφανθεί εντός της προθεσμίας αυτής, τεκμαίρεται η απόρριψη της ένστασης.
5. Οι ΑΣ διαγράφονται από το Μητρώο μόνο μετά την οριστική εκκαθάριση τους.
6. Για την πρώτη εγγραφή των ΑνΣΟ αρκεί η αναγραφή των κριτηρίων της παρ. 4 του άρθρου 3 της
παρούσας.

Άρθρο 6

Στην παρούσα προσαρτώνται τα Παραρτήματα Α και Β με τέσσερα (4) Υποδείγματα αιτήσεων πρώτης εγγραφής στο Μητρώο που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας και έχουν ως εξής:

Άρθρο 7
Έναρξη ισχύος
Η απόφαση 35599/08.11.2011 του Υπουργού ΑΑΤ (ΦΕΚ Β΄ 2634) καταργείται.
Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 


Κατεβάστε εδώ το pdf της Απόφασης

ΠΗΓΗ: Αγροτική Έκφραση

 

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας